Újabb kémprogramot lepleztek le a Kaspersky Lab kutatói

forrás: Prím Online, 2018. május 6. 13:23

A Kaspersky Lab kutatói azonosítottak egy kifinomult ZooPark nevű kiberkémet, amely több éve főként közel-keleti országokban működő Androidos készülékeket támadott. 

Mivel a fertőzés kiindulópontja és bázisa legális webhelyek voltak, ezért nagy a gyanú, hogy valamelyik nemzetállam támogatja, és célpontjai a régióban működő politikai szervezetek, és aktivisták.

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

A Kaspersky Lab kutatói nemrég egy olyan malware-t találtak, amely egy ismeretlen Androidos malware-mintának tűnt. Első pillantásra a malware nem tűnt komolynak: egy technikailag nagyon egyszerű, kiberkémkedésre fejlesztett internetes eszköznek látszott. A kutatók azonban úgy döntöttek, alaposabban is megvizsgálják a programot és azonosították is ugyanezt az alkalmazást már egy sokkal újabb és kifinomultabb változatában, majd elnevezték ZooParknak. 

 

A ZooPark néhány kártékony alkalmazását olyan hírportálokon találták meg, amely a Közel-Kelet speciális részein nagyon népszerű. Olyan legitim alkalmazásokat imitáltak, –  többek között „TelegramGroups” és “Alnaharegypt hírek” néven – amelyek több közel-keleti országban is elismertnek és relevánsnak számítanak. Egy sikeres fertőzés után a malware rendkívül sok mindenhez ad hozzáférést a kiberbűnözőknek.

 

Adatszivárgás:

 • Kontaktok
 • Online fiók adatok
 • Híváslisták és hangfelvételek a hívásokról
 • A készülék SD kártyáján tárolt képek
 • GPS helyadatok
 • SMS üzenetek
 • Telepített alkalmazások adatai, és böngésző előzmények
 • Keylog és vágólap adatok

 

Backdoor funkciók:

 • Észrevétlenül képes SMS-t küldeni
 • Észrevétlenül képes telefonhívást kezdeményezni
 • Shell parancsok végrehajtása

 

Továbbá képes megcélozni üzenetküldő alkalmazásokat, például a Telegramot vagy a WhatsApp-ot, valamint webböngészőt (Chrome) és néhány más alkalmazást is. Lehetővé teszi a malware számára, hogy a megtámadott alkalmazások adatbázisát ellopja. Például a webböngészővel ez azt jelenti, hogy a webhelyen tárolt hitelesítési adatok is veszélybe kerülnének egy eredményes támadás során. 

 

A vizsgálat azt sugallja, hogy a támadók az Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban, Libanonban és az Iránban élő felhasználókra fókuszálnak. Az áldozatok megtévesztésére használt álhírek arra utalnak, hogy az ENSZ munkatársai is a ZooPark célpontjai közé tartozhatnak. 

 

„Egyre több ember használja mobilkészülékeiket elsődleges vagy egyetlen kommunikációs eszközként. Ezt a nemzetállamok által szponzorált kiberbűnözői csoportok is észrevették, akik ennek megfelelően fejlesztik ”fegyvertáraikat” és lesznek egyre hatékonyabbak a mobilkészülékek figyelése kapcsán és a támadások során. A ZooPark APT, amely aktívan kémkedik a közel-keleti országokban élők után csak egy példa erre, de biztosak vagyunk benne, hogy nem az egyetlen.” – mondta Alexey Firsh, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője. 

 

A Kaspersky Lab kutatói mindeddig összesen legalább négy generációt azonosítottak, amely a ZooPark kiberkém malware családhoz tartozhat és legalább 2015 óta működik. 

 

A Kaspersky Lab termékek sikeresen észlelik és blokkolják a ZooPark kiberfenyegetést. 

 

Bővebb információt ezen a linken olvashat. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59