Az endometriózis korai felismerését segíti a Lucy mobilapplikáció

forrás: Prím Online, 2019. október 25. 18:51

Több mint 200.000 nőnek lehet segítségére a Lucy nevű közcélú applikáció. Az interaktív menstruációs naptár az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány megbízásából és a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a tini edukáció részeként. Az applikáció az egészséges menstruációs ciklus működését, az endometriózis és más női betegségek széles körű megismertetését, és a tünetek korai diagnózisát hivatott segíteni. A Lucy a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban, egy rendhagyó óra keretében mutatkozott be elsőként.

Az endometriózis gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Hazánkban több mint 200.000, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, melyet a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet méh üregén kívüli megjelenése és szaporodása okoz. A menstruációs fájdalmaktól az érintettek 82%-a szenved, fájdalommal járó szexuális életről a betegséggel küzdők 48%-a számolt be. A tünetek megjelenésétől a diagnózisig átlagosan csaknem 5 év telik el hazánkban – környező országokban 8-10 év is lehet. Sok nő nincs tisztában szervezetének egészséges működésével, ezáltal nem ismeri fel az esetleges betegségre utaló jeleket.*  

 

 

A késői diagnózis a női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását is eredményezheti. Különösen veszélyeztetett ezen a téren a fiatalabb korosztály, amely gyakran kortársaktól szerez téves információkat, nehezítve a betegséggel szembeni tudatosságot.  

 

Erre nyújthat megoldást a most bemutatott Lucy nevű speciális mobilalkalmazás, amely ismertté tételét az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány önkéntese, Tóth-Berhát Katalin Vodafone Főállású Angyalként karolt fel. Az alkalmazás elsődleges célja az ismeretterjesztés, hogy azok a fiatal lányok és nők, akiknél fennáll az endometriózis gyanúja, minél előbb eljussanak a megfelelő szakorvoshoz. A Lucy egy komplex, interaktív menstruációs naptár, amely az alapvető funkciókon kívül a ciklus során észlelt tüneteket is elemzi. Ha a tünetek valamilyen női betegségre, például, endometriózisra, cisztára vagy miómára utalnak, jelez a felhasználónak. Emellett az applikáció segíthet megtalálni a megfelelő orvost, a földrajzilag legközelebb eső rendelőt, valamint elvezethet további szakemberekhez, támogató csoportokhoz. 

 

 

„Az edukáció fontosságát a Vodafone Magyarország Alapítvány is felismerte és ügyünket a Főállású Angyal pályázat keretében támogatja. Főállású Angyalként célom, hogy az első évben ötszáz termékeny korú nő töltse le és használja aktívan az applikációt. Hosszú távú vízióm, hogy a menstruálni kezdő lányok rögtön ehhez az alkalmazáshoz forduljanak. Noha külön figyelem irányul a tinédzserekre, fontosnak tartom megszólítani a teljes lakosságot, hogy a család, a partner, a munkaadó is értse, mi zajlik az érintettekben és támogassa őket a betegséggel folytatott küzdelemben” – fejtette ki Tóth-Berhát Katalin, aki az applikáció bevezetése mellett ismeretterjesztő előadásokkal, anyagokkal és kommunikációs kampánnyal is szeretné felhívni a figyelmet a betegségre. 

 

 

A Lucy alkalmazás a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be elsőként. 

 

A rendhagyó órán a Női Egészségért Alapítvány elnöke, Salamon Adrienn köszöntötte a fiatal lányokat, ezt követően a Vodafone Főállású Angyal program misszióját ismerhették meg a diákok. Dr. Bokor Attila endometriózis specialista, szülész- nőgyógyász, és Cserháti-Herold Janka a hormonmentes.hu alapítója, termékenységtudat szakértő és Youtuber valamint az applikációt fejlesztők közül Sziráczki Norbert és Kovács György beszélgettek az egészséges menstruációs ciklusról, az endometriózisról és legtipikusabb tüneteiről, a kezelési lehetőségekről és a hiánypótló alkalmazásról. Ezután a Lucy applikáció bemutatása, közös letöltése és részletes ismertetése következett. A Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Angyala, Tóth-Berhát Kata elmondta, a vállalat számára kiemelten fontos, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsák egy jobb jövő megteremtéséért, melynek része az is, hogy a Lucy-hoz hasonló alkalmazásokkal segítsék a fiatal lányok és nők életét.

 

 

____________

* Forrás: endometriozismagyarorszag.blog.hu

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17