Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek

forrás: Prím Online, 2021. április 20. 12:34

Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint. A Schneider Electric az idei Hannover Messe kiállításon alkalmazások, szolgáltatások és termékek sorát mutatta be, amelyek segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy az új ipari forradalom éllovasai legyenek, illetve felszólította az iparági szereplőket az univerzális automatizáció támogatására. 

Az Ipar 4.0 technológiákat már a COVID-járvány előtt szélesebb körben alkalmazó termelővállalatok 96 százaléka sikeresen reagált a megváltozott működési és üzleti környezetre – derül ki a McKinsey&Company több mint 400 cég körében végzett globális felméréséből. A válság előtt csak egy-egy tesztprojektet megvalósító társaságok esetében már csak 41 százalék volt az eredményes választ adók aránya, míg az Ipar 4.0 technológiákat és megoldásokat egyáltalán nem használók esetében 19 százalék. A kutatás egyik további fontos megállapítása, hogy a megkérdezettek 65 százaléka úgy látja, az Ipar 4.0 most még értékesebb számára, mint a pandémia előtt volt. 

 

A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom a digitális és automatizációs megoldások, illetve a legújabb technológiák – mint például a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika, az edge computing, vagy akár a kiterjesztett és virtuális valóság - megjelenését hozta a termelésben is. Az Ipar 4.0 térhódítását jól érzékelteti, hogy a MarketsandMarkets piackutató cég előrejelzése szerint mindössze öt év alatt várhatóan duplájára nő az ilyen megoldásokra fordított összeg világszinten – míg 2019-ben valamivel 72 milliárd dollár alatt volt az ilyen jellegű költés, addig 2024-ben már megközelítheti a 157 milliárd dollárt. 

 

Az idei, április 12-16. között megrendezett Hannover Messe 2021 rendezvényen a Schneider Electric „Industries of the Future” koncepciója keretében több olyan megoldást, szolgáltatást és terméket mutatott be, amelyek használatával a vállalkozások javíthatják termelékenységüket, rugalmasabban tudnak reagálni a változó körülményekre, ellenállóbbakká válhatnak a váratlan külső hatásokkal – mint például a COVID-járvány - szemben, illetve fenntarthatóbbá tehetik működésüket. 

 

„Az ipar nagyszabású paradigmaváltáson megy keresztül, még inkább a digitalizáció felé fordul. Jelentős fejlődésnek lehettünk tanúi eddig is a mesterséges intelligencia, a robotika, a dolgok internete, a gépi tanulás és más innovációk terén, azonban az ezekben rejlő teljes potenciált nem lehet zárt ipari rendszerekben kiaknázni. A hatékonyság, a rugalmasság és a fenntarthatóság következő szintjének eléréséhez bátornak kell lennünk. Itt az ideje, hogy újragondoljuk, mi mindent érhetünk el, ha a különböző iparágak és piaci szereplők elfogadják az interoperábilis technológiákat és partnerségeket. Az univerzális automatizálással és a továbbfejlesztett megoldásainkkal, amelyeket a működés során keletkező adatok kezelése és az ipari szoftverek kombinációján keresztül nyújtunk, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy lehetővé tegyük ügyfeleink számára, hogy elérhessék a válság utáni világban a sikeres működésükhöz szükséges agilitást és rugalmasságot" - mondta el Peter Herweck, a Schneider Electric ipari automatizálásért felelős ügyvezető alelnöke.

 

 

A Hannover Messe 2021-en bemutatott Schneider Electric újdonságok

 

  • EcoStruxure Automation Expert 21.1 – Hardverfüggetlen automatizálási vezérlőrendszer, amely könnyen integrálható bármelyik harmadik fél megoldásaival, jelentős előrelépést biztosítva a gyártócégek és a feldolgozóipari vállalkozások számára a működési hatékonyságban. Egyéb előnyei mellett továbbfejlesztett kiberbiztonságot, diagnosztikai, felderítési és üzembe helyezési funkciókat, valamint kibővített könyvtárakat és nyelvi támogatást kínál. Emellett az AVEVA System Platformmal való mélyebb integráció biztosítja, hogy az EcoStruxure Automation Expert felhasználói minimális mérnöki erőforrás ráfordítással kihasználhassák az AVEVA piacvezető szoftverének előnyeit a felügyeleti, vállalati SCADA, MES és IIoT alkalmazásokhoz. Egy tanulmány szerint az EcoStruxure Automation Expert és az AVEVA kombinációja több mint 50 százalékkal csökkentette a szükséges mérnöki munka mennyiségét. 

 

  • SM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezés – Kis lépés a vállalkozásnak, de nagy ugrás a fenntarthatóság felé. A Schneider Electric terméke SF6-gáz helyett tiszta levegőt és vákuum-megszakítást használ. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes mértékben kihasználják a digitális funkciókat, és felszínre hozzák az adataikban rejlő valódi értékeket.

 

  • EcoStruxure Szolgáltatáscsomag – Az üzletmenet folytonosságának biztosítására 24/7-es szolgáltatás a nagy ipari szereplők számára távolról történő tanácsadással, helyszíni támogatással, illetve a megállapodástól függően karbantartással. 

 

  • Szolgáltatási és Modernizációs Csomag – Három és hét év közötti időtartamra szóló megoldás, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára a villamos berendezéseik modernizálását jelentős, azonnali beruházási igények nélkül, enyhítve ezzel a CAPEX-re nehezedő nyomást. Bővebb információ itt érhető el.

 

  • Galaxy VL 3-fázisú szünetmentes tápegység – Olyan ipari környezetekben történő alkalmazásra fejlesztették ki, ahol kritikus fontosságú a folyamatos működés. Támogatja az energia- és folyamathatékonyságot, valamint javítja a működés rugalmasságát és megbízhatóságát, miközben minimalizálja az eszközök teljes bekerülési értékét.

 

Felhívás univerzális automatizálásra

A Schneider Electric erősebb iparági együttműködést kér, és arra buzdítja az ipari vállalkozásokat, hogy az univerzális automatizálás, a fenntartható hatékonyság és a digitalizálás felkarolásával gyorsítsák fel a globális gazdaság helyreállását, valamint támogassák a feldolgozóipar és a gyártás fejlődését. A társaság álláspontja szerint a "nyílt automatizálás", ahogyan ma létezik, nem elég nyitott, mivel a vállalatokat olyan automatizálási megoldások kötik, amelyek az innovációs lehetőségek helyett a szállítóhoz való kötöttséget helyezik előtérbe. 

 

Ezzel szemben az univerzális automatizálás az IEC61499 szabvány által lehetővé tett, interoperábilis, "plug and produce" automatizálási szoftverkomponensek világa. A szabadon hordozható alkalmazásszoftverek a következő generációs iparágak alapvető eszközei, alkalmazásukkal olyan jelentős javulást lehet elérni a hatékonyság és a fenntarthatóság területén, ami egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Az EcoStruxure Automation Expert a Schneider Electric első, az univerzális automatizálási jövőképen alapuló megoldása. Az új megközelítés jelentős, közvetlen üzleti előnyökkel jár, az ipari technológiákra szakosodott ARC Advisory Group (ARC) kutatócég „The Road to Universal Automation” című jelentése szerint az univerzális automatizálással az ipar évente 20-30 milliárd dollárt takaríthat meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09