Többnyelvű egészségügyi dokumentumok mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordítása

forrás: Prím Online, 2022. június 29. 11:18

A Villámfordítás Fordítóiroda Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból közel 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00423 számú „KKV START INNOVÁCIÓ” című felhívásra benyújtott pályázatával. A Magyarországon egyedülálló mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordításra lehetőséget nyújtó technológia és nyelvi keretrendszer létrehozására lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatóktól származó iratok gépi fordítását.

A projekt célja olyan mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordításra lehetőséget nyújtó technológia és nyelvi keretrendszer létrehozása, amely lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatóktól származó iratok gépi fordítását. A magyar állami és magán egészségügyi intézmények 2022-ig szinte kivétel nélkül papíron adnak anamnézist, kezelési információt, laboreredményt és zárójelentést a pácienseiknek. A betegek külföldi gyógykezeléséhez az iratok fordítása szükséges, legtöbbször angol vagy német nyelvre. A nyomtatott iratok nem teszik lehetővé a modern fordítási technikák korlátlan alkalmazását.

 

A komplex fejlesztés során a legmodernebb fordítástechnológiai folyamat kidolgozása alkalmazott kutatást és adaptív innovációt igényel. A projektet nyelvész szakemberek, fordítás-technológusok, ML és AI szakemberek, valamint üzleti folyamattervezők együttműködése váltja valóra. Az eredményeket a hazai egészségügyi szervezetek és az érintett betegek egyaránt használni tudják majd. Hasonló eredményre vezető projekt, kutatás vagy piaci gyakorlat eddig nem valósult meg Magyarországon. A magyar nyelv sajátosságai és az egészségügyi dokumentációs gyakorlat következtében a piacon elérhető gépi fordítómotorok nem támogatják az orvosi szövegek automatizált fordítását, ezért a Villámfordítás tervezett megoldása jelenleg egyedülálló.

 

 

A projekt keretében a gépi fordító motor létrehozása és valós helyzetekben történő tesztelése történik meg. Az új műszaki megoldás a Villámfordítás fordítóiroda által korábban végzett orvosi és egészségügyi szakfordítások utólagos elemzése, szemantikai és komplex nyelvészeti feldolgozása történik, természetesen a személyes adatok eltávolítását követően.

 

A Villámfordítás fordítóiroda az elmúlt évtizedben számos olyan technológiai protokollt épített ki, amelyek segítségével a ritkában előforduló szövegformátumokat is fordításra alkalmas formára, szerkeszthetővé tud alakítani, ezzel lehetővé teszi a fordítási memóriák felépítését, a fordítási korpuszok létrehozását, később pedig a gépi fordítást. Az összesen 33 millió forintból fejlesztett technológia segítségével magasabb szintre léphet a hazai orvosi ellátásban résztvevők számára kiadott dokumentumok fordítása.

 

A Villámfordítás fordítóiroda elemzése szerint a hazai lakosság évi 70 ezer külföldi gyógykezelési alkalma esetében megközelítőleg évente 1,5 milliárd karakternyi orvosi dokumentum fordítására van lakossági igény.

 

A fejlesztés eredményeképpen az elkészülő fordítási modell alkalmas lesz arra, hogy az egészségügyben használt digitális rendszerekbe integrálva akár automatikusan is generáljanak a magyar zárójelentés vagy lelet helyett/mellett angol és/vagy német nyelvű fordítást, amelyet a páciens (is) kézhez vehet.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52