Valószínűleg a világ legbiztonságosabb autonóm mobil robotjai

forrás: Prím Online, 2019. december 2. 12:45

Az együttműködő és autonóm mobil robotok (AMR-ek) legfontosabb jellemzője a biztonság, hiszen ezeket az eszközöket dinamikus környezetben, az emberek közvetlen közelében alkalmazzák. Mivel szinte minden iparág egyre komolyabb érdeklődést mutat irántuk, fontos, hogy egy olyan rendszer alakuljon ki, amely nem veszi félvállról a védelmet. Amikor erről beszélünk, fontos megkülönböztetni a robot jellemzőit, amelyek lehetővé teszik azt, hogy napi szinten önállóan és biztonságosan működjön, és a biztonsági funkcióit, amelyek a robotba építve garantálják, hogy azok még akkor is biztonságosak maradnak, ha az elsődleges rendszer meghibásodna.

 

Az AMR-ek 3+1 jellemzője, amik lehetővé teszik a biztonságos munkavégzést

A piacvezető Mobile Industrial Robots innovatív robotmegoldásai olyan jellemzőkkel bírnak, melyek a MiR robotokat minden bizonnyal a világ legbiztonságosabb robotjaivá teszik. A MiR autonóm mobil robotjai napi szinten végzett haladását és tájékozódását egy több érzékelőn alapuló biztonsági rendszer teszi lehetővé. A rendszer egy kifinomult tervezőalgoritmus számára szolgáltat adatokat, amely tudatja a robottal, hogy merre menjen, és döntést hoz abban az esetben, ha a robotnak meg kell változtatnia útját, vagy egy biztonságos és azonnali megállást kell eszközölnie egy esetleges ütközés elkerüléséhez.

 

1. A legfejlettebb dupla lézeres szkenner

Mindegyik MiR robot két lézeres szkennerrel van felszerelve, melyek a robot elülső és hátsó sarkán kaptak helyet, hogy az 360 fokos látómezőt kaphasson. E dupla lézeres megoldás segítségével a robot biztonságos módon tolathat, amennyiben olyan akadállyal találja szembe magát, amit nem tud kikerülni, illetve észlelheti a hátulról vagy oldalról érkező embereket, és megállhat, valamint újratervezheti útját, ha épp erre van szükség.

 

 

 

2. Két 3D-s kamera a megnövekedett biztonságért

Noha a lézeres szkennerek képezik a MiR robot átfogó biztonsági és tájékozódási rendszerének alapját, számos egyéb funkció is kiveszi a részét a MiR mobil robotjainak zökkenőmentes mindennapi működéséből. A robot elejére rögzített két 3D-s kamera azzal segíti a tájékozódást, hogy 0-tól 1,700 mm-es magasságban észleli az akadályokat. 120°-os vízszintes látómezejével a robot mindig felismeri az útjába kerülő dolgokat. A kamerák tehát azokat az akadályokat is meglátják, amik kiesnek a lézeres biztonsági szkennerek látómezőjéből. Ennek köszönhetően a robotok óvatosan ki tudnak kerülni például asztalokat, amelyek a lézeres szkenner látómezeje felett helyezkednek el, viszont alacsonyabbak a robot és a rászerelt fedélzeti modul, valamint a rakomány magasságánál. Így az olyan egyéb akadályok, mint a faliszekrények vagy polcok, szintén kikerülhetőek.

 

 

 

3. Közelségérzékelő a lábak és a raklapok észleléséhez

Egyedüli AMR-ként a piacon a MiR500 és MiR1000 robotok további 24 közelségérzékelővel is fel vannak szerelve, melyek a robot négy sarkán helyezkednek el, a padló felé irányítva. Ezek célja, hogy észleljék a lábakat és raklapokat, amelyek a lézeres szkennerek látómezeje alá eshetnek.

 

 

 

+1: További érzékelők által szolgáltatott adatok és szoftver a megnövelt biztonságért

A MiR robotok további érzékelői között szerepel gyorsulásmérő és giroszkóp is, amelyek segítségével a tehetetlenségi erő, a gyorsulás és a forgás is kontroll alá kerül. Emellett a kerekeken található jeladók mérik a sebességet is, hogy a lézeres szkennerek pontos visszajelzést kaphassanak és felismerjék, ha a robot megcsúszik például a vizes padlón.

 

Végül pedig a robotot az optimális biztonságra is könnyedén be lehet programozni. A robot térképén tiltott zónákat lehet egyszerűen kijelölni mindössze egy számítógépen, okostelefonon, vagy tableten keresztül.

 

 

Egy MiR200 növeli a biztonságot a Metro Plastics-nél

A Metro Plastics vállalatnál a Mobile Industrial Robots MiR200 robotja szinte teljesen kiváltotta a villástargonca-forgalmat a gyárterületen, amivel a munkafolyamatot és az ergonómiát is javította.

 

Mivel az üzemben egyszerre akár 20 munkamenet is folyamatban lehet, az elkészült termékekkel megtelt dobozok korábban gyakorta felhalmozódtak a sajtológépek mellett, mire a minőségellenőr elérkezett hozzájuk, hogy megnézze őket, majd a raktárba szállíttassa őket. A forgalmasabb időszakok alatt a dobozok és raklapok botlásveszélyt is jelentettek az alkalmazottak számára, a folyamatos villástargonca-forgalom pedig még rátett egy lapáttal a balesetveszélyre. A sajtológép üzemeltetőinek és a minőségellenőröknek pedig a gyárterület padlóján elhelyezett dobozok átvizsgálásával és mozgatásával járó fizikai megerőltetés még tovább nehezítette a munkavégzést.

 

A MiR200 robot a gyárterületen áthaladó forgalmat, valamint a felgyülemlő akadályokat szinte teljességgel megszüntette. A vállalat vezetőségét mindig is aggodalommal töltötte el, hogy a gyárterületen mozgó munkások zenét hallgatnak, vagy éppen a telefonjukat nyomkodják, miközben raklapokat vagy dobozokat szállító villástargoncák haladnak körülöttük. Az együttműködő MiR robot érzékeli és automatikusan kikerüli az akadályokat és a munkásokat, és eközben szinte teljesen kiváltotta a villástargonca-forgalmat, aminek köszönhetően a gyárterület biztonságosabbá és tisztábbá vált. Mindemellett pedig a vállalat spórol a propánon, a karbantartási költségeken, és a villástargonca-sofőrök munkaerő-költségén is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17