Fenntarthatósági terve 30%-os energiamegtakarítást hoz az ABB gyárnak

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 2. 11:13

Az ABB frosinonei gyárának fenntarthatósági stratégiája első lépésben korszerűsített hardvermegoldást és felhőalapú energiagazdálkodást alkalmaz a hatékonyság számottevő növelése érdekében.

Az ABB egyik termelőüzeme jó példát mutat arra, hogyan lehet energiagazdálkodásának egyszerű megújításával bármelyik gyárat felkészíteni arra, hogy fenntartható mikrohálózatként működjön. A közép-olaszországi Lazio régió Frosinone településén található telephely fejlesztési tervének első lépése egy költséghatékonyságot javító utólagos korszerűsítési megoldás volt.

 

A frosinonei gyár az ABB kisfeszültségű megszakító technológiáinak globális gyártó központja, mely évente nagyjából 3 millió darabot állít elő ebből a termékből. A gyár – a Dalmineben, illetve Santa Palombaban található testvérüzemével együtt – megkapta az ún. „Világítótorony gyár” címet, ami annyit jelent, hogy az illetékes olasz kormányhivatal példaként állítja más olyan cégek elé, ahol a digitális átalakítás, valamint az Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása jelenleg is zajlik. A létesítmény vezetése a 9000 MWó-s éves energiafogyasztás és a nagyságrendileg 1,2 millió eurós energiaszámla alapján lehetőséget látott arra, hogy a digitális energiagazdálkodáson és a megújuló energiaforrások felhasználásán keresztül komolyabb költség- és széndioxid-megtakarítást érjen el.

 

 

„Olyan technológiákat állítunk elő, amelyek segítségével ügyfeleink energiát takaríthatnak meg, épp ezért szeretnénk, hogy gyártó tevékenységünk a lehető leginkább fenntartható legyen.” - mondta Massimiliano Cifalitti, az ABB Hub Europe menedzsere. – A kérdés csak az volt, hol fogjunk hozzá. Az immár 50 évre visszatekintő cég működése egyre kiterjedt, és áramelosztó rendszere ennek megfelelően bővült. Érthető tehát, hogy különböző korú és eltérő technológiai szintet képviselő kapcsolóberendezésekkel és kismegszakítókkal rendelkezünk.

 

A kapcsolóberendezések korszerűsítése volt az első lépés a telephely fenntarthatóbbá tétele felé vezető úton. 112 Ekip UP digitális kioldó egységet, 9 Emax 2 légmegszakítót, 15 Ekip Com Hub eszközt és egy Lite Panelt modernizáltak. A kis környezeti hatást kifejtő rendszerarchitektúra a telephely meglévő kapcsolóberendezéseinek 100%-át megtartotta, miközben a kiépítés során egyszer sem kellett leállni a termeléssel.

 

Mióta az elektromos hálózatot rákapcsolták az ABB Ability Electrical Distribution Control System (EDCS)*-re, a rendszer egyszerre több mint 120 elektromos elosztópont folyamatos megfigyelésére alkalmas a frosinonei létesítményben. A Microsoft által kifejlesztett innovatív, felhőalapú számítástechnikai EDCS platform hozzáférést biztosít azoknak a funkcióknak az ökoszisztémájához, amelyek fejlett algoritmusokat és gépi tanulást alkalmaznak a telephely energiahatékonyságának és energiagazdálkodásának folyamatos javítására.

 

 

Az EDCS segítségével nyert felismerések alapján a helyiek képesek voltak feltárni a telephely rejtett energiaveszteségeit és kiszámítani az új berendezések beszerzésére fordított összegek megtérülési idejét. A HVAC berendezések célirányos korszerűsítése, a hőmérséklet adatközpontú szabályozása, valamint a telephelyi világítás technológiai megújítása előre láthatólag mintegy 30%-kal fogja javítani az energiahatékonyságot.

 

A frosinonei csapat az Apleonával – Európa egyik vezető létesítménykezelő szakvállalatával – együttműködve elemzi a valós idejű energiagazdálkodási adatokat, integrálja azokat a létesítménykezelés stratégiáiba és tárja fel az ABB digitális kínálatát új funkciókkal bővítő lehetőségeket.

 

„Bárki hozzájárulhat a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez, ugyanakkor képes csökkenteni költségeit” – állítja David Zobel, az Apleona MENA & Southwest Europe regionális vállalkozási igazgatója. Ez a megközelítés bármely kereskedelmi létesítménynél működhet a régebbi hardverelemek megtartása mellett, mégpedig úgy, hogy az EDCS segítségével felismerhetők az energia megtakarításának könnyen megvalósítható lehetőségei, és javulnak a teljesítményeredmények. A rendszer ráadásul a megújuló energiaforrások integrációját is egyszerűbbé teszi.

 

Jövőre a gyár megújuló energiaforrások felhasználásával és új tárolórendszerek kiépítésével kíván továbblépni. Frosinone célja, hogy rugalmas és autonóm mikrohálózatként működjön. – A klímaváltozás, a fenntarthatóság és a rugalmasabb működés képessége iránti igény számos ipari létesítmény esetében elkerülhetetlenné teszi a mikrohálózatok kialakítását – mondja Fabio Monachesi, az ABB globális mikrohálózati alkalmazások vezetője. – Meg vagyunk győződve arról, hogy mindenekelőtt a megfelelő infrastruktúrát kell kialakítani. A kapcsolóberendezések korszerűsítésével és az energiagazdálkodást meghatározó EDCS alkalmazásával készen állunk telephelyünk fejlődésének következő szakaszára.

 

*A jelenleg rendelkezésre álló két jól ismert energia- és eszközgazdálkodási megoldás – az ABB Ability Electrical Distribution Control System (EDCS) és az ABB Ability Asset Health for Electrical Systems – révén a MyRemoteCare távellenőrzési megoldás folyamatos fejlődésen ment keresztül és egyetlen egységes felhasználói interfészben valósul meg. Az ABB Electrification az új ABB Ability Energy and Asset Managerrel ünnepli ezt a kínálati fejlődést.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése, megérkezett BESS

Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését. 

2024. május 25. 10:43

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17