Hogyan küzdenek a bankok a pénzmosás ellen?

forrás: Prím Online, 2019. november 29. 10:53

Egy független vizsgálat szerint az üzleti elemzéssel foglalkozó SAS lett a pénzmosás elleni megoldások vezető szállítója 2019 harmadik negyedévében.

A The Forrester Wave: Anti-Money Laundering Solutions tanulmány a SAS jelentős szerepét hangsúlyozza a fehérgalléros bűnözés egyik gyakori tevékenységének visszaszorításában. 

 

A Forrester Research pénzmosás elleni (anti-money laundering, AML) technológiákat vizsgáló értékelésében a SAS Anti-Money Laundering megoldását az egyik legjobban testre szabható technológiának minősítette a piacon, kiemelve erőteljes adatintegrációs és egyéb technológiákkal ötvözhető képességeit.

 

Szoftverrel elemezve

 

A változó szabályozások, az újabb és újabb fenyegetések, és az adatok folyamatosan növekvő világában az MI és a gépi tanulás eszközeivel lehet a leggyorsabban észlelni a gyanús tevékenységeket. A pénzmosás elleni küzdelem területén ezek a technikák rekordsebességgel váltak követelménnyé a cégeknél, szervezeteknél. A Forrester Wave jelentése szerint a SAS szoftverének gépi tanuláson alapuló modellfejlesztése intuitív, látványos és testre szabható, valamint azonnal használható algoritmustípussal rendelkezik.

 

 

A fejlett analitikai képességek révén javul az AML programok teljesítménye és hatékonysága, beleértve a tranzakciós kockázatok pontozását és vizsgálatát.

 

 

Adattudósok helyett gépi intelligencia

 

Mindez adattudósok hadseregének alkalmazása nélkül is elérhető, így enyhülhet a vállalatokra nehezedő szakemberhiány terhe.

 

„A SAS vezető mesterséges intelligencia és gépi tanulási megoldásaival segíti a pénzintézeteket  pénzmosás elleni feladataik átalakításában és modernizációjában”, nyilatkozta Stu Bradley, a SAS Fraud and Security Intelligence részlegének alelnöke.

 

„A megoldás lehetővé teszi számukra az ismétlődő, manuális feladatok automatizálását és a fals pozitív találatok akár 50 százaléknál nagyobb mértékű csökkentését.

 

Egy amerikai bank a SAS neurális hálózati modelljével cserélte le tranzakciófigyelő megoldásának készpénzmozgást felügyelő rendszerét és ezzel megtriplázta a SAR konverziós arányát – a havi munkaelemek számának felére csökkentése mellett.”

 

A Forrester Research nyolc AML megoldásszállítót minősített 32 különböző szempont szerint. A SAS megoldása „ideális választás nagyvállalati környezetben robosztus adattudományi képességei miatt”, egyben a lehető legmagasabb pontszámot érte el a kockázatok pontozása, a riasztások (alerting), az ügykezelés, a jelentések és a skálázhatóság területén, a tranzakciós volumen figyelembevétele mellett. A Forrester emellett kiemelte a SAS jelentéseinek könnyű konfigurálhatóságát és sokoldalúságát.

 

Több, mint 250 pénzügyi szervezet használja szerte a világon a SAS kínálta lehetőségeket a pénzmosás megakadályozása érdekében. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50