Az ABB és a UK Power Networks fenntartható jövőre vált az Airplus kapcsolóberendezésével

forrás: Prím Online, 2022. február 7. 09:58

A 8,3 millió otthon és vállalkozás áramellátását biztosító UK Power Networks megbízása alapján az ABB a világ első, 36 kV-os középfeszültségű, dupla gyűjtősínes AirPlus gázzal szigetelt kapcsolóberendezését (GIS) szállítja a brit cég számára. A kapcsolóberendezésben található villamos érintkezők közötti szigetelést az AirPlus gáz biztosítja, aminek szinte nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

•  A UK Power Networks bejelentette, hogy csökkenteni kívánja a legerősebb üvegházhatású gáznak számító kén-hexafluorid (SF6) felhasználását. 

•  Környezetvédelmi cselekvési tervének részeként az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója az ABB innovatív AirPlus szigetelőgázt tartalmazó kapcsolóberendezését fogja telepíteni, amelynek közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. 

•  Az ABB AirPlus innovatív, kétgyűjtősínes konstrukciója csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít az energiaterhelés megosztásában. 

 

Az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója, a UK Power Networks bejelentette, hogy környezetvédelmi cselekvési terve részeként a Kentben található alállomásán az ABB innovatív, fenntartható alternatíváját, az AirPlus-t tervezi használni az SF6 gázt tartalmazó kapcsolóberendezések helyett.

 

 

Mivel Európa a kapcsolóberendezésekben hagyományosan használt gáz (SF6) szigorúbb szabályozása felé halad, így az ABB AirPlus vonzó ökológiai alternatívát kínál. Szemben az erős üvegházhatású gáznak számító SF6-tal, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 23 500-szorosa a szén-dioxidénak (CO2), az ABB által alkalmazott AirPlus gáznak közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. Úgy tervezték, hogy magas megbízhatóságot nyújtson, és megfeleljen a közüzemi szegmensekre, köztük a közüzemi energiaszolgáltatókra vonatkozó jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak.

 

Alessandro Palin, az ABB Distribution Solutions divíziójának vezetője a kapcsolóberendezéssel kapcsolatban elmondta: „A 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánkkal összhangban az ABB elkötelezett, hogy segítse az ügyfeleket és a beszállítókat a kibocsátásuk csökkentésében. Az AirPlus kulcsfontosságú részét alkotja ennek a stratégiának, és büszkék vagyunk arra, hogy olyan közműszolgáltatókkal dolgozhatunk együtt, mint a UK Power Networks, akivel közösen elősegíthetjük az áttérést az ökológiailag fenntartható alternatívákra, amelyek nem csak megbízható villamos energiát biztosítanak, de a bolygónkat is védik. Az ezen a területen vezető szerepet betöltő ABB már több ezer SF6-mentes megoldást telepített világszerte. Az SF6-ról az SF6-mentes portfólióra való áttérés fontos mérföldkő az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtése felé." 

 

Az AirPlus berendezésre való áttérés segít a UK Power Networksnek fenntarthatósági céljai elérésében, mivel az AirPlus az SF6 kapcsolóberendezésekhez képest hasonló teljesítményt kínál, de annál alacsonyabb tartálynyomáson működik. Minél magasabbak a feszültségek, annál nagyobb a nyomás a kapcsolóberendezésben, de az AirPlus-nak köszönhetően az ABB kapcsolóberendezései képesek kezelni a nyomást, mivel biztonságos, alacsony nyomású kialakítással rendelkeznek, hasonló dielektromos szigetelési előnyök és helyigény mellett, mint egy SF6 kapcsolóberendezés. A forradalmi kétgyűjtősínes kialakítás további előnye a megbízhatóság, mivel csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít a terhelés megosztásában. 

 

 

A UK Power Networks-szel való együttműködés fokozása mellett ez a szerződés megerősíti az AirPlus technológia elfogadását az SF6 gáz megbízható alternatívájaként az Egyesült Királyság közüzemi energiaellátói számára. A teljes kapcsolóberendezés-megoldást 2021 vége előtt szállítják a vállalat Dartfordban (Kent) található alállomására. 

 

Barry Hatton, a UK Power Networks eszközgazdálkodási igazgatója elmondta: „Egyértelmű céljaink közé tartozik, hogy csökkentsük működésünk környezeti hatását, és segítsük az ország nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra való áttérését, miközben több mint nyolcmillió otthon és vállalkozás megbízható áramellátását biztosítjuk. Az új AirPlus kapcsolóberendezésünk támogatja stratégiánkat és a környezetvédelmi cselekvési tervünk megvalósítását."

 

Az ABB volt az egyik első vállalat, amely SF6-mentes kapcsolóberendezés-megoldásokat kínált a maximum 40,5 kV-ig terjedő középfeszültségű rendszerekhez. A 2015 óta értékesített és telepített több mint 5 000 ecoGIS berendezésének köszönhetően az ABB a világ legnagyobb telepített bázisával rendelkezik a környezetbarát gázszigetelt kapcsolóberendezések terén. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023 – a legnagyobb és legismertebb webáruházak rangsora

A GKID 2015 óta készít nyilvános rangsorokat a magyar piacon működő, és ott a legnagyobb forgalmat generáló online kereskedőkről. Az e-kereskedelmi kutató- és tanácsadócég a Mastercard közreműködésével idén négy tematikus forgalmi rangsort állított össze. A TOP15 legnagyobb forgalmú e-kereskedő mellett ismét elkészült az élelmiszerek és háztartási cikkek online értékesítésével foglalkozó kereskedőket tömörítő TOP10-es FMCG lista, valamint a legalább bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalmat elérő, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült. Ebbe a mezőnybe idén is 13 magyar webáruház került be. 

2024. május 30. 17:19

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52