Gólyamentő akcióban a Raben

forrás: Prím Online, 2021. december 13. 13:50

Győztek a gólyák! – Így döntöttek a Raben Group 90 éves fennállása alkalmából szervezett ökoszavazáson részt vevő internethasználók. A csehországi gólyaoázis kialakításának terve gyűjtötte be a voksok több mint 43 százalékát, így ezt a projektet részesíti támogatásban a logisztikai vállalat. A megvalósítás jövőre kezdődik.

Három környezetvédelmi kezdeményezés, 62 napnyi versengés és több mint félmillió leadott szavazat – a Raben Group évfordulós eseménysorozatának részeként megszervezett Eco2Way túra utolsó szakasza igazán izgalmasan alakult. Az összesen 21, az emberi tevékenységek miatt nehéz helyzetbe került európai élőhely listáját a cégcsoport háromra szűkítette, és a döntést a közvéleményre bízta. Szeptember 30. és november 30. között a vállalat ügyfelei, munkavállalói és valamennyi internethasználó naponta szavazhatott a három projekt valamelyikére: a Baden-Württemberg északi részén élő denevérek megóvására, az olaszországi tengerpartok víz alatti drónnal történő megtisztítására, illetve egy csehországi gólyaoázis létrehozására.

 

„Az Eco2Way kisfilmjeinkben számos olyan helyet látni, amelyek a klímaváltozás, vagy emberi beavatkozás miatt kockázatnak vannak kitéve. Ha ma nem viseljük gondját együtt a bolygónknak, a gyermekeinknek okozunk problémát” – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. „Ezért döntöttünk úgy a fennállásunk 90. évfordulója alkalmából, hogy egy különleges meglepetést szerzünk magunknak és a következő nemzedékeknek – egy környezetvédelmi kezdeményezés támogatásával. Hogy melyik legyen ez? Ezt a partnereinkre bíztuk.”

 

 

A két szárnyas faj támogatói közötti küzdelem az utolsó pillanatig kiélezett volt. A győzelmet végül a csehországi gólyák megmentésére indult akció szerezte meg több mint 283 ezer szavazattal, ami az összes leadott voks bő 43 százaléka. Akár azt is mondhatnánk, hogy egy hajszálon (esetleg madártollon) múlt a végső eredmény, hiszen a németországi denevérmentő projekt kevesebb mint ezer szavazattal maradt alul. A két hónap alatt csaknem 655 ezer voks érkezett a természetkedvelőktől Lengyelországtól Japánig.

 

„Nehéz elképzelni az életünket a logisztika nélkül, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a környezetre gyakorolt nyilvánvaló hatást sem. A Raben Groupnál tisztában vagyunk ezzel a ténnyel, és – a társadalom iránti felelősségtől vezérelve – hosszú ideje próbáljuk minimálisra szorítani ezt a hatást. Ennek egyik módja, hogy a környezetvédelemre összpontosító projekteket támogatunk” – mondta Jakub Trnka, a Raben Logistics Czech ügyvezető igazgatója. „Nagy örömömre szolgál, hogy a csehországi program nyerte a szavazást. Büszke vagyok arra, hogy ismét egy ilyen jelentős kezdeményezés mellé állhatunk főtámogatóként egy nemes cél elérése érdekében” – tette hozzá.

 

A nyertes projekt keretében vizes élőhelyeket és kis tavakat hoznak létre összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren Dvůr Králové nad Labem térségében, ezzel néhány tucatról több száz egyedre növelve az évente itt élőforduló gólyapopulációt, illetve gyarapítva a vonulási útvonalakon lévő fészkek és pihenőhelyek számát.

 

„A projekt elképesztő támogatást kapott a gólyarajongóktól, nem csupán Csehországból, hanem az egész világból” – mondta David Číp, a Jaroměři Sérült Állatokért Mentőközpont vezetője. „Egy nagyszerű és fontos kihívásnak nézünk elébe. Örömmel fogadjuk a közvélemény aktív támogatását, beleértve vállalatokat és iskolákat, amelyek csatlakozhatnak hozzánk, és számos érdekességet tanulhatnak, akár csapatépítő programok keretében is. Örömmel látunk mindenkit. Köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Raben Groupnak, Dvůr Králové nad Labem képviselőinek és valamennyi gólyarajongónak a támogatásért.”

 

A madárvédelmi akciók számos más állatfaj (többek között lepkék, rovarok, gyíkok, békák), továbbá bizonyos növények (jelen esetben ritka orchideafajok) megőrzését is szolgálják, ezzel egészséges ökoszisztémát biztosítanak. Ezenfelül az emberek javát is szolgálják, mivel a vizes élőhelyek természetes hűtő hatással bírnak, hozzájárulnak az üvegházhatású gázok megkötéséhez, valamint az aszályok és áradások elkerüléséhez. A projektet a ČSOP JARO Jaroměř nevű szervezet valósítja meg több év alatt, több fázisban. A tervek szerint évente legalább 500 négyzetméternyi terület fejlesztését végzik el. A munkafolyamat függ az érintett földtulajdonosokkal kötött megállapodásoktól, hogy mekkora területet hajlandók átengedni, illetve értékesíteni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

"Pénz, de honnan? 2024."

Beindultak és egész évben kitartanak az előnyös pályázati kiírások kkv-knak, és sorra hirdetik meg a KAP, az agrárium idei pályázati kiírásait. A "Pénz, de honnan? 2024" roadshow utolsó, budapesti állomásán június 20-án is sok új kedvezményes, támogatott forrást hoznak az előadók Közép-Magyarország kkv-döntéshozóinak és az agrárium szereplőinek.

2024. május 28. 20:37

A fejletlen töltési infrastruktúra lassítja az autóipar elektromos átállását

Sikeres évet zárt a MAGE és a hazai járműipar. Az elmúlt évben a MAGE intenzíven tartotta a kapcsolatot az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA). Ma már az európai szövetséggel egyetértésben az a vélemény, hogy az autóipari vállalatok dekarbonizációs elkötelezettsége mellett, minden tagországi szövetségnek lobbiznia kell, hogy kormányaik támogassák az átállást segítő feltételek biztosítását az EU-ban. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó elvárások teljesítéséhez szükség van egy európai szintű egységes töltési infrastruktúra kiépítésére. Interjú Krisztián Róberttel, a MAGE elnökével.

2024. május 28. 20:16

Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet

Egy debreceni, szoftverfejlesztőnek készülő diák, Tóth Sándor Benedek nyerte az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt döntőjét. A 16 éves tanuló több mint 16 ezer indulóból lett az első az országos versenyen, amely célja többek közt az volt, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, és meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól.

2024. május 28. 19:00

Tiltás helyett beszélgetés: így válhatunk tudatos digitális szülőkké

Nem kérdés, hogy a mai gyerekek már egy olyan digitális korba születtek, ahol egészen kicsi kortól mindennapossá vált az eszközhasználat. Az internet azonban számos veszélyt rejt magában, amire gyakran sem a gyerekek, sem a szülők nincsenek felkészülve. Bár a kütyühasználat tiltása kézenfekvő lehet, hosszútávon egyáltalán nem megoldás, főleg ha a szülői példán keresztül is ezt látják a gyerekek. De akkor hogyan válhatunk tudatos digitális szülővé? Egyáltalán mik jelentenek veszélyt az online térben? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány segítségével összegyűjtöttük azokat a hasznos tippeket, amelyeket a mindennapokba beépítve már ma tehetünk gyermekünk online biztonságáért.

2024. május 28. 17:38

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52