Az ABB és a Zume felgyorsítja az egyszer használatos műanyagokról történő átállást

forrás: Prím Online, 2021. november 22. 09:56

Az ABB Robotika üzletága együttműködési megállapodást írt alá a kaliforniai székhelyű Zume-mal, az innovatív és komposztálható csomagolóanyagok globális szállítójával. Az ABB robotcellákat szállít, amelyek segítségével a Zume globális szinten fenntartható csomagolóanyagokat tud gyártani, hozzájárulva ezzel az egyszer használatos műanyagoktól való függés csökkentéséhez.

 

•  100%-ban komposztálható, növényalapú, mezőgazdasági melléktermékből készülő csomagolóanyag előállításáról szóló megállapodás   

•  Az ABB robotjai automatizálják a termelést, és olyan gyártási léptéket és sebességet biztosítanak, amellyel a Zume csomagolóanyagai költséghatékony alternatívát kínálnak az egyszer használatos műanyagokkal szemben  

•  A világszerte, évente keletkező 380 millió tonna műanyagnak csupán 10 %-át* hasznosítják újra. A növényalapú csomagolóanyaggal jelentősen csökkenthető a hulladéklerakókba és az óceánokba jutó műanyag mennyisége  

 

Az ABB a következő öt év során több mint 1000 öntöttszálgyártó cellát (MFC) és 2000 robotot integrál és telepít a Zume ügyfeleinek telephelyein világszerte. Az ABB a programkezelési képességeire, valamint a Globális Megoldásközpontok (Global Solution Centers) hálózatához tartozó automatizálási szakembereire támaszkodva biztosítja az olyan megoldások kidolgozásához szükséges léptéket, modularitást és sebességet, amely lehetővé teszi, hogy évente sok millió darab fenntarható csomagolási terméket állítsanak elő. A szerződő felek a megllapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyílvánosságra. 

 

 

Az ügyfelek és a politikai döntéshozók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a gyártókra, hogy találjanak olyan alternatív anyagokat, amelyekkel kiválthatók az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok. Az új csomagolási anyagoknak fenntarthatónak és könnyen formázhatónak kell lenniük, továbbá a költséghatékonyság terén is fel kell venniük a versenyt a műanyaggal. A Zume csomagolóanyaga fenntartható módon betakarított, növényalapú, a mezőgazdasági termesztésből, köztük a bambusz, a búza és a szalma betakarításából visszamaradó melléktermékből készül. Az eldobható műanyag csomagolóanyaghoz képest a növényalapú anyag előállításához jelentősen kevesebb vízre és energiára van szükség, és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. A műanyaggal szemben a növényalapú anyag biológiailag 100%-ban lebomlik, felhasználása után egyszerűen megsemmisül.

 

„A Zume fenntartható csomagolóanyag-gyártásának automatizálása ABB robotokkal életképes és gazdaságos alternatívát biztosít az egyszer használatos műanyagokkal szemben. A Zume-mal  kötött megállapodásnak köszönhetően több billiónnyi műanyagterméktől tudjuk megszabadítani a világ piacait, segítjük a szűkös erőforrások megőrzését, és támogatjuk az alacsony szénkibocsátású világ kialakítását,” – nyilatkozta  Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizáls üzletgágának vezetője. „Napjainkban a robotokra alapozott automatizálás bővíti a lehetőségek körét, és olyan hatékony gyártást tesz lehetővé, amely a kisebb energia-felhasználással, az alacsonyabb szintű kibocsátással és a csökkentett hulladéktermeléssel fenntathatóbbá teszi a világot. Az együttműködésünk jól példázza, hogy mit lehet elérni, ha az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítása iránt elkötelezett szervezetek összefognak.”       

 

 

A Zume kifejlesztett és szabadalmaztatott egy innovatív gyártási eljárást, amellyel élelmiszerekből, kozmetikumokból és fogyasztási cikkekből komposztálható csomagolóanyag állítható elő. A csomagolási termékeket a Zume szálgyártó cellái állítják elő. Az egyes szálgyártó cellákban két ABB gyártmányú IRB 6700-as robot van telepítve. Egy cella naponta két tonna mezőgazdasági mellékterméket képes feldolgozni, és 80 000 darab fenntartható csomagolási terméket tud gyártani. Az ABB-vel folytatott együttműködés keretében a Zume várhatóan minden gyárát közel 100 robotcellával szerel fel. Az MFC által biztosított automatizálásnak, gyártási sebességnek és skálázhatóságnak köszönhetően az egyes gyártó telephelyek potenciálisan évente 71 000 tonna mezőgazdasági mellékterméket tudnak feldolgozni, amiből évente akár kétmilliárd darab csomagolási terméket tudnak előállítani. 

 

„Becsléseink szerint 2050-re a világ óceánjaiban több lesz a műanyag, mint a hal, ezért döntő fontosságú, hogy mindenkit meggyőzzünk arról, hogy fel kell hagynia az egyszer használatos műanyagok használatával,” – mondja Alex Garden, a Zume elnök-vezérigazgatója. „Az ABB automatizálási szakemberei által az ügyfeleink számára kifejlesztett és integrált automatizálási megoldások forradalmasítani fogják csomagolást, és bemutatják, hogy miként nézhet ki a fenntartható gyártás. Az ABB robotok rugalmassága és skálázhatósága hatékony automatizált gyártási folyamat kialakítását teszi lehetővé. Mindez azt jelenti, hogy életképes, költséghatékony, komposztálható alternatívát tudunk kínálni a műanyag helyett, és segíteni tudjuk a gyártókat abban, hogy még környezetbarátabbá váljanak.” 

 

A Zume és az ABB közös kísérleti projektet épített ki a Satia Industries Limited-nél, amely India egyik legnagyobb, fa- és mezőgazdasági melléktermék alapú papírt gyártó vállalata. Itt 10 gyártócellát építenek ki, amely naponta 20 tonna búzaszalmát dolgoz fel, és 100%-ig komposztálható csomagolóanyagot gyárt számos iparág számára. 

 

 

 

 

„A Zume-mal és az ABB-vel folytatott közös munkánk lehetővé teszi a Satia Industries számára, hogy kielégítse és túlszárnyalja az ügyfeleinknek azon elvárásait, hogy vállalatunk olyan kiváló teljesítményű, megfizethető és megbízható termékeket kínáljon, amelyek fenntarthatóan gyárthatók és könnyen komposztálhatók,” – nyilatkozta Dr. Ajay Satia a CMD Satia Industries tulajdonosa. „Azontúl, hogy a projekt jelentős többletértékkel gazdagítja a vállalatot, segítségével támogatjuk a bolygónkon a környezetvédelem ügyét, és az ügyfeleink számára biztosított fenntartható megoldásokkal elősegítjük, hogy ügyfeleink áttérhessenek a ma használtakhoz képest korszerűbb, megbízhatóbb és az egyéni igényeket jobban kielégítő termékekre.”   

 

További kísérleti projekteket terveznek az ugyancsak indiai központú, a cellulóz- és papíripari gépeket szállítása terén globális vezető Parason Groupnál, valamint a texasi központú Jefferson Enterprise Energynél is. A Jefferson Enterprise Energy az első olyan komposztálható csomagolóanyagot előállító gyár, amely üzemét 100%-ig megújuló energiára alapozta.

 

___________________

* ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17