A tartósan tiszta otthon titka a tudatos takarítás

forrás: Prím Online, 2020. április 20. 16:55

A megváltozott körülményeknek köszönhetően sokak számára kiemelten fontossá vált az otthonuk fokozottabb tisztántartása, azonban ennek mikéntjéről számos különféle, akár egymásnak ellentmondó információ kering. A szakértők*  szerint a következő tippek segíthetnek abban, hogy ne pusztán a járvány idején, de akár hosszabb távon is egészségesebbek maradjunk** . 

 

Otthoni fertőtlenítés 

A járványhelyzetben, de a takarításnál általában is a legfontosabb azoknak a felületeknek a megtisztítása, amelyekkel a leggyakrabban érintkeznek. Ilyenek például a kilincsek, villanykapcsolók, csapok, lépcsőkorlátok, a fiókok és a hűtő ajtaja, vagy a karanténban esetleg intenzívebben használt távirányító, kontroller. Az otthoni munkavégzéshez szükséges számítógépeket is érdemes tisztán tartani, különös tekintettel a billentyűzetre, és a felhasználók kezében lévő okostelefonokat is fertőtleníteni kell. Az UNICEF kiemeli a gyermekek kedvenc játékait is, ezeket szintén érdemes 1-2 naponta letörölgetni*** . 

 

A szakértők a bevált tisztítószerek és a 70 százaléknál magasabb alkoholtartalmú fertőtlenítők mellett a hipó-oldatokat javasolják, 1 liter vízben kb. 4 teáskanál hipót feloldva. Fontos kiemelni, hogy a takarításra gyakran használt ecet nem fertőtlenítő hatású ezért a vírus ellen nem ajánlott a használata**** . Kiválóan használhatók ellenben a gőztisztítók, amelyek a forró gőzzel alaposan tisztítanak és vegyszerek nélkül is elpusztítják a baktériumok és vírusok nagy részét.

 

Az áttörlés és felmosás mellett a porszívózás is jó megoldás lehet, például kézi- vagy robotporszívóval, amely kis helyen is elfér és könnyen kezelhető, akár 3-4 lakótárs mellett is. A modern porszívók szűrői hatékonyan kötik meg az allergéneket, a Samsung JetTM vezeték nélküli porszívó 5 rétegű HEPA Szűrőrendszere pedig közel 100 százalékban megtisztítja az otthoni felületeket. Cserélhető portartályával hosszú ideig használható, így a korlátozások ideje alatt folyamatosan tisztán tartható vele a lakás.   

 

 

 

Mosás

Bár a legtöbben hajlamosak a karanténban kevesebb ruhát használni, ezek tisztasága is fontos, hiszen a ruhák érintkeznek a legnagyobb felületen az emberi testtel. Ha valaki kimozdulna, érdemes az otthoni ruhát lecserélni, és újat fölvenni, mikor hazaért. A szennyes elkülönítésével biztosítható, hogy a kórokozók ne maradjanak a lakásban. A mosást az elérhető legmagasabb hőfokon érdemes végezni, minden esetben mosószerrel. 

 

Vannak olyan mosógépek, amelyek ennél többet nyújtanak és leveszik a felhasználók válláról a mosás terhét. A Samsung QuickDrive gépei az otthoni feladatok mellett, okostelefonról is vezérelhetők és segítenek kiválasztani a megfelelő programot és mosási időt az egyes ruhadarabokhoz. Ha egy-két póló vagy zokni kimaradna, az AddWash ajtón keresztül akár mosás közben is hozzáadható. A legújabb modellek fertőtlenítő gőztisztításra is lehetőséget adnak, az Air Wash technológiával felszerelt mosó- és szárítógépek pedig víz és mosószer nélkül is képesek kisebb adagokat takarékosan fertőtleníteni forró levegő segítségével, így a felhasználók higiénikusan tiszta ruhákban várhatják a karantén végét.  

 

 

Konyha

A jelenlegi álláspont szerint ételekből senki nem kaphatja el a koronavírust, így a főzés továbbra is jó megoldás, persze a megfelelő higiéniai előírások betartásával. A csomagolt áruk áttörlése és a zöldség, gyümölcs alapos megmosása minden esetben ajánlott, húsok esetében pedig a vágódeszka érdemel külön figyelmet. A tojások áztathatók tisztítószeres vízben vagy gőzölős fertőtlenítés után fogyaszthatók. Az ételhez csak tiszta kézzel érjen hozzá mindenki a háztartásban és maradjanak az evőeszközök is higiénikusan tiszták. 

 

Nem kell, hogy a sütés-főzés egész napos elfoglaltságot jelentsen, egyes mikrohullámú sütőkkel például már a hagyományos sütőkhöz hasonló ételek készíthetők rövid idő alatt, a Samsung Heat Wave rendszerével pedig akár grillezhetnek is a felhasználók a négy fal között. Aki mégis inkább az ételrendelést választja, a legtöbb kiszállítónál már kontaktok nélkül megteheti. Miután megérkezett az étel, a doboz helyett tiszta tányérból fogyasztva minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata. Az edények és evőeszközök megtisztítása könnyebb és higiénikusabb is mosogatógéppel, a Samsung berendezései pedig külön fertőtlenítő programmal is rendelkeznek, amely 70°C hőmérsékleten öblít, így eltávolítja a rejtett kórokozókat és szennyeződéseket is. 

 

 

_____________________

* https://www.healthline.com/health-news/germs-in-the-home-how-to-protect-yourself#Areas-to-clean-in-your-home 

** https://www.ahchealthenews.com/2016/06/06/staying-fit-cleaning-house/ 

*** https://www.unicef.org/coronavirus/cleaning-and-hygiene-tips-help-keep-coronavirus-covid-19-out-your-home 

**** https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/a31789443/coronavirus-questions-answers-faq/ 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

Már hazánkban is kapható a Huawei első négyzet alakú okosórája

Megérkezett Magyarországra a Huawei vadonatúj négyzet alakú, továbbfejlesztett egészségfigyelő- és sportfunkciókkal rendelkező okosórája, a HUAWEI WATCH FIT 3. Az eszköz a FIT-sorozat eddigi legvékonyabb és legkönnyebb tagja, az okosórában mutatkozik be a mozgásra ösztönző Okosjavaslatok funkció, valamint alvás közbeni légzésfigyelés funkcióval bővült a nyugodtabb alvás érdekében. Az Android- és iOS-kompatibilis WATCH FIT 3 egyetlen feltöltéssel akár 10 napos üzemidőt nyújt, mindössze 10 perces töltéssel pedig akár egy teljes napig használható.

2024. május 23. 11:43

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52