Tovább bővült a Raben Group 2021-ben

forrás: Prím Online, 2022. március 9. 14:05

Akvizíciók, beruházások, innovációk és bevételnövekedés jellemezték a Raben Group tavalyi évét. Európa egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója újabb piacra lépett be, és 1,5 milliárd euró fölé növelte forgalmát. A cégcsoport hazai leányvállalata az eddigi legnagyobb fejlesztéseit hajtotta végre, és idén is folytatja tevékenységének bővítését.

Bár a pandémia miatti kezdeti sokk 2021-re elült és a világ az élet minden területén kezdett az új normalitáshoz igazodni, a gazdaságban továbbra is a Covid-19 járvány diktálta a feltételeket. Az országonként eltérő korlátozások és kormányzati támogatási mechanizmusok miatti egyenetlen gazdasági kilábalás, a Kínából induló ellátási láncok zavarai, a termelés visszafogása, esetenként időszakos gyárbezárások, a B2C kiszállítás növekedése, amely növekvő forgalmat okozott az európai utakon – mindezek hatással voltak a szállítmányozási ágazatra. A szektor emellett munkaerő- és erőforráshiánnyal is kénytelen volt szembesülni, nem említve az elszabaduló inflációt és a logisztikai infrastruktúra növekvő költségeit.

 

„A járvány tavaly már nem számított meglepetésnek, és jó néhány kedvezőtlen gazdasági fejlemény miatt nem nevezhetjük könnyűnek a múlt évet. Ennek ellenére minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy az eredményeinkkel elégedetté tegyük ügyfeleinket. A prioritásaink nem változtak: munkatársaink és üzletfeleink biztonsága és egészsége továbbra is az első, miközben a legmagasabb szintű kiszolgálás révén küzdünk partnereink folyamatos üzletmenetének fenntartásáért.” – hangsúlyozta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója.

 

A Raben Group tavalyi árbevétele meghaladta a 1,5 milliárd eurót. A cégcsoport által kiszolgált ágazatok között továbbra is jelentős súlyú az élelmiszeripar (29%), a fogyasztói elektronika (21%), az autóipar (18%), a kiskereskedelem (12%), a vegyipar (11%), az FMCG nem élelmiszer (7%) és egyéb szektorok. A nyújtott szolgáltatások közül a közúti szállítmányozás 65, a szerződéses logisztika 12, a teljes kocsirakományos és intermodális szállítmányozás 9, a frissáru-logisztika 6, a 4PL (logisztikai rendszerintegrátori tevékenység) és a tengeri és légi szállítás 3-3 százalékos részarányt képvisel.

 

„A 2021-es forgalmunk kielégítő, mindez a rugalmasságunk, a sokszínű ügyfélportfóliónk és a partnereinkkel való együttműködésünk, valamint a technológiai fejlesztések eredménye” – mondta Ewald Raben. „Új vállalatok csatlakoztak a Rabenhez, görögországi belépőnkkel megvetettük a lábunkat a tizennegyedik piacon is, új beruházásokat hajtottunk végre, és számos értékes kezdeményezést indítottunk a fenntarthatóság terén – egyebek mellett zöldhitelszerződést és zöldenergia-vásárlási megállapodást kötöttünk.”

 

 

A Raben Európában

A Raben Group életében a tavalyi év újabb akvizíciókat hozott. A görögországi Intertrans S.A. logisztikai szolgáltató megvásárlásával a.cégcsoport 2021-ben belépett a kontinens tizennegyedik országába is  A vállalat 11 ezer négyzetméternyi raktárkapacitással, több mint 90 teherautóval és 70 munkavállalóval csatlakozott. Központja Pireuszban található, depói pedig Szalonikiben és a Kréta szigetén lévő Heraklionban működnek. Ezentúl a Raben Group rendelkezésére áll az Intertrans európai szállítmányozási hálózata is, amely 12 országban 23 depót és 17 partnert számlál.

 

2021. január 1-től a Raben Group a BAS Group 100 százalékos tulajdonosa. A Raben a cég valamennyi hollandiai, szlovákiai és olaszországi depóját, valamint 250 munkatársát is átvette. Az ügylet révén a cégcsoport tovább növelte délkelet-európai hálózatát, valamint erősítette pozícióit a szerződéses logisztika és az intermodális szállítás terén. 

 

Kiemelendő a magyarországi leányvállalat, a Raben Trans European Hungary Kft. két új raktárának múlt év végi megnyitása. Dunaharasztiban 30 ezer, Pécsen 10 ezer négyzetméteres, egyedi igényekre szabott létesítményt helyeztek éles üzembe, ezek összesen mintegy 100 főt foglalkoztatnak. Az új központokkal kapcsolatban Árvai Csaba, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: „Az utóbbi két év nehézségei ellenére a terveknek megfelelően megvalósítottuk a beruházásainkat. A jelentős kapacitásbővítésnek köszönhetően nemcsak a meglévő ügyfeleinket szolgálhatjuk ki magasabb színvonalon, de az ágazatban rejlő piaci potenciált is jobb eséllyel aknázhatjuk ki. A fejlesztéseinket idén is folytatjuk két új raktár átadásával.”

 

A Raben Group a nemzetközi összeköttetéseit is intenzíven fejlesztette. 2021 végére a vállalatcsoport már 100 közvetlen napi járatot üzemeltetett a közép-kelet-európai országokban. Ezek mindegyikén elérhető az ETA, azaz a valós idejű küldeménykövetési megoldás.

 

Fenntarthatóság

A Raben Group figyelemre méltó tevékenységet végzett tavaly a fenntarthatóság jegyében. Kezdeményezéseit jól példázza a vállalat fenntarthatósági stratégiája, amelyet 2021-ben véglegesítettek, és a mostani évtized közepéig marad hatályban. A logisztikai szolgáltató csatlakozott a CSR Europe Responsible Trucking platformjához, amely „Szociális sztenderdek a szállítmányozásban” címmel kidolgozott egy dokumentumot a gépkocsivezetők munkakörülményeinek meghatározására. Emellett az év végén aláíró tagjává vált ENSZ Globális Megállapodásának, amelyben több mint 13 ezer szervezet dolgozik együtt a fenntarthatóság jegyében. A Raben számára az e téren elért eredményei ugyanolyan fontosak, mint a tényleges operáció. Nem véletlen, hogy a cégcsoport több vállalása is a fenntarthatóság és az üzlet metszéspontját érinti, és mindkét viszonylatban úttörő jelentőségűek.

 

Jó példa erre az a 225 millió euró összegű zöldhitel-megállapodás (fenntarthatósághoz kötött hitel – SLL), amely Lengyelországban, sőt a teljes európai logisztikai ágazatban is az első ilyen jellegű klubhitelek egyike. Egy másik jelentős, a kibocsátáscsökkentés terén felmutatott eredmény a PGE Obrót energetikai csoporttal kötött vállalati zöldenergia-vásárlási szerződés. Ennek értelmében a Raben Group 2023 és 2029 között Lengyelországban 100 százalékban emissziómentesen előállított villamos energiát használ a 2022 során megépülő dedikált fotovoltaikus erőművek révén.

 

A Raben a társadalmi szerepvállalás terén is jelentős akciókat hajtott végre nemzetközi és hazai szinten is. Eseti karitatív szállítások szervezése mellett második alkalommal csatlakozott partnerként a Noble Gift kezdeményezéshez, és a csodák hétvégéje (december második hétvégéje) alkalmából több mint 700 családnak szállított ajándékokat. Magyarországon többek között az Élelmiszerbank által szervezett Adománykonvojban vett részt a cég, két élelmiszeripari partnerének mintegy 30 raklapnyi adományát szállítva.

 

2021-ben megrendezték az innovatív, gamifikációra épülő Manager of Choice programot, amelyen a cégcsoport 1000 menedzsere fejleszthette szakmai kompetenciáit. A több hónapos vezetőképzési projekt végén a 45 magyar résztvevő közül ketten is a legjobb 20 közé jutottak. A Raben lengyelországi, robakowói központjában a Drive to Bee nevű projekt keretében öt kaptárban méhcsaládokat helyeztek el. A Raben Méhészet nem csupán a biológiai sokféleség megőrzéséhez, hanem a munkavállalók integrációjához is hozzájárul. A kezdeményezés várhatóan a cégcsoport további tagjainál is folytatódik.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

"Pénz, de honnan? 2024."

Beindultak és egész évben kitartanak az előnyös pályázati kiírások kkv-knak, és sorra hirdetik meg a KAP, az agrárium idei pályázati kiírásait. A "Pénz, de honnan? 2024" roadshow utolsó, budapesti állomásán június 20-án is sok új kedvezményes, támogatott forrást hoznak az előadók Közép-Magyarország kkv-döntéshozóinak és az agrárium szereplőinek.

2024. május 28. 20:37

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.

2024. május 28. 14:40

Megbízható Munkaadó 2024-26 címet kapott az SAP

Az SAP Hungary Kft. elnyerte a "Megbízható Munkaadó 2024-26" címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén. A díjat olyan cégek kapják, amelyek kiemelkedő HR-gyakorlatot folytatnak, és példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.

2024. május 28. 13:07

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52