Az ABB 30 millió dolláros megrendelést kapott műholdas képalkotó technológia szállítására

forrás: Prím Online, 2022. március 16. 11:18

Az ABB nagyjából 30 millió dollár értékben szerződött a kanadai székhelyű EarthDaily Analytics Corp. (EDA) adatelemző és analitikai céggel a spektrofotometriás képalkotó rendszerek következő generációjának kifejlesztésére és gyártására. Ezeket a rendszereket 10 Föld körül keringő műholdon fogják elhelyezni (köztük egy orbitális pályán mozgó tartalék műholdon is). A megrendelés 2022. első negyedévében érkezett.

 

• Az űrkutatással foglalkozó magánvállalkozásoktól érkezett eddigi legnagyobb összegű megrendelés keretében az ABB spekrofotometriás képalkotó rendszereket fog szállítani egy kanadai adatelemző és analitikai cég, az EarthDaily Analytics részére.

• Az ABB technológiájával felszerelt műholdakat 2023-tól kezdik pályára állítani, ami a földi ökoszisztémák mindezidáig példátlan napi globális lefedettségét biztosítja majd.

• Az ABB által szállított technológia segítségével készülő kiváló minőségű képek közel valós idejű információkat biztosítanak majd a világszerte megfigyelhető természetes és ember által okozott változásokról.

 

A spektrofotometriás képalkotó rendszerek meghatározott hullámhossz tartományon belül, széles spektrumban rögzítik az adatokat, így az EarthDaily Constellation műholdhálózat 22 spektrális sávban, akár ötméteres felbontásban is képes lesz kiváló minőségű képeket készíteni.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy az úttörő jelentőségű EarthDaily Constellation fejlesztésén együttműködhetünk az ABB-vel. Ez a projekt a Föld egyedülálló napi globális lefedettségét fogja biztosítani, mégpedig egészen magas – tudományos kutatásra alkalmas – képminőség mellett. A Földünket jelenleg megfigyelő műholdrendszerek vagy kiváló képminőséget biztosítanak alacsony lefedettség mellett, vagy gyenge képminőséget magas lefedettség mellett. Az EarthDaily Constellation a kiváló képminőséget és a gazdag spektrális sávdiverzitást napi globális lefedettség mellett biztosítja, ami eddig nem volt megvalósítható. Az ABB sikertörténete a világűrbe telepített szenzorok és a földmegfigyelő rendszerek piacvezetőjeként nemcsak arra garancia, hogy a kategória legjobb technológiájához juthatunk hozzá, de egyfajta magabiztosságot is ad nekünk, hiszen a világ egyik vezető technológiai vállalatával folytathatunk szoros együttműködést” – mondta Don Osborne, az EarthDaily Analytics vezérigazgatója.

 

Az ABB műholdhálózatra telepített technológiája folyamatosan készíti majd a képeket bolygónk szárazföldi, illetve nagy kiterjedésű, tengerrel borított területeiről, miközben a műholdak a Föld körül keringenek. Az EDA mesterséges intelligencia alapú analitikai rendszere ezután feldolgozza a változásokat rögzítő képekről nyert adatokat és ezekből olyan, a reagálásra lehetőséget biztosító adatsorokat generál, amelyek fontos információkat hordoznak a Föld ökorendszereinek állapotáról, valamint a klímaváltozás hatásairól és folyamatáról.

 

Azon túl, hogy ezek a mérések információkkal látnak el minket az éghajlatváltozásról, a növények egészségi állapotának nyomon követésétől az erdőtüzek terjedésének előrejelzéséig tudósaink segítségére lehetnek a világ előtt álló legsúlyosabb kihívások kezelésében. Az összegyűjtött adatok értékes információkkal szolgálnak, ami lehetővé teszi a környezet védelmében tett lépések támogatását, ezen belül annak megóvását és a fenntartható erőforrás-gazdálkodást.

 

 

„Az ABB büszke arra, hogy részese lehet az EarthDaily Constellation projektnek, melynek célja, hogy átformálja a Földön megfigyelhető természetes és ember által okozott változások értelmezését. Világszínvonalú spektrofotometriás képalkotó technológiánk az ipari elemző megoldások terén szerzett gazdag szakmai ismereteink és az űrprogramok megvalósításának két évtizede alatt felhalmozott tapasztalataink eredménye. A tény, hogy az ABB elnyerhette ezt a szerződést, bizonyítja, hogy kínálatunk versenyképes a privát űrvállalkozások hatalmas léptekkel fejlődő szektorában. Meg vagyunk győződve arról, hogy ez a projekt sokat hozzátesz majd ahhoz, hogy az ipar különböző területein működő vállalkozások minél jobb döntéseket hozhassanak és elérhessék fenntarthatósági céljaikat” – mondta Jacques Mulbert, az ABB Measurement & Analytics divíziójának elnöke.

 

A projekt megvalósítása során az ABB a nagy teljesítményű adatfeldolgozó elektronika űrinformatikai megoldásainak szakértőjével, a Xiphos Systems Corporationnel, valamint az EarthDaily Constellation űrinfrastruktúra-szolgáltatójával, a Loft Orbitallal fog együttműködni.

 

A 2022-es év az ABB orbitális pályán mozgó optikai berendezéseinek 100 éve megbízható működését jelöli, melyek alapvetően járulnak hozzá világszerte az űrügynökségek kiemelt küldetéseinek megvalósításához. Az ABB mérési és analitikai divízióján belül működő űrkutatási csoport a világűrbe telepített mérési képességek fejlesztésére szakosodott, így tevékenysége a napi időjárás-előrejelzésektől kezdve az üvegházhatású gázok légköri mennyiségének pontos nyomon követésén át az erős károsanyag-kibocsátók észleléséig a legváltozatosabb területeket fedi le.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59