Nagy sikerrel zárult a rangos nemzetközi közlekedésbiztonsági konferencia a Széchenyi-egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. november 7. 11:24

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szövetség (ICTCT) és a Széchenyi István Egyetem szervezésében angol nyelvű konferencia és kétnapos kutatói továbbképzés valósult meg a győri kampuszon. Az eseményre a világ minden tájáról érkeztek a terület szakemberei, akik elismerően szóltak az intézményről és az itt zajló innovatív kutatásokról. 

Az ICTCT egy olyan, közlekedésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szervezet, amelynek a célja, hogy a közúti biztonság preventív megközelítésével csökkenjen a balesetek száma, évről évre megrendezett konferenciája pedig minden olyan technikai újítást és módszert körüljár, ami ehhez hozzájárulhat. Az idén Győr adott otthont az eseménynek a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszékének társszervezésével. A konferenciát kétnapos tréning is megelőzte, amely a fiatal kutatók számára nyújtott fejlődési lehetőséget a témában. 

 

Az esemény rangját mutatja, hogy a vitaindító előadást Henk Stipdonk, a Holland Közlekedéspolitikai Elemző Intézet igazgatója tartotta, megadva a konferencia vezérfonalát. A szakemberek azt járták körül, mennyire mérhetők a közúti biztonsági intézkedések hatásai, és a kutatók által kínált megoldások miként ültethetők át a gyakorlatba. A másik kiemelt téma az volt, hogy milyen preventív módszerekkel mérhető, illetve csökkenthető egy helyszín baleseti kockázata.

 

A konferencia résztvevői a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épülete előtt. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Nagyon sikeres programot tudhatunk magunk mögött. A konferenciára csaknem hetvenen érkeztek Európa szinte minden országából, de a világ számos más pontjáról – például Afrikából, Észak-Amerikából, Indiából – is. A kétnapos tanfolyam szintén jelentős érdeklődés mellett zajlott, hiszen a korábbi képzések részvételét jóval meghaladva, húszan regisztráltak” – fogalmazott a szervezésben oroszlánrészt vállaló dr. Borsos Attila egyetemi docens, az intézmény Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának tudományos dékánhelyettese. Hozzátette, mindkét rendezvényről rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek: a résztvevőket lenyűgözte a győri kampusz, a laboratóriumokban folyó kutatások, de maga Győr is elnyerte a tetszésüket.

 

„Az, hogy mi rendeztük ezt a nívós eseményt, több hozadékkal is jár. Nemcsak tovább növeli egyetemünk rangját, de hozzájárul doktorjelöltjeink felkészültségéhez is. PhD-hallgatóink ugyanis aktív résztvevői voltak ennek a négy napnak, hiszen többen prezentálták kutatásukat, illetve részt vettek a képzésen is” – mondta el a dékánhelyettes. Kiemelte, számukra kiváló lehetőséget jelentett, hogy hazai pályán, de mégis nemzetközi porondon, egy valóban magas színvonalú konferencián szerepelhettek, és olyan vitákban vehettek részt, amely rengeteg tapasztalatot ad nekik tudományos munkásságukhoz.

 

A győri szervezéssel, a Széchenyi István Egyetemen zajló munkával nemcsak a résztvevők, de maga az ITCTC is elégedett volt, amit mutat, hogy a zárónapon megtartott irányító testületi ülésükön a szervezet tagjai közé és felügyelőbizottságába is beválasztották dr. Borsos Attilát.

 

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese – aki az intézmény vezetése nevében megnyitotta a konferenciát – elmondta: a rendezvény jelentősen erősítette az egyetem globális láthatóságát. Megjegyezte: kiemelten fontos, hogy a konferencia révén születő legszínvonalasabb publikációk a szakterülethez kapcsolódó egyik legrangosabb, Q1-es besorolású folyóiratban jelennek majd meg, tovább növelve a győri universitas tudományos rangját, teljesítményét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése, megérkezett BESS

Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését. 

2024. május 25. 10:43

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17