A Fujitsu bemutatja, hogyan tágítja tovább a mélytanulás és a mesterséges intelligencia határait

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 13:53

A Fujitsu a mesterséges intelligencia jövőjét járja körül a Frankfurtban június 16. és 20. között megrendezett éves ISC High Performance konferencián. A rendezvényen bemutatandó úttörő technológiák optimalizálják az üzleti folyamatokat, és kiaknázzák az MI-ben rejlő lehetőségeket. A látogatók megismerkedhetnek a Fujitsu DLU (Deep Learning Unit) lapkájával, és tájékozódhatnak a „K” szuperszámítógép utódja, a Fugaku fejlesztésének aktuális állásáról és a rendszer műszaki részleteiről.

A 2019-es ISC-n a Fujitsu a különböző iparágak folyamatainak intelligens automatizálásában egyre fontosabb szerepet játszó MI-technológiát: a mélytanulást állítja a középpontba. A nagy adattömeg feldolgozásához mély és komplex neurális hálózatokat használó mélytanulás lerövidíti az MI betanítási idejét. Ez értékes előnyöket, köztük nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb MI-betanítási költséget kínál, valamint új bevételszerzési és üzleti lehetőségekhez juttatja a vállalatokat.

 

A DLU-lapkával dolgozó, innovatív Fujitsu AI Zinrai mélytanulási rendszer új távlatokat nyit a mélytanulás terén, és olyan megoldások fejlesztését teszi lehetővé, amelyek egy wattra jutó teljesítménye tízszerese a ma elérhető alternatív rendszerekének. A DLU ezt úgy éri el, hogy jelentősen lerövidíti az egyes MI-modellek betanításához és teszteléséhez szükséges időt, így felhasználói gyorsabban hozzájutnak az üzleti folyamatok gyorsítására alkalmas következtetésekhez. 

 

 

A mélytanulás határait tágító innovációk 

A Fujitsu három olyan fontos innovációt alkalmaz, amelyek magasabb szintre emelik a mélytanulási képességeket. A Zinrai mélytanulási rendszer így rövid időn belül, egyszerűen és hatékonyan gyorsítja a mélytanulási folyamatot. A három innováció: a tartományspecifikus gyorsítóval dolgozó DLU lapka, a nagy teljesítményt és pontosságot nyújtó, mélytanulásra kifejlesztett „DL-INT” adaptív számformátum és egy új tartományspecifikus csatlakozási technológia, amely masszívan párhuzamos átvitelt tesz lehetővé a kiterjedt neurális hálózatokban. 

 

A Fugaku szuperszámítógép

Az ISC-n a Fujitsu a „K” szuperszámítógép utódja, a RIKEN és a Fujitsu által közösen megalkotott Fugaku műszaki hátteréről és fejlesztésének állásáról is beszámol. A Fuji-hegy után elnevezett Fugaku csúcsteljesítményt biztosít sokféle társadalmi és tudományos kihívás leggyőzéséhez. A rendszertervezési szakasz lezárultával a Fujitsu és a RIKEN már a gyártási fázisban tartanak. Tervei szerint a Fujitsu ez év végén jelenik meg a globális piacon a Fugaku technológiára épülő új kereskedelmi szuperszámítógéppel. 

 

A Fujitsu Digital Annealer rendszere már ma megoldja a korábban legyőzhetetlennek hitt problémákat 

Az ISC látogatói a Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált, áttörő Digital Annealer rendszeréből is inspirációt nyerhetnek. A korábban megoldhatatlannak tűnő kihívások legyőzésére képes Digital Annealer optimalizálja a nagyszabású kombinatorikai feladatokat, például meghatározza a gépkocsikarosszéria gyártása során a robotkar által végzett hegesztési műveletek optimális sorrendjét, kiegyensúlyozott kockázatú pénzügyi portfóliót állít össze nagyértékű likvid eszközökből egy változékony piacon, vagy épp a valós idejű forgalmi viszonyokat figyelembe véve megtervezi a hálózatba kapcsolt járművek optimális útvonalát. 

 

A Fujitsu MI-szoftverét hasznosító integrált megoldások javítják a minőségirányítást, és segítenek megoldani a tervezési kihívásokat 

Az ISC látogatói megnézhetik, hogyan hasznosítja a Fujitsu FAIR (Fujitsu Advanced Image Recognition) rendszere a fejlett képfelismerési képességeket a gyártóvállalatok minőségellenőrzési folyamatainak továbbfejlesztésére az anomáliák észlelése során. Az Intel legújabb skálázható processzoraival dolgozó, HPC architektúrájú Fujitsu PRIMERGY M5 szervereken futó AI Solver gyors felismeréseket biztosít a komoly tervezési problémák megoldásához. A Fujitsu emellett a hibrid környezetekben nyújtott MI-alapú munkafolyamat-irányítást támogató Fujitsu Software Gateway megoldását is bemutatja az érdeklődőknek. A Fujitsu Software Gateway következtetőmotorja (inference engine) helyben telepített és felhőalapú neurális hálózatokon is futtatható. 

 

„A Fujitsu idei ISC-standján felvonultatott innovatív, diszruptív technológiák bepillantást engednek a jövőbe. A legújabb technológiák, például a DLU, a Fujitsu Digital Annealer és új szuperszámítógépünk bemutatása mellett azt is demonstráljuk, hogy segítünk a vállalatoknak már ma elnyerni ügyfeleik bizalmát és olyan nyereséges vállalkozást építeni, amely egyben a társadalom javát is szolgálja. Amint azt a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképében is kifejtjük, napjainkban a vállalatoknak ügyfeleik bizalmának elnyerésére kell összpontosítaniuk. Ezzel összhangban mi magunk is emberközpontú filozófiát követünk – ezt támogatják az ISC-n bemutatott ütőképes technológiák” – nyilatkozta Glenn Fitzgerald, a Fujitsu EMEIA-régió terméküzletágának műszaki vezérigazgató-helyettese. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17