A Rakuten Viber aláírja az EU magatartási kódexét

forrás: Prím Online, 2022. május 11. 14:59

A Rakuten Viber aláírja az EU által elfogadott felhasználói útmutatóját, ezzel is elkötelezve magát az EU-ban a gyűlöletbeszéd online terjedésének megelőzése mellett. 2022. május 10-én Idit Arad, a Rakuten Viber vezető jogtanácsosa – aki a vállalat "adatvédelmi őre" – Brüsszelben csatlakozik Didier Reynders európai igazságügyi biztoshoz, hogy szignózza a megállapodást. 

A Rakuten Viber összekapcsolja a világ minden pontjáról az embereket, hogy csoportokon és csatornákon keresztül tudjanak egymással beszélgetni. A Viber továbbra is az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás a közép- és kelet-európai régióban, 76%-os okostelefonos elérési aránnyal. Miközben a Viber folyamatosan bővíti funkcióit és új lehetőségeket kínál felhasználóinak az egymással való kommunikációra, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy mindezt a lehető legbiztonságosabb platformon tegyék meg. A Viber gondoskodik arról, hogy felhasználói biztonságban érezzék magukat, függetlenül attól, hogy milyen módon kommunikálnak egymással.

 

Az aláírásra május 10-én került sor Brüsszelben, Belgiumban. A Viber együttműködik az Európai Bizottsággal és annak Jogérvényesülésért és Fogyasztókért Felelős Főigazgatóságával, valamint egy szakosodott szervezetekből álló hálózattal is, hogy nyomon kövesse, elemezze és eltávolítsa a gyűlöletkeltő beszédet a kommunikációs platformjáról. 

 

 

A magatartási kódex nyomonkövetésében részt vevő szervezetek közé tartoznak az olyan állami szervek, mint a Rasszizmus és Idegengyűlölet Spanyol Megfigyelőközpontja (OBERAXE), az Antidiszkriminációs Iroda Olaszországban (UNAR), valamint civil társadalmi szervezetek az EU több részéről, mint pl. a Nemzetközi Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Liga (LICRA) Franciaországban, a Nemzeti LGBT Jogok Szervezete (LGL) Litvániában és a Nemzetközi Hálózat a Kibergyűlölet Ellen (INACH) ernyőszervezete. A Viber bevezeti a szükséges eszközöket, hogy segítsen a megbízható civil szervezeteknek jelenteni a gyűlöletkeltő megjegyzéseket. A felületen elérhető lesz egy külön űrlap a civil szervezetek és a hatóságok számára, melynek segítségével egyszerűsíteni tudják folyamataikat és biztosítják, hogy a Viber a lehető leggyorsabban tudjon lépéseket tenni és eltávolítani az adott tartalmakat. A civil szervezetekkel együttműködve a Viber gondoskodik arról, hogy a platformon szerzett összes élmény pozitív legyen és megelőzze az ott folyó gyűlöletbeszéd terjedését.

 

A Viber speciális erőforrásokat különített el a tartalommoderációs csapatok képzésére és támogatására, amelyek felderítik a potenciálisan gyűlöletkeltő tartalmakat és szükség esetén azonnali intézkedéseket tesznek a mihamarabbi eltávolítás érdekében. A rendelkezésre álló eszközök minél hatékonyabb megértéséhez a Viber a civil szervezeteket is megkeresi, hogy képzést nyújtson a platform működéséről.

 

A Viber ”Csatornák” funkciója profitál a legtöbbet a felhasználói útmutató aláírásából. Az emberek a világ minden tájáról feliratkozhatnak ezekre a Csatornákra, hogy felfedezzék a legfrissebb híreket, részt vehessenek szavazásokon és kvízekben, illetve, hogy hozzáférést kapjanak az exkluzív tartalmakhoz is. A Csatornák nyilvános fórumot is biztosítanak a beszélgetésekhez, és ez a felhasználói útmutató szabályozza a megfelelő intézkedéseket a tartalom ellenőrzéséhez. Ha gyűlöletkeltő tartalmakat osztanak meg, az üzenetet az egyik résztvevő civil szervezet vagy más felhasználók megjelölhetik és a moderációs csapat felülvizsgálhatja azokat. A Viber vállalja, hogy az ilyen bejelentéseket az útmutatóban előírt 24 órán belül felülvizsgálja. 

 

"A Viber mindig is elkötelezett volt a felhasználók adatvédelme és biztonsága iránt. A dokumentum aláírásával ezt még inkább meg tudjuk erősíteni" – fejtette ki Idit Arad, a Rakuten Viber általános jogtanácsosa. "A Viber adatvédelmi funkcióinak széles körű listája, mint például a végponttól végpontig terjedő titkosítás, az eltűnő üzenetek és a rejtett csevegések fokozott védelmet biztosítanak felhasználóinknak a személyes üzenetváltások során. Mostantól az olyan nyílt kommunikációs funkcióinkban, mint a Csatornák, a Viber felhasználói abban a tudatban kapcsolódhatnak be, hogy a legjobb érdekeiket tartjuk szem előtt."

 

A platformon belüli gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett a Rakuten Viber más etikátlan viselkedések elleni küzdelemben is elkötelezett, és törekszik további illegális tevékenységek megelőzésére, mint például a csempészet, a csalás vagy más jogellenes cselekedetek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59