Covid 4. hullám és az üzletmenet folytonosság kérdései

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 10. 14:20

"Sok szervezet munkamenetét megváltoztatta már a COVID. Napi rutinná vált az online videó és konferencia megoldások használata. Beépült a Home-Office intézménye az életünkbe, de ezzel újabb kockázatok is megjelentek amire egy esetleges következő kampányszerű Home-Office áttérés előtt érdemes felkészülni" – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry információbiztonsági és adatvédelem szakértő partnere.

Az egyik kockázat maga az üzletmenet folytonosság fenntartása érdekében meghozott munkaszervezési feladatok újragondolása- szabályozása. Az előző hullám idején szinte mindenkit felkészületlenül ért a feladat, de valamilyen megoldás mindenhol született. Érdemes ezeket a műszakbeosztásokat, munkarendeket újra gondolni, esetlegesen optimalizálni az előző időszak tapasztalatai alapján és egyértelmű szabályozás dokumentálásával közölni a munkavállalókkal a megfelelő időpontban, figyelembe véve a felesleges hisztéria keltés elkerülését.

 

Az üzletmenet folytonosság felülvizsgálatakor érdemes priorizálni a folyamatokat (akár egy Business Impact Analysis elvégzése keretében) és tervet készíteni az egyes folyamatok (Business Continuity Plan) alternatív működési rendjéről. Itt érdemes a konkrét feladatsor és a kapcsolódó felelősségi köröket rögzíteni, mivel egy a normál munkamenettől eltérő rendben a hatáskörök és a felelősségek is mások lesznek.

 

 

"A másik kockázat az informatikai rendszerek a korábbi normál ügymenettől eltérő használatában rejlik. Az egyik legnagyobb kockázat az online kommunikációs platformok használatában rejlik" – fejtette ki Sándor Zsolt András. – "A platformok gyors fejlődésen mentek keresztül és a funkciók kihasználása is egyre széleskörűbb."

 

Az online platformon a fájl megosztás és tárolás csak megfelelő használat mellett biztonságos. Van kockázata annak, ha a cég által biztosított rendszert használjuk, illetve annak is, ha az üzleti partnerünk által biztosított rendszeren keresztül kívánunk megosztani fájlokat. A saját rendszer használatában a dokumentumok többszörözésével nehezen biztosítható, hogy a fájl szerveren tárolt verzió és az online platformon megosztott verzió tartalma konzisztens maradjon. Javasoljuk ilyen esetekben a dokumentumokat a fájl szerveren tárolni és csak a linket megosztani a szervezeten belül.

 

A külső partner által biztosított rendszer használata esetén a kockázat az, hogy az adattárolásról nem feltétlen biztosítható, hogy az EGT tagállamain belül marad, illetve a hozzáférés kontrollálása felett is elvesztjük a kontrollt, hasonlóan mintha e-mail-ben elküldtük volna a partnerünk számára.

 

Számos további információbiztonsági és üzletmenet folytonossági szempontot érdemes figyelembe venni a felülvizsgálat során. Javasoljuk, hogy évente egy alakalommal mindenképpen érdemes ezeket a folyamatokat felülvizsgálni, sajnos most az esetleges Covid negyedik hullám egy erős indokot is szolgáltat a szervezetek számára.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59