Váltakozó áram: az energiamenedzsment új kihívásai

forrás: Prím Online, 2018. április 25. 12:35

A fenntartható és energiatakarékos működtetés napjainkban az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a létesítményüzemeltető szakemberek szembesülnek. Noha a technológiai fejlődés egyre hatékonyabbá teszi az energia kezelését és az elektromos eszközök karbantartását az épületekben, az újításokkal együtt új típusú igények is jelentkeznek. 

Az áram például egyre több helyen számít kritikus fontosságú erőforrásnak: ma már kevés olyan szervezet van, amelynél ne okozhatna komoly anyagi kárt vagy akár presztízsveszteséget egy-egy áramkimaradás. A Schneider Electric szakértői szerint a megfelelő felügyeleti megoldás és szakértő segítheti a szervezeteket az új igények kiszolgálásában.

 

Egyszer volt…

A létesítményüzemeltetőknek az elmúlt évek során számos kihívással kellett megküzdeniük. Nehézséget okozott például, hogy megváltoztassák a vállalatok szemléletmódját, illetve gyakorlatát, és tüneti kezelések helyett a jóval előnyösebb átfogó energiakezelésre álljanak át. Emellett sok esetben nem állt rendelkezésükre megfelelő megoldás, amely képes lett volna összegyűjteni és elemezni a bejövő adatokat, hogy rálátást nyújtson a teljesítményre. A létesítmények és az energia felügyeletét segítő rengeteg szoftver és szolgáltatás közül pedig nehéz volt kiválasztani az adott igényeknek leginkább megfelelőt. Ez részben abból is adódott, hogy az üzemeltetők elsősorban magukról az épületekről rendelkeztek alapos ismeretekkel, az energiamenedzsment terén azonban hiányos volt a szaktudásuk. 

 

Új szelek fújnak

A technológia azóta sokat fejlődött, és ezzel együtt a piac is átalakult, ami új kihívásokat hozott magával. Az energiamenedzsmentet befolyásoló egyik meghatározó trend napjainkban a rendszerek bővülése és összetettebbé válása. Elektrotechnikai szempontból nézve korábban minden épületet többé-kevésbé hasonlóan terveztek meg, és az áramot mindenhol közvetlenül a közmű szolgáltatta. Mára viszont egyre komplexebb épületeket húznak fel, amelyekben különféle forrásokból származik az energia (a saját napelemek például egyre inkább elterjedtek), és azt eltérő igények szerint használják fel. Ez tovább bonyolítja a létesítményvezetők dolgát, hiszen a szervezet már nem csupán fogyasztója, de előállítója is az energiának, így a két folyamatot párhuzamosan kell kezelniük. Mindezek a változások teljesen más háttértudással és képességekkel rendelkező, új típusú szakembereket igényelnek.

 

Szintén fontos tényező, hogy egyre több szervezetnél tekintenek kritikus erőforrásként az áramra. A kórházak például mindig is úgy kezelték a villamosenergiát, mint a működés szempontjából nélkülözhetetlen fontosságú összetevőt, hiszen a kimaradása akár életeket is veszélyeztethet. Mára azonban már olyan létesítményeknél is hasonlóan kiemelkedő jelentőségű, mint például a bevásárlóközpontok. Ha ugyanis az épületben elmegy az áram, és a boltoknak be kell zárniuk, a kiesés miatt a vásárlók a konkurens üzletekbe mennek át, ami komoly anyagi kieséssel járhat.

 

 

Az IoT küszöbén

Noha a kórházak már jó ideje kiemelten kezelik a területet, ezért nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, számukra is problémát jelent az energia megfelelő kezelése. A Schneider Electric nemrégiben felmérést végzett 150 egészségügyi intézmény bevonásával. A válaszadók mindössze 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kihasználja az Internet of Things (IoT) lehetőségeit az energiaellátási rendszereinek üzemeltetésében, és ez az arány még alacsonyabb a kisebb intézményekben. Pedig az intelligens energiaelosztó és felügyeleti rendszerek számos kockázattal szemben nyújtanak védelmet az intézmények számára. Ezek közül az egyik legfontosabb az áramkimaradás, amely a betegek és a személyzet biztonságára nézve egyaránt komoly veszélyeket rejt. 

 

A felmérés szerint az intézmények több mint fele tervezi az áramellátó rendszerek korszerűsítését a következő egy évben. Ahol nincsenek ilyen tervek, ott a legtöbb esetben (47%) a költségvetés az akadályozó tényező, 15 százalékuknál az előnyökkel nincsenek teljesen tisztában, míg 14 százalékuknál nem áll rendelkezésre házon belül megfelelő szakember és erőforrás a rendszerek kiépítésére, illetve karbantartására. 

 

 

Célzott megoldás és szaktudás

Szerencsére már elérhetők olyan fejlett és testre szabható rendszerek, mint például a Schneider Electric EcoStruxure Power megoldása, amelyek segítségével hatékonyan felügyelhető az áramellátás. Az egymással összeköttetésben álló termékek, alkalmazások, analitikai eszközök és szolgáltatások révén folyamatos áramellátás biztosítható minden kritikus területen, valamint a potenciális problémák is előre láthatók. A rendszer nyomon követi az energiaellátást is, ami megbízhatóbbá teszi a rendelkezésre állást, és segít a költségek csökkentésében.

 

A létesítményüzemeltetők számára állandó nehézséget okoz, hogy kiszolgálják az új igényeket, és a lehető leghatékonyabban működtessék az épületeket. A Schneider Electric speciális EcoXpert partnerhálózattal rendelkezik, amely szakértő és folyamatosan továbbképzett rendszerintegrátorokból áll, így készen áll a magyar piac kihívásaira. Velük együttműködve több hazai gyár is jelentős eredményeket ért már el többek között az eszközök és a teljesítmény optimalizálásában, az elektromos rendszerek megbízhatóságának növelésében vagy az energiaköltségek kezelésében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52