A rugalmas gripperek biztosítják az automatizálás jövőjét

forrás: Prím Online, 2019. június 14. 10:08

Manapság az emberek minden eddiginél nagyobb mértékben állnak összeköttetésben egymással, és mindez az ipari automatizációra is igaz. Ez, a korunkra jellemző példátlan összekapcsolhatóság gyorsabb termelést és komolyabb skálázhatóságot helyez kilátásba, de a vállalkozások számára a kérdés már nem csak magáról az automatizációról szól. A hangsúly az együttműködő automatizáción van, mely során különböző fajsúlyú és nehézségű feladatokat lehet egyszerre automatizálni annak érdekében, hogy olyan szintű termelékenységet és költséghatékonyságot lehessen elérni, ami korábban lehetetlen lett volna.

Az együttműködő alkalmazások általában embereket, robotokat, robot-kiegészítőket, és munkadarabokat foglalnak magukba, melyek különböző úton és módon hatnak egymásra azzal a céllal, hogy automatizáljanak bizonyos feladatokat. Ezek a jellemzők könnyen telepíthetővé teszik az együttműködő alkalmazásokat, így a velük járó költségek is csökkennek.

 

 

Forradalmi gripper technológiák

Az end-effektorok, vagy End-of-Arm Tooling (EOAT), más szóval a végszerszámok jelentik a fizikai kapcsolatot a robot és az együttműködő alkalmazás között. Mivel ezek az alkalmazások megkövetelik azt, hogy a munkadarabok extrém rugalmas és önálló módon kerüljenek kezelésre, egy rosszul megválasztott EOAT képtelen lehet megfelelni ezeknek a kívánalmaknak, és így jelentősen korlátozhatja az alkalmazásban rejlő együttműködő potenciált. Mindez torlódásokhoz és a gyártósor károsodásához vezethet.

 

A modern grippereket (fogókat) úgy tervezték, hogy a legmodernebb fogótechnikákkal rendelkezzenek, és velük lehetséges az, hogy egy fogási feladat minden egyes lépését előre be lehessen programozni. Nagyon fontos, hogy a gripperek tudják milyen szögben, milyen módon és mekkora erőkifejtéssel kezeljenek egy tárgyat, még mielőtt a feladat megkezdődne.  

 

Például, az erő alapú fogási technika, amelyet csomagoló és raklapozó, gépkiszolgáló és szerelő feladatoknál alkalmaznak, minimális termeléskieséssel tesz lehetővé rugalmas gyártási folyamatokat. A beépített erő/nyomatékérzékelők integrált erővezérlő szoftverrel és optikai technológiával ellátott közelség-érzékelőkkel rendelkeznek, melyek segítenek a szenzornak felismerni a tárgy pozícióját, még akkor is, ha az nincs pontosan előtte. Ez a technológia rendkívül jól passzol az együttműködő alkalmazásokhoz, mert a gripper „látni” és „érezni” is tudja a tárgyat a beépített erő/nyomatékérzékelésnek köszönhetően.

 

Egy további forradalmi technológia a ‘Gecko gripper’, amely egy speciális tapadási módszert használ arra, hogy lapos és sima vagy porózus felületű tárgyakat emeljen. Ezt a speciális tapadási technológiát az OnRobot fejlesztette ki, és nincs szükség hozzá sem vákuumra, sem külső levegőellátásra.

 

Az OnRobot gripperek zökkenőmentesen integrálhatók együttműködő alkalmazásokkal, és egyszerű „plug-and-produce” automatizációhoz hozták őket lére. Ezek a gripperek bármilyen robotra szerelhetőek, és a végfelhasználók a szoftver paneljébe ágyazott programozás segítségével vezérelhetik őket. Azoknak a nagy-, valamint kis- és középvállalkozásoknak előnyös, amelyek nagyobb agilitást és költséghatékonyságot szeretnének elérni, mivel a nagy választékkal rendelkező, kis tételben történő gyártási folyamataik változást igényelnek.

 

Fejlett intelligenciával rendelkező modern eszközök

Az együttműködő alkalmazástól függ az, hogy milyen típusú EOAT-ot alkalmazunk, cserébe az EOAT intelligens funkciói emelik az automatizálás minőségét.

 

Például, ha egy robotot azzal bízunk meg, hogy emeljen fel egy műanyag lemezt, akkor pneumatikus vagy vákuumos tapadókorongokkal ellátott fogót kell választani. A kétujjas fogást igénylő alkalmazások esetén ajánlott egy olyan gripper mellett dönteni, amelyet könnyű telepíteni és programozni, valamint még költséghatékony is. Ha pedig a gyártott termékválaszték gyakran változik, akkor az a legjobb, ha a gripper szorítása és fogási ereje állítható.

 

A fejlett EOAT-ok választ tudnak adni ezekre a különféle igényekre, és eközben a felhasználó hosszú-távú érdekeit tartják szem előtt. A robot-kiegészítők esetében az átlagos intelligencia már nem elegendő – ahhoz, hogy az Ipar 4.0-ra jellemző agilis, egymással magas szinten összekapcsolt és együttműködő környezetet lehessen létrehozni, a kiegészítőknek magas fokú intelligenciával kell rendelkezniük.

 

Az automatizáció új korszaka

Az ipari automatizáció új irányzata arról szól, hogy intelligenciát adunk az end-effektorokhoz, ami által a robot okosabbá válik. Az intelligens szenzorokkal felszerelt és beépített szoftverrel rendelkező fejlett EOAT segít a gyártóknak abban, hogy agilisabbá, összekapcsoltabbá, és együttműködőbbé tudjanak válni. Manapság a vállalatoknak rugalmas, rendkívül adaptív automatizációs megoldásokra van szüksége. Így azok az intelligens eszközök, amik az automatizációt még együttműködőbbé, költséghatékonyabbá, skálázhatóbbá, és kapcsolhatóbbá teszik, prioritást kell, hogy élvezzenek. A speciálisan kidolgozott, fejlett EOAT kínálat megoldja azt, hogy a régóta ígért, távkapcsolóval vezérelt automatizáció végre valósággá váljon.

 

 

Az intelligens automatizáció a növények kezelését is versenyképessé és rugalmassá teszi

A Rosborg Food Holding, Dánia legnagyobb gyógynövény- és kisméretű növény-termelő vállalkozása úgy döntött, hogy az OnRobot együttműködő grippereivel automatizálja üvegházát. Az olyan törékeny áruk – mint például a gyógynövények – kezeléséhez nagyfokú kézügyességre van szükség, amely egy igazán izgalmas kihívást jelent automatizációs szempontból.

 

A Rosborgnál korábban előfordult, hogy nagy tételben való termelés esetén csökkenő haszonkulcs mellett kellett dolgozniuk. 2013-ban új tulajdonos érkezett a vállalathoz, aki modernizálta a teljes gyártási folyamatot. 37 millió dán koronát fektetett be jól felszerelt, automatizációs technológiával és robotokkal ellátott üvegházakba. Ugyanekkor a Rosborg termékkínálatát is bővítette, hogy válaszolni tudjon az egyre növekvő keresletre az olyan gyógynövények esetében is, amelyek nem a hagyományos Skandináv gasztronómia részét képzik.

 

A Rosborg egy RG6 grippert szerelt egy Universal Robots együttműködő robotkarra, amivel egy rugalmas csomagoló-alkalmazást hozott létre. A kar és a gripper most együtt dolgozik, közösen hajtogatják a csomagoló kartonokat és finomra vágott növényeket helyeznek a dobozokba. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

1 millió eurós befektetést kapott egy magyar fenntarthatósági startup

Jelentős összegű befektetést kapott a denxpert EHS&S software nevű magyar startup, amely környezet- és munkavédelmi, illetve fenntarthatósági adatok gyűjtésében, kezelésében és auditbiztos reportolásában segíti a vállalatokat. A régióban piacvezető cég skálázásra és nemzetközi terjeszkedésre használja majd az Óbuda Uni Venture Capital (ÓUVC) és a Sofia Angel Ventures (SAV) közös befektetését. 

2024. június 22. 12:10

K&H: példaszerű szövetség a mesterséges intelligencia-fejlesztés terén

A természetes emberi beszéd működésének alaposabb megértését célozza az a kutatási együttműködési megállapodás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a K&H Csoport képviselői írtak alá. A kutatási együttműködés célja a természetes nyelvi megértés finomítása és integrációja olyan, minden K&H-ügyfél számára elérhető digitális asszisztens számára, amelynek a működése mesterséges intelligencián (AI) alapul.

2024. június 22. 10:29

Lemaradunk, ha nem tanuljuk meg használni a mesterséges intelligenciát

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen használja a technológiát, amely tízből kilenc pedagógus szerint 2-3 éven belül át fogja alakítani az oktatást. 

2024. június 21. 16:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02