Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek

forrás: Prím Online, 2021. április 20. 12:34

Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint. A Schneider Electric az idei Hannover Messe kiállításon alkalmazások, szolgáltatások és termékek sorát mutatta be, amelyek segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy az új ipari forradalom éllovasai legyenek, illetve felszólította az iparági szereplőket az univerzális automatizáció támogatására. 

Az Ipar 4.0 technológiákat már a COVID-járvány előtt szélesebb körben alkalmazó termelővállalatok 96 százaléka sikeresen reagált a megváltozott működési és üzleti környezetre – derül ki a McKinsey&Company több mint 400 cég körében végzett globális felméréséből. A válság előtt csak egy-egy tesztprojektet megvalósító társaságok esetében már csak 41 százalék volt az eredményes választ adók aránya, míg az Ipar 4.0 technológiákat és megoldásokat egyáltalán nem használók esetében 19 százalék. A kutatás egyik további fontos megállapítása, hogy a megkérdezettek 65 százaléka úgy látja, az Ipar 4.0 most még értékesebb számára, mint a pandémia előtt volt. 

 

A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom a digitális és automatizációs megoldások, illetve a legújabb technológiák – mint például a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika, az edge computing, vagy akár a kiterjesztett és virtuális valóság - megjelenését hozta a termelésben is. Az Ipar 4.0 térhódítását jól érzékelteti, hogy a MarketsandMarkets piackutató cég előrejelzése szerint mindössze öt év alatt várhatóan duplájára nő az ilyen megoldásokra fordított összeg világszinten – míg 2019-ben valamivel 72 milliárd dollár alatt volt az ilyen jellegű költés, addig 2024-ben már megközelítheti a 157 milliárd dollárt. 

 

Az idei, április 12-16. között megrendezett Hannover Messe 2021 rendezvényen a Schneider Electric „Industries of the Future” koncepciója keretében több olyan megoldást, szolgáltatást és terméket mutatott be, amelyek használatával a vállalkozások javíthatják termelékenységüket, rugalmasabban tudnak reagálni a változó körülményekre, ellenállóbbakká válhatnak a váratlan külső hatásokkal – mint például a COVID-járvány - szemben, illetve fenntarthatóbbá tehetik működésüket. 

 

„Az ipar nagyszabású paradigmaváltáson megy keresztül, még inkább a digitalizáció felé fordul. Jelentős fejlődésnek lehettünk tanúi eddig is a mesterséges intelligencia, a robotika, a dolgok internete, a gépi tanulás és más innovációk terén, azonban az ezekben rejlő teljes potenciált nem lehet zárt ipari rendszerekben kiaknázni. A hatékonyság, a rugalmasság és a fenntarthatóság következő szintjének eléréséhez bátornak kell lennünk. Itt az ideje, hogy újragondoljuk, mi mindent érhetünk el, ha a különböző iparágak és piaci szereplők elfogadják az interoperábilis technológiákat és partnerségeket. Az univerzális automatizálással és a továbbfejlesztett megoldásainkkal, amelyeket a működés során keletkező adatok kezelése és az ipari szoftverek kombinációján keresztül nyújtunk, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy lehetővé tegyük ügyfeleink számára, hogy elérhessék a válság utáni világban a sikeres működésükhöz szükséges agilitást és rugalmasságot" - mondta el Peter Herweck, a Schneider Electric ipari automatizálásért felelős ügyvezető alelnöke.

 

 

A Hannover Messe 2021-en bemutatott Schneider Electric újdonságok

 

  • EcoStruxure Automation Expert 21.1 – Hardverfüggetlen automatizálási vezérlőrendszer, amely könnyen integrálható bármelyik harmadik fél megoldásaival, jelentős előrelépést biztosítva a gyártócégek és a feldolgozóipari vállalkozások számára a működési hatékonyságban. Egyéb előnyei mellett továbbfejlesztett kiberbiztonságot, diagnosztikai, felderítési és üzembe helyezési funkciókat, valamint kibővített könyvtárakat és nyelvi támogatást kínál. Emellett az AVEVA System Platformmal való mélyebb integráció biztosítja, hogy az EcoStruxure Automation Expert felhasználói minimális mérnöki erőforrás ráfordítással kihasználhassák az AVEVA piacvezető szoftverének előnyeit a felügyeleti, vállalati SCADA, MES és IIoT alkalmazásokhoz. Egy tanulmány szerint az EcoStruxure Automation Expert és az AVEVA kombinációja több mint 50 százalékkal csökkentette a szükséges mérnöki munka mennyiségét. 

 

  • SM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezés – Kis lépés a vállalkozásnak, de nagy ugrás a fenntarthatóság felé. A Schneider Electric terméke SF6-gáz helyett tiszta levegőt és vákuum-megszakítást használ. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes mértékben kihasználják a digitális funkciókat, és felszínre hozzák az adataikban rejlő valódi értékeket.

 

  • EcoStruxure Szolgáltatáscsomag – Az üzletmenet folytonosságának biztosítására 24/7-es szolgáltatás a nagy ipari szereplők számára távolról történő tanácsadással, helyszíni támogatással, illetve a megállapodástól függően karbantartással. 

 

  • Szolgáltatási és Modernizációs Csomag – Három és hét év közötti időtartamra szóló megoldás, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára a villamos berendezéseik modernizálását jelentős, azonnali beruházási igények nélkül, enyhítve ezzel a CAPEX-re nehezedő nyomást. Bővebb információ itt érhető el.

 

  • Galaxy VL 3-fázisú szünetmentes tápegység – Olyan ipari környezetekben történő alkalmazásra fejlesztették ki, ahol kritikus fontosságú a folyamatos működés. Támogatja az energia- és folyamathatékonyságot, valamint javítja a működés rugalmasságát és megbízhatóságát, miközben minimalizálja az eszközök teljes bekerülési értékét.

 

Felhívás univerzális automatizálásra

A Schneider Electric erősebb iparági együttműködést kér, és arra buzdítja az ipari vállalkozásokat, hogy az univerzális automatizálás, a fenntartható hatékonyság és a digitalizálás felkarolásával gyorsítsák fel a globális gazdaság helyreállását, valamint támogassák a feldolgozóipar és a gyártás fejlődését. A társaság álláspontja szerint a "nyílt automatizálás", ahogyan ma létezik, nem elég nyitott, mivel a vállalatokat olyan automatizálási megoldások kötik, amelyek az innovációs lehetőségek helyett a szállítóhoz való kötöttséget helyezik előtérbe. 

 

Ezzel szemben az univerzális automatizálás az IEC61499 szabvány által lehetővé tett, interoperábilis, "plug and produce" automatizálási szoftverkomponensek világa. A szabadon hordozható alkalmazásszoftverek a következő generációs iparágak alapvető eszközei, alkalmazásukkal olyan jelentős javulást lehet elérni a hatékonyság és a fenntarthatóság területén, ami egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Az EcoStruxure Automation Expert a Schneider Electric első, az univerzális automatizálási jövőképen alapuló megoldása. Az új megközelítés jelentős, közvetlen üzleti előnyökkel jár, az ipari technológiákra szakosodott ARC Advisory Group (ARC) kutatócég „The Road to Universal Automation” című jelentése szerint az univerzális automatizálással az ipar évente 20-30 milliárd dollárt takaríthat meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59