Ilyen a jövő IT-tanácsadócége

forrás: Prím Online, 2022. október 24. 14:00

Világszerte egyre népszerűbbek a kompetenciaalapú IT-szolgáltató- és tanácsadócégek, melyek komplexebb termékportfólióval rendelkeznek, mint a hagyományos modellek alapján működő társaik. Az újragondolt szolgáltatásmodulok olyan megoldásokat vegyítenek, amelyekkel például a régi IT platformok integrálhatóvá válhatnak. A dobozos megoldásokból és a nyílt forráskódú technológia ötvözetéből pedig létrejött egy úgynevezett mozaikfejlesztési modell. Ennek köszönhetően teljeskörűen kiszolgálhatóvá váltak a legtöbb iparág nagyvállalati szereplőjének megváltozott és új igényei.

A Covid-19 világjárvány kitörése óta a távmunka elterjedése és normává válása, illetve az értékláncok megszakadása miatt egyre nagyobb lett az igény az olyan digitális megoldásokra, amelyek hatékonyabbá teszik a nagyvállalatok működését. A korábban megszokott normál működési folyamatokat is át kellett gondolni, illetve a multinacionális nagyvállalatoknál működő, gyakran elavultnak számító régi informatikai rendszerek modernizálásának is elérkezett az ideje. Egyre több informatikai szolgáltató vállalkozás kezdte el átstrukturálni nagyvállalatoknak ajánlott szolgáltatásportfólióját, így jöttek létre a kompetenciaalapú IT-szolgáltató- és tanácsadócégek. Ezek a vállalatok az ügyfelek fájdalompontjait keresik és konzultatív tanácsadás keretében mérik fel, milyen fő problémákkal küzdenek az iparági szereplők. 

 

Mitől kompetenciaalapú egy IT-szolgáltató?

A kompetenciaalapú cégek képesek kreatívan és rugalmasan kezelni a folyamatosan változó piaci követelményeket úgy, hogy közben szem előtt tartják az egyéni felhasználói kéréseket, másfelől koncentrálnak azokra a jövőbeni trendekre is, amelyek kapcsolódnak a modern technológiákhoz, például a pénzügyi terület előre definiált folyamatainak automatizálásához és optimalizálásához, vagy akár az Ipar4.0-ban rejlő lehetőségekhez is. Az ilyen cégek mindig a legcélratörőbb megoldást javasolják az ügyfeleknek, legyen az dobozos megoldás vagy egyedi fejlesztés.

 

Magyarországon is megjelentek a kompetenciaalapú szolgáltatások

„A hozzánk hasonló vállalatok már a felmérési fázis során kiaknázzák a kiterjesztett, kompetenciaalapú szolgáltatás-portfóliójukat, az iparági tapasztalataikat, illetve figyelembe veszik a megtérülési rátát és azt is, hogy a bevezetett terméket a teljes életciklus alatt milyen hatékonyan lehet majd használni” – mondta el Korcsok Katalin, a német gyökerű, jelenleg 8 országban működő Qualysoft Csoport magyarországi irodájának értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. A Qualysoft az egyszerűség kedvéért létrehozott egy mozaikszót: CBIT-vállalatként (competence based IT – kompetenciaalapú informatikai tanácsadó) definiálják magukat. 

 

A szakember szerint a CBIT-vállalatok általában véve rendkívül hatékonyan képesek kiszolgálni a digitális transzformációs törekvéseket, amellett, hogy a nagyvállalati ügyfelek tetszőleges IT igényét is alkalmasak kielégíteni. A Qualysoft például képes a heterogén technológiára épülő rendszereket különféle platformok segítségével integrálni. Emellett a dobozos Microsoft termékek köré akár nyílt forráskódú komponensek segítségével is fel tudják építeni a speciális igényeknek megfelelő megoldásokat. A dobozos termékek és a nyílt forráskód együttes használatát hibrid-, vagy mozaikfejlesztésnek is nevezik.

 

Mitől CBIT-vállalat a Qualysoft?

„A pandémia során a távmunka támogatásához, mostanában pedig a biztonsági és felhőalapú megoldásokhoz kérnek segítséget az ügyfelek. A távmunkát például a Microsoft Azure felhőalapú kollaborációs eszközeinek segítségével támogattuk. A járvány hatására pedig kidolgoztunk egy keretrendszert, amellyel a vállalati erőforráskezelő, ügyfélkezelő és business intelligence platformokat tudjuk hatékonyan kezelni. Mindezek is részét képezik a Kompetencia Alapú IT-nek (CBIT), de a legalsó szinten helyezkednek el, egyfajta alappillérekként” – mondta el Korcsok Katalin. 

 

A szakember szerint a vezető IT-szolgáltatók a fentiek mellett megerősítették a kapcsolódó szolgáltatásaikat is, mint például a szolgáltatásfolytonosság biztosítását (BCP - Business Continuity Plan), melyeket az újgenerációs IT megoldások nagyon hatékonyan képesek támogatni, mint például a DevOps technológiák / metodológia, (vagy azon belül például az IaC – infrastructure as code megoldások) amely területeken a Qualysoft kiemelkedő szereplő.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális Agrártájoló: rekordszámú kiállító várta a jelen és a jövő agrárszakembereit

A győri Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán rendezték az idei Digitális Agrártájolót, a térség egyik legfontosabb agráreseményét. A kiállítók között a szektor legjelentősebb piaci szereplői, valamint az egyetem kutatási és oktatási egységei is megtalálhatók voltak. A program célja, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában.

2024. április 14. 13:51

Ezeket a háztartási gépeket vették tavaly a magyarok

21,8 százalékos visszaesés volt tavaly a nagy háztartásigép-piacon Magyarországon, így 2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer készülék talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés itthon volt a legnagyobb az európai országokat nézve, a piac 154 milliárd forintra esett vissza. A szakértő szerint tavaly kevesebb alapgépcsere történt a háztartásokban és az újlakások építésének visszaesése is jelentős hatással volt a beépíthető készülékek piacára. Idén viszont a kormány által meghirdetett lakásfelújítási programok adhatnak masszívabb lökést a piacnak. 

2024. április 14. 12:10

Mit tehet a vasút a fenntarthatóbb turizmusért?

A MÁV-START szervezésében rendezték meg az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition idei rendezvényt, amely a tagvállalati vezetők közös munkájának legfőbb eseménye. 

2024. április 14. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09