Az LG elsőként tudta felülmúlni a 8K Ultra HD tévészabvány hivatalos definíciójában foglaltakat

forrás: Prím Online, 2019. december 18. 14:07

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a világon elsőként olyan televíziókat alkotott meg, amelyek felülmúlják az amerikai Szórakoztatóelektronikai Szövetség (Consumer Technology Association, CTA) által a 8K Ultra HD termékekre és szolgáltatásokra meghatározott szabvány szigorú előírásait.

A hivatalos 8K Ultra HD megjelölést és logót a CTA hozta létre azért, hogy a kereskedők és a fogyasztók tájékozódását segítve lehetővé tegye a 8K Ultra HD követelményeket teljesítő készülékek beazonosítását. A 8K Ultra HD a 4K TV-hez képest négyszer, a HD TV-hez képest pedig 16-szor nagyobb felbontást jelent. Az LG Real 8K készülékei — amelyek a 2020-as CES-en mutatkoznak be — az első olyan televíziók, amelyek felülmúlják a CTA speciális előírásait, köztük a felbontásra, digitális bemenetre, nagy dinamikatartományra, felskálázásra, bitmélységre és mérési metódusokra vonatkozó szabványokat. 

A CTA 8K definíciója a Nemzetközi Kijelző-mérésügyi Bizottság (ICDM)* által meghatározott mutatókon alapul. A mérési előírások az ún. kontrasztmoduláció (Contrast Modulation, CM) fogalmán alapulnak, amelynek százalékos értéke pontosan és számszerűen írja le a szomszédos pixelek megkülönböztethetőségének mértékét. Ahhoz, hogy egy kijelző 8K UHD minősítésű lehessen, a legalább 33 millió aktív képpont mellett a kontrasztmoduláció értékének el kell érnie az 50 százalékot. Más iparági szabványtestületek — köztük a Nemzetközi Szabványügyi Testület (ISO) — szintén a kontrasztmodulációt használják ágazati benchmarkként.

 

A 2020 januárjától forgalomba kerülő összes LG 8K televízión szerepel majd a CTA 8K UHD logója. Az új 2020-as modellek jól jelzik az LG vezető szerepét az iparágban, hiszen ez a vállalat az egyetlen olyan gyártó, amely Real 8K tévéket kínál, ráadásul egyszerre két (OLED és LCD) kategóriában. Ez azt jelenti, hogy mind az LG SIGNATURE OLED 8K, mind pedig az LG 8K NanoCell modellek CM-értéke a 90 százalékos sávba esik, miközben több versenytárs készülékei csak a kétszámjegyű tartomány alsóbb régióit teljesítik. 

Külső tesztelőként az Intertek globális tanúsítószervezet vizsgálatai igazolták, hogy a 75 colos LG NanoCell 8K tévé messze felülmúlja az ICDM által meghatározott 50 százalékos CM-követelményeket, hiszen horizontálisan 90, vertikálisan pedig 91 százalékos eredményt produkált. A szintén világhírű német teszt- és tanúsítószervezet, a Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) is ehhez hasonló CM-értékeket mért.

 

„Az, hogy az LG készülékei használhatják a szórakoztató elektronikai iparág ‘hatósága’, a CTA 8K UHD logóját, világosan jelzi, hogy a vevők az elvárásaiknak megfelelő tévénézési élményre számíthatnak a Real 8K tévéinktől” — mondta Nam Ho-jun, az LG szórakoztató elektronikai üzletágának kutatás-fejlesztésért felelős szenior alelnöke. „Arra számítunk, hogy az LG 2020-as 8K készülékválasztéka új iparági standardet állít fel.”

 

________________

* Ahhoz, hogy egy készüléken szerepelhessen a CTA 8K Ultra HD logója, a kijelzőnek – más feltételek teljesítésén túl – legalább 50 százalékos kontrasztmodulációs értéket kell elérnie, az ICDM által meghatározott Nemzetközi Kijelző-mérési Standard (IDMS) 1.03c verziójának 7.8 szakaszában megadott, a látható felbontás mérésére vonatkozó megállapított irányelveknek megfelelően, egy 1x1-es rácsmintázat használatával mérve.

 

TV ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50