A HP különleges polipropilén alapanyaggal bővíti a 3D nyomtatási iparág lehetőségeit

forrás: Prím Online, 2020. június 27. 17:08

A HP legújabb bejelentésével irányt mutat a 3D nyomtatás és a digitális megmunkálás terén. Az iparág egyik vezető szereplőjeként a vállalat bemutatja egyedi polipropilén anyagát, amely új távlatokat nyit az additív gyártástechnológiákban. 

A BASF-fel közösen kifejlesztett HP High Reusability Polipropilén sokoldalú, ellenálló és kémiailag rezisztens*  anyag, amely kiválóan használható a HP 3D nyomtatás alapú gyártási rendszereiben és ideális lehet a járműipari, könnyűipari vagy egészségügyi használatra is, ahol a teljesítmény és a költségek minimalizálása egyaránt fontos** . A legújabb partnerével, a gyártási- és dizájn területen működő Oechslerrel közösen fejlesztenek további felhasználási lehetőségeket az új PP és a HP más alapanyagai számára is. A HP bemutatta Metal Jet 3D nyomtatási technológiájának legújabb felhasználóját, a Cobra Golfot. 

 

 

„A járványhelyzetre adott válasz fordulópontot jelent az iparág történetében. A HP és partnerei több mint 22,3 millió alkatrészt gyártottak le 3D nyomtatással, hogy biztosítsák a folyamatos ellátást és enyhítsék a frontvonalban dolgozók terheit – mondta el Ramon Pastor, a HP 3D nyomtatási- és digitális megmunkálás üzletágának megbízott vezetője. – A megváltozott piacon egyaránt bízunk az új és a meglévő partnereinkben és innovatív megoldásokkal, új anyagokkal és minőségi 3D nyomtatással segítjük az ipari termelés újraindítását.” 

 

Egyedülálló PP alapanyag, amely új távlatokat nyit és a fenntartható termelést segíti

A polipropilén egy sokoldalú anyag, amelynek sokféle felhasználása elterjedt az iparban. A BASF-fel közösen kifejlesztett új HP High Reusability PP egy olyan különleges alapanyag az additív gyártási eljárások számára, amelynek főbb tulajdonságai megegyeznek a hagyományos, széles körben használt PP anyagokkal. A kiváló kémiai rezisztenciának, az alacsony nedvszívó képességnek és a hosszú távú ellenállóságnak köszönhetően a PP ideális csövek, folyadékrendszerek és tárolók készítésére. Az autógyártásban például ugyanaz az anyag alkalmas lehet a járműbelső, a külső és a motortér egyes elemeinek prototipizálására és a végső alkatrészek sorozatgyártására is.

 

 

A HP Jet Fusion 5200 3D szériájához, a BASF-fel közösen fejlesztett polipropilén nagyfokú hatékonyságot tesz lehetővé és minimálisra csökkenti a gyártási hulladékot ipari szintű előállítás esetén. A kiváló tulajdonságok és a gazdaságosság mellett az új PP a hulladék mennyiségének csökkentését is segíti*** , hiszen a fölösleges por akár 100 százaléka****  újra használható.

 

A HP a partnereivel, a beszállítóival és az ügyfeleivel közösen folyamatosan keresi a PP számára az újabb felhasználási lehetőségeket. A műanyagiparban működő Extolt az innovatív megoldásai és a piacvezető műanyagösszeszerelési-technológiája mellett az automatizálás és a mérnöki szolgáltatásai teszik különlegessé. A GKN Powder Metallurgy /Forecast 3D fejlett ipari 3D nyomtatást, rövidtávú gyártási kapacitást és nagy tételben gyártást is vállal. A közismert Henkel az ipari ragasztóanyagok és a mérnöki megoldások terén egyedülálló. Az Oechsler az additív gyártási eljárásokhoz biztosít alkatrészeket, a Prototal pedig Európa egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező alkatrészgyártója.

 

 

Új professzionális szolgáltatások segítik a tömeggyártást, kibővülő együttműködések készülnek az Ipar 4.0-ra 

A digitális termelés elterjedéséért a HP az új- és kibővített 3D Professional Services szolgáltatásokkal és iparági együttműködéseken keresztül is tesz. 

  • HP 3D Professional Services: A HP bemutatja új professzionális szolgáltatáscsomagját, amelynek része a tervezési megoldások optimalizálása, a gyártási folyamatok egyszerűsítése a tömegtermelés eléréséhez, valamint az alkalmazási területek hatékony megtalálása. A HP 3D Professional Services szolgáltatásokról további információ a hp.com/go/3DProfessionalServices weboldalon érhető el.  
  • A BASF és a HP stratégiai együttműködésének keretében közösen fejleszt új felhasználási lehetőségeket piacvezető ügyfeleik számára az autóiparban, a nehéziparban és az egészségügyben. Az új PP alapanyag és az innovatív ULTRASINT TPU01 hőre lágyuló poliuretán bemutatásával a két vállalat célja, hogy minden korábbinál fenntarthatóbb és költséghatékonyabb módon gyorsítsák fel a 3D nyomtatott alkatrészek tervezését és gyártását, annak érdekében, hogy az új technológiák hamarabb kerüljenek a piacra.
  • Az Oechsler AG-val kötött új partneri megállapodás által a HP a világ egyik vezető mérnöki megoldásokat szállító vállalatával működhet együtt, amely az additív gyártási eljárások kiemelkedő alkatrészellátója is. A megállapodás a termékéletciklus egészére kiterjed, a tervezéstől egészen a végleges elemek legyártásáig. Az Oechsler HP Jet Fusion 5200 3D Series nyomtatóival és a HP széles alapanyag-portfóliójával szolgálja ki vezető autógyártókból, elektronikai vállalatokból, háztartási berendezésekkel és innovatív orvosi eszközökkel foglalkozó cégekből álló ügyfélkörét. 
  • A világ egyik vezető gyártástechnológiai vállalata, a Fast Radius lett a HP Digital Manufacturing Network, a HP globális közösségnek legújabb tagja. A közösség tagjai olyan műanyag és fém alkatrészek tervezésében és gyártásában adnak támogatást, amelyek a HP 3D nyomtatási megoldásaival elkészíthetők. A HP Digital Manufacturing Network tagjai magas szintű szakértelemmel rendelkeznek az additív gyártás területén, szigorú minőségbiztosítás és átfogó gyártási folyamatok kezelésére is képesek és jelentős beszállítói kapacitással rendelkeznek. A HP Digital Manufacturing Network a világ minden részére, így az USA-ra, Ázsiára és Európára is kiterjed.

 

 

 

Továbbfejlesztett fémalkatrész-gyártás a Cobra Golffal

A golfütő gyártás, innováció és dizájn egyik vezető vállalata, a Cobra Golf a vezető termékinnovációival és a modernizált alkatrészgyártásával a HP Metal Jet-el közösen kíván belépni a 3D nyomtatás piacára. A HP Metal Jet technológiája az iparág vezető platformja a fém alkatrészek tömeges 3D nyomtatásának tekintetében.

 

A golfvilág egyik leginnovatívabb szereplőjeként a Cobra a soha nem látott mérnöki megoldásokra épülő ütőivel, és a játékot forradalmasító eszközeivel elkötelezett a forradalmi technológiai fejlesztések mellett. A Cobra, a HP és a Parmatech közös, több évre szóló stratégiai termék-együttműködése felhasználja a HP additív technológiák területén szerzett tervezési és gyártási tapasztalatait, így biztosít olyan golffelszerelést, amely új szintre emeli a teljesítményt és a játékélményt.

 

„A Cobra Golf célja, hogy nagy teljesítményű termékeivel segítse a golfozókat világszerte, hogy a legjobbjukat tudják nyújtani – mondta el Jose Miraflor, a Cobra Gold marketingért felelős alelnöke. – Ahhoz, hogy ezt biztosítani tudjuk, fontos, hogy a megfelelő eredmények eléréséhez a leghatékonyabb gyártási folyamatokat használjuk a tervezés és a fejlesztés során. A további innovációkhoz és az alkatrészgyártás átalakításához összefogtunk a HP-val és a Parmatech-kel, hogy kihasználhassuk a HP Metal Jet nyújtotta előnyöket. Már az elejétől kezdve látjuk a kötöttségek nélküli tervezés, a gyors dizájnmódosítások és a magas minőségű alkatrészek előnyeit, amelyek minden elvárásunknak megfelelnek.”

 

__________________

* A HP 2020. májusi belső tesztje alapján, amely a mechanikai tulajdonságok megtartását, a méretbeli stabilitást és a súlyváltozást vizsgálta 7-, illetve 30 napos savba, lúgba, organikus oldószerekbe és vizes oldatokba merítéssel.

** A HP 3D alapanyag kínálatában található más anyagokkal összehasonlítva, 2020. májusában.

*** Könnyebben feldolgozható, mint a hagyományos HP 3D High Reusability PA 12, megfelelő tulajdonságok az előkészítésnél és kiváló kompatibilitás a kis részecskeméretnek köszönhetően.

**** A HP 2020. májusi belső tesztje alapján. A HP Jet Fusion 3D nyomtatás esetén a HP 3D High Reusability PP akár 100 százalékkos újrafelhasználhatóságot képes biztosítani, így kiválóan működő alkatrészek készíthetők belőle. A teszteléshez az anyagot valós nyomtatási körülmények között használták. Az újrahasznált anyagból készült alkatrészeket vizsgálják mechanikai tulajdonságok, pontosság szerint is, ezek akár háromszoros újrafelhasználás után sem mutatnak minőségbeli romlást. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59