Miniszter, comedy hacker, topmenedzser és MI-szakértő az idei IVSZ MENTA színpadán

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 8. 11:21

Nemcsak a világgazdaságnak, hanem a hazai digitális gazdaságnak is rengeteg változást, gyorsulást és irányváltást kell megélnie idén, ehhez igazodik az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért éves csúcsrendezvénye, a MENTA programja is. Mivel a digitalizáció minden iparágra és a nemzetgazdaságra is hatással van, ezért a konferencia nyitóelőadását a kormány uniós forrásokkal kapcsolatos, digitalizációt is érintő stratégiájáról Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter tartja, és a technológiai fejlődés üzleti hatásairól beszélget majd három meghatározó hazai vállalat, a Magyar Bankholding, a MOL és a Videoton első embere. A programban rajtuk kívül is rengeteg izgalmas előadó kapott helyet, így például a mesterséges intelligenciával foglalkozó “klasszikus” informatikus mellett orvos, pap, hacker-komédiás, sportszakértő és bankár is színpadra lép a rendezvényen.

Az idén szeptember 20-21-én a siófoki Hotel Azúrban zajló MENTA az IVSZ és a hazai infokommunikációs iparág egyaránt legnagyobb jelentőségű eseménye, amely tartalmilag és témájában is reflektál az idei év váratlan fejleményeire. Igazodva a szövetség céljaihoz, A hatás mechanizmusa alcímet viselő konferencián a digitális gazdaság minden szereplője, így számos olyan szakértő ad elő, aki nem a szűken értelmezett infokommunikációs szektorban dolgozik.

 

A konferencia nyitóelőadásában Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter a kormányzat uniós forrásokkal kapcsolatos rövidebb és hosszabb távú terveit ismerteti, közvetlenül a konferencia a digitális gazdaság legnagyobb kihívásait firtató megnyitóbeszéde után, amelyet dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke, és Tajthy Krisztina, a szervezet főtitkára közösen tart. A rendezvény egyik legizgalmasabb programjának a három hazai nagyvállalat vezetőit, a Magyar Bankholding vezérigazgatóját, Barna Zsoltot, a MOL hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatóját, Ratatics Pétert és a Videoton Holding vezérigazgatóját, Lakatos Pétert egy asztalhoz ültető panelbeszélgetés ígérkezik. A Vinnai Balázs által moderált beszélgetésben többek között arról lesz szó, mennyire kellett újragondolniuk eredeti terveiket a közelmúltban bekövetkezett események tükrében, mit várnak maguktól és a piactól a következő időszakban, valamint mennyire és hogyan lesz szerepe a változásokhoz való alkalmazkodásban a digitális megoldásaiknak.

 

 

Pereczes János, a Magyar Bankholding Foundation ügyvezetője az alakuló magyar szuperbankkal kapcsolatos újdonságokat osztja meg, Zakariás Fruzsina, a Porsche Hungaria márkaigazgatója pedig arról tart előadást, hogy autógyártóként hol tart az Audi a digitalizációban. dr. Benczúr András, Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője az MI technológiákkal kapcsolatos kutatások, és e technológiák gyakorlati alkalmazása közötti kapcsolatot mutatja be.

 

Pálferi atya az újrakezdésről, a változás erejéről, illetve annak kulcsáról osztja meg gondolatait, a magát comedyhackerként definiáló Tobias Schrödel biztonsági szakember a kibervédelemről tart majd a szakmai részek mellett komikus elemeket is tartalmazó előadást. A futball digitalizációjának jelenlegi állása is téma lesz az idei MENTA-n, erről Hegedűs Henrik, az Magyar Labdarúgó Szövetség sporttudományi elemzője beszél majd részletesen.

 

Prakash Pattni, az IBM pénzügyi szolgáltatások digitális transzformációjáért felelős ügyvezető igazgatója arról beszél, hogyan oldható meg különböző módokon a pénzügyi szolgáltatók egyre növekvő igénye az innovatív megoldások minél gyorsabb bevezetésére.  

 

A manapság felkapott új technológiákkal kapcsolatos tudnivalókról, lehetséges utakról, illetve az EU digitális terét megreformálni kívánó Digital Services Act-ről Boza Pál, az a Tremau cég operatív vezetője tart majd hiánypótló előadást.

 

Az előadások mellett több izgalmas panelbeszélgetést is hallhatnak a résztvevők, így szó lesz többek között a fenntartható adatstratégiáról, az ESG-szempontok befektetésekben való megjelenéséről, arról, hogy kit is nevezhetünk digitális szakembereknek, és milyen digitális készségekre van a leginkább szükség, valamint arról, hogy milyen szempontjai vannak az IKT-szektornak az uniós támogatási konstrukciók előkészítése, tervezése, és lebonyolítása során annak érdekében, hogy azok minél hatékonyabbak legyenek.

 

A MENTA konferencia több szakmai szövetség zártkörű, szakmai  megbeszéléseinek is felületet ad. Így például a DKSZ (Digitális Kereskedelmi Szövetség) itt fogja megvitatni a hazai e-kereskedelmi szektor kitörési lehetőségeivel kapcsolatos startégiai elképzeléseit.

 

A legjobb innovációkat és a legmeghatározóbb menedzsereket jutalmazzák a Gyurós Tibor-díjakkal

 

2022. szeptember 20-án, a MENTA első napján a huszonnegyedik alkalommal adja majd át az IVSZ a szövetség egykori elnökéről, Gyurós Tiborról elnevezett díjakat, amelyekkel 2001 óta a hazai IKT-szektorban meghatározó szakemberek és kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozások tevékenységét ismeri el a szervezet. A pályázatokat szakmai zsűri értékelte és döntött az összesen négy kategóriában kiosztásra kerülő, a hazai digitalizáció iránt elkötelezett vállalkozásokat és szakembereket megillető elismerésekről.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17