Az érzékelő-technológiák ereje és jelentősége

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 11. 13:26

Az end effektorok vagy End-of-Arm eszközök (EOAT) a modern ipari automatizáció egyik legfontosabb alkotóelemének számítanak. Amíg a rugalmas fogótechnológia jelentősen megkönnyítette a tárgyak felvételét és lerakását, az érzékelő-technológiák lehetővé teszik az erővezérlést, aminek köszönhetően a robot pontosan tudja felvenni és helyére rakni a munkadarabokat. A fejlett erő/nyomaték- és közelségérzékelők képességei segítenek a tárgyak irányba helyezése, és a megfelelő erő kifejtése során is. 

A vállalkozások számára létfontosságú, hogy elkezdjenek különféle end effektorokban gondolkodni (gripperek, szenzorok, eszközcserélők, látásvezérlés), mivel ezen eszközök különböző kombinációja komoly értéket jelent az ipari automatizáció esetében. Az érzékelők segítenek a gyártóvállalatoknak abban, hogy megtalálják az adott, speciális gyártási feladathoz megfelelő végszerszám kombinációt. Például, ahelyett, hogy egy EOAT eszközt használnának minden feladatra, az eszközcserélővel könnyedén lehet a gripperek között váltani, a szenzorok pedig segítenek az ütközésmentes utat megtalálni. 

 

Az érzékelők segítségével megteremthető az együttműködő automatizáció

A legtöbb együttműködő alkalmazásnak bonyolult beállításokra van szüksége a tárgyak kezeléséhez. Ide tartozik a munkadarabok pontos helyének meghatározása, az ütközésmentes út mentén való működés, és a kifejtett erő vezérlése, miközben a robotnak komplex interakciókat kell végrehajtania a környezetével. A legújabb közelség- és erő/nyomatékérzékelők technológiája lehetővé teszi a gripperek számára azt, hogy ütközés és sérülés nélkül mozogjanak. Emellett abban is segítenek a grippereknek, hogy a megfelelő erő kifejtésével fogják meg a tárgyakat, amivel ugyancsak az együttműködő alkalmazásokat támogatják.

 

A szenzorok a GPS-hez hasonló módon irányítják az automatizációt a modern együttműködő alkalmazások során. A sokféle ipari rendszeralkalmazásokban megtalálható szenzorok a tárgy és a környezet közti közvetítésként szolgálnak, és visszajelzést továbbítanak az elvégzett feladat eredményéről. A termelékenységtől és a minőségtől a megbízhatóságig és a biztonságig, rengeteg dolog függ az EOAT szenzorok teljesítményétől. Az OnRobot szenzorai olyan erővezérlő csomaggal rendelkeznek, mely során a hardver és a szoftver kiegészíti egymást, így a telepítés könnyebb, a vele járó költség pedig kevesebb lesz.

 

Nem meglepő tehát, hogy az ipar fejlődésével egyhuzamban az innovatív érzékelő kialakítások és technikák iránti igények is egyre gyorsabban emelkednek. Az induktív közelségérzékelőkből befolyó globális éves árbevételt a Persistence Market Research piackutató intézet több mint 1,2 millió dollárra becsülte 2017 végén.* 

 

A fejlett érzékelők átalakítják a modern ipari automatizációt

A szenzorok segítenek feltérképezni az olyan változó elemeket, mint a fény, a hőmérséklet, és az ütközési pontok, amely különösen nagy jelentőséggel bír az automatizáció sikerének szempontjából. Fontosságukból eredően a mára már rendkívül sokféle és sokoldalúvá vált szenzorokat különféle módon alkalmazzák az iparban. A feladattól függően egy vállalkozás telepíthet hőmérséklet-, nyomás-, MEMS-, nyomaték-, pozíció és közelség-, valamint lumineszcencia-érzékelőket is, hogy csak egy párat említsünk.

 

Ezek az új és innovatív érzékelő technológiák olyan alkalmazásokat tesznek lehetővé, amelyekre korábban gondolni sem lehetett volna. Például az OnRobot Gecko Grippere egy olyan, biológia által ihlettet mikroszkopikus szenzort használ, amely segítségével a jelenlegi elektrosztatikus módszereknél sokkal hatékonyabb tapadást lehet elérni lapos tárgyak mozgatása esetén.

 

 

A szenzoroknak hibátlanul kell működniük, mivel rajtuk múlik a robot alkalmazás során nyújtott teljesítménye. Például nekik köszönhetően tudják megkülönböztetni a helyes és helytelen irányú mozgást, és tőlük kapják azokat az információkat, ami alapján a gripper reakciója történik.

 

Az OnRobot RG2-FT okos grippere, amelyik a 2018-as müncheni Automatica kiállításon mutatkozott be, hattengelyes erő/nyomaték- és közelségérzékelőkkel rendelkezik. Saját magát, és a robotot is képes vezérelni annak érdekében, hogy elérje azt, amit az emberi üzemeltető szeretne, még akkor is, ha a pontos paramétereket nem programozzák be előre. Így valódi együttműködés jön létre az üzemeltetőkkel, akik ez által emberi munkaerőhöz hasonló támogatást kapnak.

 

 

Az OnRobot hat tengelyű erőnyomaték érzékelőjével pontos erő- és nyomaték fejthető ki mind a hat tengelyen, amelynek segítségével a bonyolult összeszerelő, polírozó, csiszoló, stb. együttműködő alkalmazások során a megfelelő vezérlés érhető el. A szenzor a HEX szoftverrel rendelkezik, melynek egyik legfőbb jellemzője a könnyű integráció.

 

Az olyan együttműködő alkalmazások, mint például a felületkezelés, egyszerűbbé válnak az erő/nyomaték (E/NY) érzékelőkkel, mivel azok lehetővé teszik a robot számára, hogy bármilyen komplex útvonalat vagy hajlatokat kövessenek, és ezáltal tökéletes teljesítményt nyújtsanak, amire a hagyományos robotok nem képesek.

 

Az OnRobot HEX E/NY szenzorai kiválóak az olyan alkalmazások számára, amelyekhez nagy óvatosságra van szükség, főleg autóipari alkatrészek gyártása esetén. Például a csapok motorfejbe való helyezéséhez kimondottan nagy precízióval kell megtalálni a megfelelő irányzékot. Ezen kívül az olyan alkalmazások során, mint a polírozás, vagy a csiszolás, folyamatos erőt kell kifejteni a felszínre. Az erő- és nyomatékérzékeléssel ellátott szenzorok rendkívül nagy hatékonyságot nyújtanak a bútor-, hajó- és repülőgépgyártás során is.

 

 

Hogyan segítik a szenzorok a vállalkozás fejlesztését

A szenzorok megbízhatóságot és rugalmasságot kínálnak a vállalkozások számára annak érdekében, hogy azok együttműködő alkalmazásokkal automatizálhassanak. Az okos érzékelő technológia abban is segíti a vállalkozásokat, hogy összegyűjti a különféle adatokat, majd egységes információfolyamokba összesíti őket, melyek segítségével a feladatokat valós időben lehet optimalizálni.

 

A tapintás és érintés érzésével ellátott szenzorok segítségével a vállalkozások emberi erőfeszítést spórolhatnak meg azzal, hogy megszűnnek az ismétlődő munkákból eredő hibák, és így csökkennek az automatizációs és gyártási költségek is.

 

Az EOAT fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy még tovább fejlesszék az érzékelési képességeket. Az érzékelés egyre természetesebbé tétele és az automatizáció általánosan vett korszerűsítése egy soha véget nem érő folyamat, azonban a mai okos fogó- és érzékelő-technológiák jól mutatják, hogy mekkora utat tett már meg a gépesítés.

 

___________

* https://www.sensorsmag.com/components/proximity-sensors-cozy-into-comfortable-market-position

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Együtt a korszerű oktatásért

Megújult a SIÓ-Eckes iskolásokat támogató pályázata: a 2024-től „Köszi, SIÓ!” néven futó programban a vállalat az iskolák digitális oktatásának támogatását tűzte ki célul, hogy a gyerekek és a pedagógusok még több korszerű eszközhöz juthassanak. A sikeresen pályázó intézmények összesen 150 tablettel lehetnek gazdagabbak, sőt a modernizáció mellett elfogadásra motiváló mesével és óratervvel is segíti a tanárok munkáját a vállalat. A pályázatok online leadására 2024. július 14-éig van lehetőség.

2024. május 29. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52