Mobil robotmegoldások növelik a termelékenységet a dán KKV-nál

forrás: Prím Online, 2022. április 4. 17:11

A gyártás egyes részfolyamatainak átvilágításával olyan kevésbé hatékony területeket lehet felezni, amelyek automatizálása meghatározó a versenyképesség megőrzésében. Ez történt a dán TN Værktøjsslibning ApS-nál is.

Az átfutási idő javítása és az erőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú a vállalatok számára világszerte.

 

Ez igaz a magas minőségű fémipari forgácsolószerszámokat gyártó dán TN Værktøjsslibning ApS-re is, amely a forgácsolási technológia vezető fejlesztői közé tartozik.

 

A forgácsolószerszámok gyártása számos műveletet foglal magában, amelyeken minden eszköznek keresztül kell mennie, mielőtt a végfelhasználóhoz kerülne. Az idő, a minőség és az ár mind alapvető tényezőnek számítanak. Ezidáig a szakaszos gyártási és logisztikai folyamat azt jelentette, hogy a szerszámokat manuálisan mozgatták az üzemen belül, így az alkalmazottaknak időt kellett tölteni a tételek szállításával, miközben a CNC gép üresben állt. 

 

Miután ezt a rossz kihasználtságot és állásidőt azonosították, a vállalat felvette a kapcsolatot a Techniconnal, egy vezető dán robotikai céggel, amely moduláris és rugalmas automatizálási megoldások tervezésére és fejlesztésére szakosodott Dániában és más országokban működő ipari vállalatok széles köre számára.

 

 

Nagyobb hatékonyság robotizálással

A TN Værktøjsslibning egy olyan mobil megoldást szeretett volna, amellyel optimalizálhatják folyamataikat és csökkenthetik az egységek cseréjére és mozgatására fordított időt.

 

„Találkoztunk a vállalat műszaki igazgatójával, hogy megértsük a kihívást, és nem sokkal azután javaslatokat tudtunk tenni az igényeknek megfelelő automatizált megoldásra” – mondja Thomas Gøtke, a MiR-forgalmazó Technicon értékesítési vezetője.

 

„A megoldást egy MiR250 autonóm mobil robottal és a rászerelt ROEQ márkájú TML200 emelő top modullal hoztuk létre” – magyarázza Thomas Gøtke. „Ezt a megoldást egyszerűen lehet programozni arra, hogy felvegye, elszállítása és leadja az alkatrészeket, biztonságosan és pontosan, egyik munkaállomástól a másikig.”

 

Csakúgy, mint a többi ROEQ top modul, a ROEQ TML200 is rendelkezik a ROEQ biztonság és ROEQ asszisztens szoftverrel, amely teljes mértékben kompatibilis a MiR robot szoftverével. A ROEQ asszisztens alapvető küldetéseket épít fel a robot számára, valamint a robot által használt útvonalat is megállapítja, amivel egyrészt viszonylag egyszerűvé teszi a beállítást, másrészt pedig így a robot biztonságosan és zökkenőmentesen tud közlekedni a gyártási területen.

 

 

Fél nappal gyorsabban teljesített megrendelések

A TN Værktøjsslibning saját igényeihez igazította a megoldást úgy, hogy a top modulra egy, a szállítandó alkatrészekhez megfelelő ketrecet szerelt fel.

 

„És a megoldás igazán bevált” – mondja Steen Rasmussen, a TN Værktøjsslibning műszaki igazgatója. „A ROEQ/MiR megoldás telepítése óta sikerült csökkeni a gyártás átfutási idejét, a rendeléseket körülbelül fél nappal gyorsabban tudjuk teljesíteni.”

 

Idővel a TN Værktøjsslibning tovább tervezi fejleszteni a rendszert, miszerint a robot leadja az árut, és automatikusan a következő állomásra hajt. A lecsökkent átfutási idő termelékenységnövekedést és versenyelőnyt biztosít a vállalat számára, ugyanakkor növeli azt az időt, amelyet a munkavállalók a termelés értéknövelő részére fordíthatnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bosch Tech Day 2024 – Szoftverekkel is elérhetők lesznek a Bosch „életre tervezett” technológiái

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója szoftverekkel és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal bővíti üzleti tevékenységét, az évtized végére pedig már milliárd eurós nagyságrendű árbevételt tervez szoftveres tevékenységével elérni. „A Bosch már jó ideje szoftverfejlesztő vállalat is” – hangsúlyozta Renningenben, a 2024-es Bosch Tech Day alkalmával Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke. „Széles körű szakértelmünkkel közvetlenül láthatjuk el termékeinket programokkal, termékszoftvereink pedig az „Életre tervezve” mottónknak megfelelően könnyítik meg ügyfeleink életét.”

2024. június 19. 18:50

Gyorsan halad az AI elfogadása, de a szervezeti változás kulcsfontosságú a skálázáshoz

A mesterséges intelligencia technológiákra fogékony vállalatok már túljutottak a generatív mesterséges intelligencia iránti rajongás szakaszán, és azon dolgoznak, hogy a leghatékonyabban leküzdjék a bevezetést akadályozó tényezőket. A Deloitte legfrissebb kutatásában megkérdezettek közel háromnegyede a következő két évben a generatív AI miatt kíván változtatni a tehetségmenedzsment stratégiáján, különös tekintettel a munkafolyamatokra, a képzettség növelésére és az átképzésre.

2024. június 19. 15:18

A CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan - derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.

2024. június 19. 13:19

TheFence: a jogosultság mindent visz!

Mérföldkő az informatikai biztonság területén elismert amerikai-magyar tulajdonú XS Matrix életében, hogy az IBM és az Oracle után Vágvölgyi Zoltán kereskedelmi igazgatóként a kiberbiztonsági startuphoz igazolt. Feladata többek között, hogy a vállalati hozzáférések felderítésére, felülvizsgálatára, elemzésére fejlesztett THEFENCE megoldás hazai és nemzetközi piaci jelenlétét tovább erősítse.

2024. június 19. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30