Közel 145 millió forint közösségi rádiók és televíziók üzemeltetési költségeire

forrás: Prím Online, 2022. április 15. 17:41

Huszonhárom pályázó kap mintegy 145 millió forint üzemeltetési támogatást – erről is döntött a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Egy a testület által elfogadott tanulmány szerint a legnagyobb elérésű országos televíziós csatornák szinte hiánytalanul teljesítik a kötelező akadálymentesítést. A Tilos Rádió szolgáltatójának ismételt, illetve súlyos jogsértései miatt, törvényi rendelkezés zárja ki a rádió lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását. 

 

Közösségi médiaszolgáltatások kapnak támogatást

Mintegy 145 millió forintot ítélt meg 23 pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat második fordulójában. A televíziók közül sikeresen pályázott a ládbesenyői Irány TV, a gödöllői Régió Plusz Televízió, a püspökladányi Sárrét TV, a Kék Kálló Televízió és a Ladány Televízió, a sárvári Trió-TV-Dunántúl, az újhartyáni Magtv, a Tatai Televízió és a Körzeti Televízió Tata, a Hajdúnánási Televízió, a pécsi Pannon Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd Tv, a berceli Gólya TV, az RTV Szekszárd, valamint a fővárosi EWTN Bonum. A közösségi rádiók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a sátoraljaújhelyi, a nyíregyházi, a debreceni és a miskolci Európa Rádió, továbbá a fővárosi Trend FM. A kisközösségi rádiók közül a Rádió Törökszentmiklós, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és a nyíregyházi Mustár rádió kap támogatást.

 

99,9 százalékos volt az előző félévben a televíziós akadálymentesítés

A Médiatanács elfogadta és a honlapján közzétette a televíziós akadálymentesítésről szóló legfrissebb tanulmányt. Ebben az NMHH azt vizsgálta, hogy 2021 második félévében hogyan és milyen arányban segítette hallássérült nézőit a hat országos közszolgálati, a két nagy kereskedelmi televízió, valamint a Hír TV. A közel 5200 vizsgált órában a műsorok mintegy 85 százalékát akadálymentesítették – ez a közszolgálati televízióknál 88,4 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 78 százalék volt. A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt – ilyenek például a hír- és sportműsorok, illetve az időjárás-jelentések – 99,9 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak szótévesztések, szövegbe nem illő kifejezések és az írásjelek hiánya.

 

Médiafelügyeleti döntések

A televízióknál a 2021 második félévében történt adatszolgáltatások teljesülését is vizsgálta a Médiatanács: összesen négy csatorna szolgáltatója nem tett eleget a törvényi feladatának. A testület néhány tízezertől egészen több mint 800 ezer forintig szabott ki bírságokat. A lekérhető szolgáltatások adatszolgáltatási kötelezettségének teljesülését is ellenőrizte a testület: a 2021-es időszakra vonatkozó vizsgálat eredményeként 65 ezer forintos bírságot rótt ki a FILMIO szolgáltatójára.

 

A testület eljárást indít a Rádió 1 szolgáltatója ellen, mivel felmerült annak a lehetősége, hogy a Balázsék című műsorszám egy decemberi adását – a védett korosztály személyiségfejlődését kedvezőtlen irányba befolyásoló beszélgetésrészletekre tekintettel – nem megfelelő korhatár-besorolással, és nem az annak megfelelő idősávban adhatta le: 16-os életkori besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti időszak helyett reggel 6 órától sugározta az érintett műsorszámot.

 

Nem újítható meg a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága

A testület nem újítja meg a Tilos Kulturális Alapítvány szeptemberben lejáró Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt. A Médiatanács megállapította, hogy a Tilos Rádió médiaszolgáltatója 2015-ben kezdődő jogosultságának ideje alatt 4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek. Emellett a jogosultság időtartama alatt további 4 esetben ismételt jogsértést is megállapított a médiaszolgáltatóval szemben a Médiatanács, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt. A Médiatanács célja, hogy a médiaszolgáltatási lehetőség folyamatos hasznosításának érdekében minél előbb meghirdesse a frekvencia használatára irányuló pályázatot. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50