Azt vizsgálják az IVSZ MENTA konferencián, hogyan hat a válság a digitális gazdaságra

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 20. 18:20

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért szeptember 20-21-én, a siófoki Hotel Azúrban zajló MENTA konferenciája tartalmilag és témájában is reflektál az idei év váratlan fejleményeire. A konferencia első napján szó esett a digitális transzformációt akadályozó és azt segítő trendekről, az országokkal összemérhető befolyást szerző technológiai cégekről, a bankok jövőjéről, de arról is, hogy milyen módon kellene Magyarországnak felhasználnia az uniós forrásokat a digitalizáció felgyorsításához.

A hatás mechanizmusa tematika keretében a konferencia előadói azokat az elmúlt időszaki hatásokat elemzik ki előadásaikban és panelbeszélgetéseikben, amelyek nemzeti, régiós és globális szinten formálják életünket. A MENTA előadói, a jelenlévő szakértők és résztvevők segítségével azt vizsgálják, hogy ezek a hatások milyen mechanizmusokat indítottak el a digitális gazdaságban, és ezek milyen következményekkel bírnak majd az üzleti lehetőségek tekintetében, hiszen ilyen rövid idő alatt ennyi  negatív kilátással szembenézni még a legtapasztaltabb vezetők számára sem egyszerű. “Hisszük, hogy most, amikor az erőforrásainkat mindenki kimerülőben érzi, a digitalizáció az a plusz üzemanyag a rendszerben, amelyre szükség van ahhoz, hogy ellenszélben is előre lehessen haladni” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

 

Mivel a digitalizáció minden iparágra és a nemzetgazdaságra is hatással van, ezért a konferencia nyitóelőadását a kormány digitalizációt is érintő stratégiájáról Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter tartotta meg. A miniszter kiemelte, hogy nagyon nehéz hét évre előre tervezni a digitalizáció tekintetében az uniós kohéziós forrásokkal, ezt a kormány kellően rugalmas, tág célok kijelölésével hidalja át, amilyen például a városok digitáliskompetencia-fejlesztése, az infrastruktúrafejlesztés és -bővítés, illetve a képzés, a digitális készségek fejlesztése. Navracsics az RRF források felhasználása kapcsán elmondta, hogy ennek 40 százalékát a klímaváltozás kapcsán tett vállalások elérésére, 24 százalékát digitalizációra tervezi fordítani a kormány.

 

 

“Egy évvel ezelőtt a MENTA konferencián jelentettük be a hazai digitalizáció felpörgetését sürgető kiáltványunkat, egy évvel később a magyarországi digitalizáció továbbra is lemaradásban van az európai átlaghoz képest. Több forrásra van szükség egy forráshiányos környezetben: mi az IVSZ-nél azon dolgozunk, hogy ezeket a forrásokat megteremtsük. Ezért arra kérjük a kormányzatot, hogy a remélhetőleg hamarosan megérkező uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz felhasználása esetében a digitalizációra fordítandó minimum 20 százalékos határt az ország versenyképességének növelése és a válságból való kilábalás felgyorsítása érdekében magasabb szinten határozza meg. Azokban az országokban, ahol már elérhető az RRF, a rendelkezésre álló források közel 30 százalékát digitális átállásra fordították. Kövessük mi is ezt a példát!” – osztotta meg az IVSZ álláspontját a MENTA konferencián  dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

 

Az IVSZ szerint az elmúlt egy év pozitív változása, hogy egyre többen ismerik fel a digitalizációban rejlő lehetőségeket, így egyre nagyobb az érdeklődés a szövetség tevékenysége és projektjei iránt olyan vállalkozásoktól is, amelyek nem az IKT-iparágban tevékenykednek. Mindezt jól szemléltette a MENTA panelbeszélgetése hazai nagyvállalatok  vezetőinek részvételével: Lakatos Péter, a Videoton Holding vezérigazgatója, Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, és Gauder Milán, a digitális fizetésekre specializálódott szakember (a Mastercard korábbi globális bankkártyaelfogadásért felelős vezetője) azt vitatta meg, hogy eddigi tapasztalataik során mi gyorsította vagy hátráltatta a vállalati digitalizációt.

 

Prakash Pattni, az IBM pénzügyi szolgáltatások digitális transzformációjáért felelős ügyvezető igazgatója a MENTA-n arról beszélt, hogyan oldható meg különböző módokon a pénzügyi szolgáltatók egyre növekvő igénye az innovatív megoldások minél gyorsabb bevezetésére startupok bevonásával, és miként segítik ezt elő a világ egyik legnagyobb technológiai cégénél. 

 

Pereczes János, a Magyar Bankholding Foundation ügyvezetője előadásában kifejtette, hogy bár egyre kevésbé bankolunk a bankokban, ugyanakkor egyre több nem banki szolgáltatást nyújtanak a pénzintézetek, ezért nekik is kísérletező technológiai cégekké kell válniuk – fenntartva a banküzem emelt szintű biztonságát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17