Az ABB új, nagyméretű robotjai növelik a sebességet és a rugalmasságot az anyagmozgatásban

forrás: Prím Online, 2022. április 4. 10:05

Az ABB két új robotcsaláddal bővíti a komplex gyártási alkalmazásokra tervezett, nagyméretű robotok portfólióját. Az ABB IRB 5710-es és 5720-as robotjai nagyobb sebességet, pontosságot, rugalmasságot és robusztusabb kialakítást, valamint integrált kábelezési megoldást kínálnak, így ezek a robotok a növelt üzemidő mellett magasabb szintű termelékenységet és nagyobb teljesítményt biztosítanak olyan alkalmazásoknak, mint az elektromos járművek (EV) gyártása, öntödei és kovácsolási tevékenységek, gumi- és műanyaggyártás, illetve a fémfeldolgozás.

A nyolc változatban elérhető IRB 5710 és IRB 5720 robotok esetében a leendő ügyfelek 70-től 180 kg-ig terjedő hasznos teherbírási és 2,3 m-től 3 m-ig terjedő karkinyúlási változatok közül választhatnak. Együtt alkalmazva a két robotcsalád a gyártási feladatok széles skálájára alkalmas, beleértve az anyagmozgatást, a gépkiszolgálást, az összeszerelést, valamint az EV-gyártás speciális műveleteit, például az akkumulátor-modulok komissiózását („pick and place” műveletek), a nagy pontosságú összeszerelést és az alkatrészekkel végzett manipulációs műveleteket. Az általuk kínált előnyöknek köszönhetően a robotok ideálisan alkalmazhatóak a műanyagfeldolgozási, a fémöntési, valamint a felületkezelési (pl. tisztítás és szórás) feladatokban.  

 

 

„Ezek az új robotok felgyorsítják az ABB folyamatos terjeszkedését a gyorsan növekvő EV-piacon, kielégítik az ügyfelek olyan robusztus robotok iránti igényét, amelyek nagy sebességgel, kiváló pályapontossággal és ügyességgel rendelkeznek az összetett EV akkumulátor-összeszerelési feladatok elvégzéséhez” – mondta Joerg Reger, az ABB Robotika járműipari részlegének ügyvezető igazgatója. 

 

„A belső égésű motorral szerelt járművekről az elektromos hajtású járművekre történő átállás különösen a gyors, könnyen adaptálható gyártósorok iránti kereslet növekedését fokozza. Az elektromos járművek kialakítása, konstrukciója gyakran igen összetett, és az olyan alkatrészek, mint az akkumulátorok és a félvezető modulok nagyon nehezek vagy rendkívül törékenyek lehetnek. Ezek a sajátosságok olyan megoldásokat igényelnek, amelyek maximális pontosságot és ismételhetőséget biztosítanak a gyártási hibák elkerülése érdekében” – tette hozzá Reger. 

 

 

 

Mindkét robotcsaládot az ABB új OmniCore V250XT vezérlője, az OmniCore vezérlőcsalád legújabb tagja vezérli. Az ABB TrueMove és QuickMove mozgásvezérlési technológiáját tartalmazó OmniCore V250XT vezérlő lehetővé teszi az IRB 5710 és az IRB 5720 robotok számára, hogy kategóriájukban a legnagyobb sebességet kínálják, így a rövidebb gyártási idővel növelni tudják a gyártási kapacitást. Kiváló pozícióismétlési képeségének (0,04-0,05 mm), pályaismétlési (0,1-0,14 mm) jellemzőjének és pályapontosságának (1-1,2 mm) köszönhetően az IRB 5710 és az IRB 5720 pontosabb, mint a kategóriájukba tartozó többi robot, így a legmagasabb szintű gyártási minőséget tudják biztosítani. 

 

További védelmet nyújt a sérülések és a kábelek elhasználódása ellen az ABB LeanID Integrated DressPack megoldása, amely lehetővé teszi, hogy a technológiai kábeleket a robot felső karján belül és a csukló mentén vezessék, nem pedig kívül. Ez kiküszöböli a lengő kábeleket, védelmet nyújt a hő és az ütközések hatása ellen, ami a robotok karbantartási igényének gyakori oka, potenciálisan csökkenti az állásidőt és a karbantartási költségeket, és több évvel meghosszabbítja a robotok élettartamát. A LeanID a kiszámítható kábelmozgásoknak köszönhetően megkönnyíti a programozást és a szimulációt az ABB RobotStudio offline programozó szoftverében.

Mindkét robotcsalád a maximális gyártási tervezési rugalmasság érdekében többféle szerelési lehetőséggel rendelkezik, beleértve a padlóra, ferdén, függesztve és magasban történő telepítést.  

 

2023-ban további alkalmazások jelennek meg számos technológiai folyamathoz, például hegesztéshez, vágáshoz vagy kiadagoláshoz. További információért látogasson el a https://new.abb.com/products/robotics/industrial-robots/irb-5710 weboldalra. 

 

Kulcsszavak: automatizáció robot ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59