Az 5G csökkentheti a vidék lemaradását

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 14. 09:58

Egyes kutatások szerint a világ népességének nagyjából a fele nem rendelkezik stabil, megfelelő sebességű internetkapcsolattal, ami több százmillió – döntően vidéki régiókban élő - olyan háztartást feltételez, ahová vagy egyáltalán nem ér el a vezetékes infrastruktúra vagy a meglévő vezetékes hálózat elavult és méretgazdaságossági okokból nem, illetve nehézkesen fejleszthető. Ezen a problémán is segíthet az 5G terjedése: a többszörösére bővülő kapacitás révén a szolgáltatók a modern vezetékes elérésekkel összemérhető vezeték nélküli kapcsolatot képesek nyújtani.

A távközlésben a mobil- és a vezetékes technológia mindig is kéz a kézben járt, ám az ütemes mobilhálózati fejlesztéseknek köszönhetően lényegesen kisebb szerep juthat a vezetékeknek a közeljövőben az otthoni és irodai internetelérésben. Ennek oka, hogy rohamosan terjednek a fix bekötésű vezeték nélküli elérések, vagyis az angol Fixed Wireless Access elnevezésből eredő FWA-kapcsolatok.

 

Lehetőség a magyar vidéknek: 269 millió euró többlet

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia – derül ki az Ericsson megrendelésére az Analysys Mason kutatócég által készített tanulmányból. Az elemzés négy főbb területcsoportot azonosított, ahol az 5G felhasználása jelentős hasznokkal kecsegtet. Ezek közül Magyarországon az okos „vidék” a legjelentősebb, ahol 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Ez a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből. Az 5G-s hálózatokra épülő FWA-kapcsolatok 134 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják Magyarországot 2030-ig.

 

Az Ericsson idén tavasszal ötödik alkalommal mérte fel a szolgáltatók FWA-termékkínálatát és a használati szokásokat világszerte. A kutatásból kiderült, hogy a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció ezt a piacot sem hagyta érintetlenül, különösen miután a távoli munkavégzés és tanulás bizonyos régiókban, kistérségekben elképzelhetetlen az FWA-alapú infrastruktúra nélkül. A vizsgált 311 szolgáltatóból 224-nek szerepel már a kínálatában valamilyen FWA-alapú termék, mely fél év alatt 12%-os bővülést jelent, miközben az elmúlt két évben több mint a duplájára nőtt az ilyen termékek piaca. 

 

 

 

5G: többszörösére bővíti az FWA kapacitásokat

A fix telepítésű vezeték nélküli eléréseken keresztül rendszerint több készülék (PC, okostelefon, tablet stb.) csatlakozik az internetre, ezért ezeknél a hálózati kapcsolatoknál elengedhetetlen a stabil, nagy sávszélességet biztosító rádiós közeg. Nem véletlen, hogy az FWA-szegmens zászlóvivői azok a szolgáltatók, melyek már elindították a kereskedelmi 5G-s hálózatukat és ennek segítségével a modern vezetékes elérésekkel összemérhető paraméterekkel rendelkező vezeték nélküli kapcsolatot képesek nyújtani ügyfeleik számára. Az Ericsson felmérése szerint az 5G-s kereskedelmi hálózattal rendelkező szolgáltatók 87%-a kínál FWA-alapú csomagokat, míg a legfeljebb 4G-s hálózatot üzemeltető operátoroknál ez az arány mindössze 62%.

 

 

6,8 milliárd mobil internet előfizetés: rákapcsolt az 5G is

Az Ericsson legújabb, második negyedéves frissített mobilitási jelentése szerint a mobil szélessávú előfizetések száma (beleértve az FWA kapcsolatokat is) egy negyedév alatt 100 millióval bővült, átlépve a 6,8 milliárdos határt. Eközben az 5G-képes készülékekkel ténylegesen is használt 5G-s előfizetések száma egy negyedév alatt 84 millióval nőtt, így azok száma globálisan meghaladja a 360 milliót. A 2021-es második negyedév végére világszerte 176 operátor kínált 5G-s szolgáltatást ügyfelei számára.

 

A régiós szintű összesítést tekintve jól látszik, hogy a fix elérést kiváltó vezeték nélküli kapcsolatok kínálata a piaci szereplők számától és a népsűrűségtől egyaránt függ. A legtöbb FWA-alapú terméket Nyugat-Európában találni, ahol a szolgáltatók több mint 93%-a kínál ilyen megoldást, Közép-Európa 84%-kal a második, Észak-Amerika pedig 80%-kal a harmadik helyet foglalja el a rangsorban, míg az egyébként hagyományosan fejlett infrastruktúrával rendelkező ázsiai térségben a lakosság magas városi koncentrációja miatt kevéssé van tere ennek a megoldásnak.

 

Egyre több adat, egyre nagyobb hatótávolságú antennák

Ahogy a mobilos adatforgalom évről-évre jelentős mértékben nő, úgy emelkedik az FWA-terület adatforgalmi hozzájárulása is – derül ki az Ericsson kutatásából. Míg 2020 végén a teljes, globális adatforgalom 15%-át adta becslések szerint körülbelül 60 millió FWA-elérés, addig 2026-ra az ilyen kapcsolatok száma 180 millióra nőhet, részesedésük pedig a teljes, globális mobil adatforgalomból elérheti majd a 20%-ot, ami nagyjából 64 exabyte-nak (64 milliárd gigabájtnak) felel meg.

 

Az FWA-bekötések globális terjedésének további táptalajt biztosíthat, hogy a következő években újabb frekvenciatartományokat szabadítanak fel és értékesítenek az 5G hálózatok számára. Ezek során a már kifejezetten az FWA-topológiához illeszkedő, milliméteres hullámhosszú frekvenciasávok kerülhetnek a szolgáltatók használatába, melyek a hálózati fejlesztéseknek köszönhetően a legmodernebb rádiós eszközökkel, a korábbi néhány száz méteres hatótávolságot jelentősen felülmúlva, akár több kilométeres távolságba is képesek nagy sávszélességű elérést biztosító jelet sugározni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59