Papírrepülő-világbajnoki selejtező a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. április 7. 20:11

A Red Bull Paper Wings, vagyis a papírrepülő-világbajnokság három magyarországi selejtezőjének egyetlen vidéki fordulóját Győrben, a Széchenyi István Egyetemen rendezték meg. Az április 10-i döntőbe kategóriánként öt versenyző került. A legtávolabb jutó repülő megközelítette a 30 métert, míg a legtovább a levegőben maradó közel 11 másodperc után ereszkedett a földre.

A Red Bull Paper Wings papírrepülő-világbajnokságot 2006-ban hirdették meg először a szervezők, népszerűsége azóta is töretlen. Az eseményen hihetetlen teljesítményeknek lehetnek szemtanúi az érdeklődők, a 2019-es vb világdöntőjében például a leghosszabb repült táv meghaladta az 56 métert, de a világrekord ennél is több, közel 70 méter. Két évvel ezelőtt a leghosszabb levegőben töltött idő kategóriáját 13,33 másodperccel nyerte a győztes versenyző.

 

75-en hajították el repülőjüket a Győr Városi Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A 2022-es Red Bull Paper Wings egyetlen nem fővárosi helyszíne a Széchenyi István Egyetem győri kampuszán lévő Győr Városi Egyetemi Csarnok volt, ahol két kategóriában összesen 75 versenyző szállt ringbe. „Magyarországon 2015-ben rendeztek utoljára selejtezőt a versenysorozatban. Az idén hatvan ország részvételével zajlik a nemzetközi megmérettetés. A győri versenyen két kategóriában küzdhettek meg a jelentkezők, így az érdeklődők láthatták a legmesszebb szálló és a legtovább levegőben maradó papírgépeket is” – mondta el kérdésünkre Molnár Virág, a Red Bull egyetemi marketingért felelős munkatársa. Hozzátette, a harmadik, úgynevezett Aerobatics kategória egy online, Tik-Tokon zajló verseny, amely a legkreatívabb és legakrobatikusabb módon eldobott papírrepülők kategóriája. 

 

Molnár Virág, a Red Bull egyetemi marketingért felelős munkatársa (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A háromállomásos magyarországi selejtezősorozat offline kategóriáinak öt-öt legjobbja az április 10-i, budapesti nemzeti döntőbe jut. A finálé első helyezettjei képviselhetik majd hazánkat a világdöntőben, amit az ikonikus salzburgi Hangar-7-ben rendeznek idén májusban” – tudtuk meg Molnár Virágtól, aki azt is elárulta, hogy a Széchenyi István Egyetem műszaki területeken tanuló hallgatói számára előny lehet a mérnöki előismeret, de ma már számos segédanyag lelhető fel az interneten, amely megfelelő alapokat ad a tökéletes papírrepülő meghajtogatásához.

 

Többféle technikával készültek a papírrepülők. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A győri selejtező indulói nagy gonddal láttak hozzá a repülők elkészítéséhez, majd néhány próbadobás után élesben is letesztelték az alkotások röpképességét. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a legjobbak megközelítették a harminc méteres távolságot, és olyan is volt, akinek a „gépe” meghaladta a tíz másodperces levegőben töltött időt.

 

Leghosszabb repült táv:

1. 27,94 m Lájer Tamás

2. 26,60 m Tornyossy László

3. 25,91 m Aschenbrenner András

4. 25,41 m Sinkó Tamás

5. 24,54 m Maczkó Márton

 

Leghosszabb levegőben töltött idő:

1. 10,49 mp Sinkó Tamás

2. 9,51 mp Szabó Barnabás

3. 9,39 mp Pál Marcell

4. 8,93 mp Kiss Tibor

5. 8,10 mp Győri Gergely

 

Ők készülhetnek az országos döntőre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Így használjuk biztonságosan a kijelzőket

A jó idővel jön a napsütés is, amitől gyakran nehezebb látni a kijelzőnket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk felhúzni a fényerőt, ami azonban hosszútávon káros lehet szemünknek. A HONOR összeszedett pár általános tippet arról, hogy – az időjárástól függetlenül – miként óvjuk érzékszervünket, főleg úgy, hogy egyre többet használunk kijelzőket, képernyőket.

2024. április 21. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50