A MiR100 robotok jelentősen növelik a termelékenységet

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 13. 12:11

A Mobile Industrial Robots (MiR) hét autonóm mobil robotjából (AMR) álló flotta napi 24 órában azon dolgozik, hogy optimalizálja a nyersanyagok szállítását a gyártástól a raktárig, és mindeközben egy jobb munkakörnyezetet is teremtenek. 

Mivel a Visteon az egyetlen 1. osztályú beszállító, amelyik kizárólag az autóipari vezetőfülke-elektronikára szakosodott, és a legszélesebb termékportfólióval rendelkezik ezen a területen, a vállalat kiváló pozícióban van ahhoz, hogy kielégítse az autóipari gyártó cégek igényeit az elektromos és automatikus járművek okos digitális műszerfalait érintően. A cég küldetése az, hogy garantálja a sofőrök és utasok egyszerű, hatékony és biztonságos interakcióját a jármű kifinomult technológiájával. Annak érdekében, hogy versenyképes tudjon maradni a gyorsan változó piacon, a Visteon folyamatosan munkafolyamatainak automatizálásán dolgozik. A vállalat például számos kihívással szembesült a belső logisztikája során, mivel alkalmazottai manuálisan szállították a nyersanyagokat a raktárból a gyártósorra, majd onnan az elkészült termékeket vissza a raktárba. Ez nem volt jó hatással a termelékenységre, növelte a testi sérülések kockázatát, és lassította a szállítás idejét is. Ahhoz, hogy legyőzze ezeket az akadályokat, a vállalat egy olyan automata, követhető, önálló, rugalmas, és skálázható megoldást keresett, amely egymás után három műszakot is le tud dolgozni és automatikus összeköttetést tud létesíteni a raktár és a gyártótér között. Emellett a Visteonnak arra is szüksége volt, hogy a rendszer támogatni tudja az üzemben dolgozó személyzetet. A manuális folyamatok, amik a nehéz kocsik kezeléséből eredően hosszú szállítási időkkel, valamint a balesetek kockázatával jártak, a dolgozók munkáját is hátráltatta.

 

 

Komoly időmegtakarítás önálló tájékozódással

A Visteon úgy döntött, hogy egy, az AMR-ek piacvezetőjétől, a Mobile Industrial Robots-tól érkező, hét MiR100 robotjából álló flottát telepít. Ezekkel az együttműködő robotokkal a Visteon azt célozta meg, hogy javítsa és kiterjessze a vállalat intralogisztikájának önállóságát, megoldja a robotok távolról való irányítását, úgy, hogy eközben nyomon követhessék az anyagok szállítását, valamint általánosságban véve növelje a személyzet termelékenységét.

 

Jelenleg hat mobil robot folyamatosan úton van a raktár és a gyártótér között, egy pedig automatikusan veszi fel és szállítja le az elektronikai alkatrészeket az SMT gépek számára, majd pedig onnan tovább. A Visteon folyamatosan figyelemmel tudja követni az AMR-eket, ami növeli a belső anyagmozgatás hatékonyságát.

 

„Az innovatív MiR technológiák hozzáadásával képesek voltunk javítani a gyártóüzem működését és üzemeltethetőségét azzal, hogy össze tudtuk kötni a gyártó- és raktárterületeinket a termékeink és nyersanyagaink szállításával.” – mondta Arturo Robledo Ulloa, a Visteon Reynosa-i gyárának vezetője. „Emellett ezek a robotok lehetővé teszik az alkalmazottaink számára azt, hogy produktívabbak lehessenek, mivel olyan feladatokra fókuszálhatnak, amelyek nagyobb értéket teremtenek a vállalat számára.”

 

Egy MiR100 robot egyedül három gyártósort képes kiszolgálni anyagokkal, és ez az önálló és automata szállítás jelentősen megnövelte az üzem termelékenységét. „Mindegyik robotunk három műszakot végez el egy nap, így a robotok nagymértékben növelték a kapacitásainkat.” – tette hozzá Ulloa.

 

 

A felhasználóbarát flottakezelés lehetővé teszi a nyomon követhetőséget és leegyszerűsíti a folyamatokat

A Visteon üzemeltetői csapata felelős a gyári tevékenységek kialakításáért és ellenőrzéséért. Felülvizsgálják az elkészült termékeket és összehangolják a szállítást. A teljes műveletet a megfigyelő központból koordinálják, ahol a MiRFleet felhasználóbarát flottakezelő szoftveren keresztül követik nyomon a mobil robotokat. 

 

„A robotok által használt kommunikáció nagyon egyszerű.” – mondja Julián Méndez Guerrero, a Visteon automatizálási mérnöke. „A MiRFleet segítségével egy képernyőn folyamatosan és pontosan le tudjuk követni, hogy hol járnak a robotok, és mivel foglalatoskodnak éppen. A robotok még egymással is tudnak kommunikálni, hogy megtalálják a lehető leghatékonyabb szállítási útvonalakat.”

 

A MiRFleet egy rendszerbe összesíti a robotoktól érkező információkat, ami leegyszerűsíti a belső szállítást, és a robotokkal való munkát is. A valós időben történő monitoring lehetővé teszi a Visteon számára, hogy nyomon követhesse termékeit és biztosíthassa azt, hogy a megfelelő anyagok időben érkeznek a raktárból a gyártósorra. 

 

 

Az együttműködő és biztonságos működés jobb munkakörnyezetet teremt

A Visteonnál a mobil robotok egy jobb munkakörnyezetet segítenek megteremteni azzal, hogy átveszik az alkalmazottaktól a nehéz súlyok emelésének feladatát, valamint jó pár megtett lépéstől – és az ezzel járó elpazarolt időtől – is megszabadítják őket. A robotok teljesen önállóan közlekednek, és kikerülik az útjukba kerülő akadályokat, beleértve az embereket és más robotokat is. Így tehát a robotok képesek ugyanazon a munkaterületen mozogni, ahol az emberek is dolgoznak. Mivel a robotok boldogan átvették a nemkívánatos feladatokat, a Visteon alkalmazottai mára kollégáiknak tekintik őket.

 

A MiR egy nyitott forráskódú rendszer, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy saját szükségleteikre szabott megoldásokat fejlesszenek ki. Ebből következően a Visteon egy saját kezelői felületet alakított ki robotjai számára, melynek segítségével az alkalmazottak gombnyomásra a gyártósorhoz tudják hívni a robotokat, ami még könnyebbé teszi a velük történő közös munkát.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59