Az ABB 2019 harmadik negyedévének pénzügyi eredményei

forrás: Prím Online, 2019. október 24. 18:35

Az ABB a kedvezőtlenebb piaci feltételek ellenére is jól halad a kitűzött célok elérése felé – ezt mutatja a cég 2019 harmadik negyedévének pénzügyi eredményei.

 

 

  • A teljes rendelésállomány -1%-kal csökkent, míg a teljesítésre váró rendelésállomány +3-kal nőtt  
  • Az árbevétel és a gyorsan számlázható rendelésállomány aránya (book-to-bill ratio) egyaránt stabil, kiegyensúlyozott volt  
  • Az üzemi EBITA marzs 11,7% volt, +20 bázisponttal emelkedett; alakulását az átállásból és az üzletrészek eladásából eredő költségek 70 bázisponttal befolyásolták 
  • A folytatódó tevékenységek adózott nyeresége 422 millió USD, -1%-kal csökkent  
  • A nettó jövedelem 515 millió USD, ami -15%-os csökkenésnek felel meg  
  • A működési EPS 0,33 USD, -7%    
  • Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja +19%-os emelkedést mutatott, értéke 670 millió USD; egész évre stabil, kiegyensúlyozott készpénztermelő képességet várunk 
  • Az ABB 2020. március 1-ei hatállyal Björn Rosengrent kinevezte vezérigazgatónak 

 

„A vállalatcsoport a vevői piacokat, de főként a robotikát és az automatizálást negatívan érintő, gyengébb makroökonómiai körülmények ellenére is szilárd teljesítményt ért el a harmadik negyedévben,” – nyilatkozat Peter Voser, az ABB elnök-vezérigazgatója.

  

Peter Voser a negyedév értékelését így folytatta: „Tartjuk a kitűzött irányt, törekszünk a hosszú távú növekedés elérésére, a kereslet gyengülése miatt továbbra is kiemelt területként kezeljük a költséggazdálkodást, és jól haladunk a vállalat átalakítási programjának végrehajtásával is.  Folytatjuk a stratégiánk megvalósítását, amivel párhuzamosan erősítjük a nagyobb, önálló döntési hatáskört és kimagasló teljesítményt elősegítő vállalati kultúra kiépítését.”

 

 

2018. december 17-én az ABB bejelentette, hogy az Energetikai Hálózatok (Power Grids) üzletágát eladta. Következésképpen az Energetikai Hálózatok üzletág eredményeit megszűnt tevékenységként mutatjuk. A vállalat minden időszakra vonatkozó eredményeit ennek megfelelően módosítottuk.  

 

A vállalatcsoport harmadik negyedévi eredményei  

„A vállalatcsoport Villamosítás és Hajtások üzletágai stabil eredményt értek el, míg a Robotika és a Gyártásautomatizálás eredményét erős, kedvezőtlen piaci viszonyok fékezték.  Az Ipari Automatizálás divíziónk egyik nagy projektjének újraértékelése szintén negatívan hatott a pénzügyi eredményeinkre,” – közölte Timo Ihamuotila, az ABB pénzügyi igazgatója. 

 

„A teljes évre egészében véve az árbevétel kismértékű emelkedését és az üzemi marzsok javulását várjuk. Bizakodásra ad okot, hogy a GEIS beintegrálása és az ABB-OS működési modell bevezetése máris pozitív hatást gyakorol a vállalatcsoport hosszú távú teljesítményére.”  

 

A vállalatcsoport eredményeinek összefoglalása 

A negyedév során az Ipari Automatizálási üzletágban az egyik nagy projektet újra kellett értékelni. Ennek eredménye 1 százalékkal csökkentette a teljes árbevételt.  A 11,7 %-os üzemi EBITA marzs alakulását néhány tényező együttesen 190 bázisponttal befolyásolta. Megközelítően 90 bázispontos hatást gyakorolt a marzsra az Ipari Automatizálásban végrehajtott projekt-átértékelés, közel 70 bázispontra tehető az üzletrészek eladásából és az átalakításokból eredő hatás, illetve megközelítően 30 bázispontos hatás tulajdonítható a korábbi, nem alaptevékenységekkel összefüggő költségeknek.    

 

A folytatódó tevékenységek üzletági szinten annak ellenére is erős teljesítményt értek el, hogy a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágnak kedvezőtlen piaci körülmények között kellett teljesítenie. Az előző év hasonló időszakával összevetve, a jelenlegi eredményre pozitívan hatott a nagyvállalati és az egyéb üzemi EBITA (Corporate&Other operational EBITA) kedvező alakulása, ami főként a szervezetegyszerűsítési programnak, az üzletrész eladásokból és átszervezésekből eredő költségek folytatódó csökkentésének, valamint a nem alaptevékenységek javuló eredményeinek köszönhető. 

 

A nettó jövedelem alakulására a megszűntetett tevékenységek alacsonyabb nettó jövedelme is hatást gyakorolt.  

 

Az átalakítási program eredményei  

Jól halad az egyszerűbb szerkezeti felépítésű, a piaci változásokra gyorsan reagáló és vevőorientált vállalati szervezet kiépítését célzó programunk végrehajtása.  Az új működési modell kiépítését célzó ABB Operating Systemmel kapcsolatos ez évi munka főként az ABB szervezetének újradefiniálására irányul.  A különböző funkciókhoz és country-szervezetekhez tartozó vállalatcsoport-szintű munkavállalók üzletágakhoz történő áthelyezésének rendszere 2019. október 1-re kialakításra került. A vállalatcsoport regionális szervezetének megszüntetése várhatóan ez év végére véget ér.  

 

Az ABB a szervezetegyszerűsítési program végrehajtásából vállalatcsoport-szinten közel 500 millió USD/év összes költségmegtakarítást kíván elérni. Várhatóan teljesül a 2019-re előirányzott 150-200 millió USD költségmegtakarítás, és tartható lesz a 2021-re tervezett megtakarítási szint is.   

 

Folynak az Energetikai Hálózatok divízió kiválásával kapcsolatos munkák is. A különböző funkciókhoz és országos szervezetekhez tartozó, de már a jövőbeni szervezetet támogató vállalatcsoport-szintű munkavállalók áthelyezése folyamatban van. Az ABB várakozásai szerinti az Energetikai Hálózatok üzletág 2020. január 1-től kezdve már önállóan működik tovább az ABB-n belül. Az ütemterv szerint halad az Energetikai Hálózatok divízió eladásával kapcsolatos tranzakció lezárása is, így a tranzakció várhatóan 2020 első félévében lezárásra kerül.  

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17