Hogyan válasszunk konyhai robotgépet?

forrás: Prím Online, 2022. április 12. 15:36

A konyhai robotgépekkel számtalan ételkészítéssel kapcsolatos munkafolyamat leegyszerűsíthető. Ezek a készülékek játszi könnyedséggel verik fel a tojásfehérjét, illetve krémeket készíthetünk, sőt akár tésztákat is dagaszthatunk velük. „További előnyük, hogy a kiegészítők segítségével pillanatok alatt turmixgépet, húsdarálót, vagy kekszkészítőt varázsolhatunk belőlük. Az ideális konyhai robotgép kiválasztásánál azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy elsősorban mire és milyen gyakran szeretnénk használni” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

A konyhai robotgépeket kereső vásárlók számára jelenleg rendkívül széles választék áll rendelkezésre a boltok polcain, mivel a gyártók többféle tudású és teljesítményű készülékeket kínálnak. Az ideális konyhai robotgép kiválasztásához érdemes néhány fontosabb paramétert figyelembe venni. 

 

 

Teljesítmény 

A robotgépek leírásában általában mindig szerepel a készülék teljesítménye, ami lényegében az elektromos energiafogyasztását takarja. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az energiafelhasználása, annál erősebb a robotgép. 600 W alatti készülékeket nem érdemes kiválasztani, mivel ezek legfeljebb tejszínhab készítésére alkalmasak, de tészta dagasztására biztosan nem. 

 

„Egy 1000 wattos készülék ideális lehet az otthoni felhasználásra, mert egy ilyennel már könnyedén dolgozhatunk sűrűbb, akár kuglóf vagy kalács tésztákkal is” – emelte ki a szakember. Az 1500 wattos készülékeket pedig professzionális, mindennapi használatra tervezték. A nagy teljesítményű motorral ellátott robotgépek kiválóan aprítanak, szeletelnek, őrölnek és kevernek, de dagasztásban és habverésben is a maximumot nyújtják. Ráadásul a hideg és a meleg hozzávalókat is össze tudják dolgozni. 

 

Minőség 

Az ideális készülék kiválasztásához nagy figyelmet kell fordítani a felhasznált anyagok minőségére is. A műanyag helyett érdemes fém házzal és rozsdamentes acéltállal rendelkező konyhai robotgépet választani a tartós és strapabíró használat érdekében. Egy robotgépnél az is megnöveli a megbízhatóságot, ha fém áttételekkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a fogaskerekei nem műanyagból, hanem fémből vannak. „Természetesen vannak olyan műszaki megoldások, ahol nem minden műanyag alkatrész váltható ki fémre, ilyenek az ékszíjak, vagy a kiegészítők csatlakozása” – hangsúlyozta Lucza András. A Sencor egyes robotgépeinek motorjára hat év garanciát vállal, ami jól tükrözi a márka által képviselt minőséget. A felhasználók számára természetesen nemcsak a minőség, hanem a szín is fontos lehet, a Sencor ezért a hagyományos fehér mellett többféle színben is elérhetővé tette robotgépeit. 

 

 

Kapacitás 

A konyhai robotgép edényének mérete meghatározza, mennyi alapanyagot készíthetünk el egyszerre. Ha az edény túl kicsi és többször kell keverni, dagasztani vagy habot verni egymás után, akkor az lassíthatja a munkafolyamatokat. A Sencor kínálatában 3-6 literes keverőtálakkal rendelkező robotgépek találhatók. Egy 1000 wattos készülékkel 0,6-0,8 kg kenyértészta, illetve 2,2-2,7 kg piskótatészta is elkészíthető. 

 

„A csúcskategóriát pedig az STM 7900 jelenti a kínálatban, amely akár 1 kilogrammnyi kenyértészta dagasztására is alkalmas lehet, emellett 12 tojásfehérjéből álló habot is felverhetünk vele” – tette hozzá szakember. A Sencor konyhai robotgépeknél a keverőtálba beöntött hozzávalók maximális eldolgozását a bolygóműves technológia biztosítja. Ennek köszönhetően a keverőszár a saját tengelye, valamint a hajtómű tengelye körül is forog. Az elkészítendő sütemények tésztája csomómentes és kellemesen ropogós lesz.

 

Ezeknél a készülékeknél a sebesség minősége kifejezetten hozzájárul a sikeres eredményekhez. A Sencor legtöbb konyhai robotgépe (kivéve STM 3700 és STM 362x) a Smart Power&Energy technológiát használja, amely optimalizálja a keverés sebességét és a motor fordulatszámát, így mindig hibátlan eredményt nyújt a felhasználó számára.

 

Tartozékok 

Bár a legtöbb konyhai robotgép doboza hasznos tartozékokat rejt, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezekből hány darab, illetve milyen minőségű példányok állnak rendelkezésre. Egy belépő készüléknél általában alapszintű cserélhető tartozékkal, így például dagasztókarral, A-alakú keverőszárral, vagy balón alakú habverőfejjel találkozhatunk. A középkategóriás készülékeknél már ezek mellett Tritánból, vagy üvegből készült turmixkehely, húsdaráló, kolbásztöltő is megtalálható. A Sencor STM 7900-nál pedig kebabkészítő is helyet kapott a tartozékok között.  

 

Az ideális konyhai robotgép kiválasztására érdemes némi időt szánni. Cserébe viszont olyan készülékre tehetnek szert a felhasználók, amelyek könnyebbé és élvezetesebbé tehetik a konyhában töltött időt.  

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59