Hidrogénes meghajtású drónnal autonóm védelmi rendszert fejlesztenek a SZTAKI-ban

forrás: Prím Online, 2022. március 23. 14:27

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szakemberei az NKFIH Tématerületi Kiválósági Programja (TKP) keretében nyert támogatással távérzékelésre épülő felvételező és változásfelismerő keretrendszert fejlesztenek, amely alkalmas lehet közvetlen piaci hasznosításra az ipar számára.

A projekt első felében a piaci igények és a lehetséges megoldások, módszerek felmérése történik. Ennek során a kutatók kiemelt figyelmet fordítanak a védelmi feladatok szempontjaira, és munkájukat profilba illő piaci szereplők (MVM, MOL, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, ZalaZONE, Országos Vízügyi Főigazgatóság) bevonásával végzik. Ezután két meghatározott felhasználási céllal prototípust készítenek, majd az eredmények alapján további finomhangolásokat végeznek.

 

elkh.org

 

A két prototípus kifejlesztéséhez szükséges esettanulmány részletes kidolgozása még folyamatban van. Az egyik a valós idejű szenzoradat-feldolgozást és a hosszú távú autonóm felderítést vizsgálja, míg a másik a különböző szenzorhordozó platformok és információforrások operációjára helyezi a hangsúlyt.

 

A Hidrogén meghajtású, kooperatív, vezető nélküli távérzékelési eszközök és kapcsolódó adatfeldolgozó keretrendszer kutatása című projekt 990 millió forint támogatást nyert az NKFIH Tématerületi Kiválósági Programja keretében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59