Nagy sikerrel zárult a rangos nemzetközi közlekedésbiztonsági konferencia a Széchenyi-egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. november 7. 11:24

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szövetség (ICTCT) és a Széchenyi István Egyetem szervezésében angol nyelvű konferencia és kétnapos kutatói továbbképzés valósult meg a győri kampuszon. Az eseményre a világ minden tájáról érkeztek a terület szakemberei, akik elismerően szóltak az intézményről és az itt zajló innovatív kutatásokról. 

Az ICTCT egy olyan, közlekedésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szervezet, amelynek a célja, hogy a közúti biztonság preventív megközelítésével csökkenjen a balesetek száma, évről évre megrendezett konferenciája pedig minden olyan technikai újítást és módszert körüljár, ami ehhez hozzájárulhat. Az idén Győr adott otthont az eseménynek a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszékének társszervezésével. A konferenciát kétnapos tréning is megelőzte, amely a fiatal kutatók számára nyújtott fejlődési lehetőséget a témában. 

 

Az esemény rangját mutatja, hogy a vitaindító előadást Henk Stipdonk, a Holland Közlekedéspolitikai Elemző Intézet igazgatója tartotta, megadva a konferencia vezérfonalát. A szakemberek azt járták körül, mennyire mérhetők a közúti biztonsági intézkedések hatásai, és a kutatók által kínált megoldások miként ültethetők át a gyakorlatba. A másik kiemelt téma az volt, hogy milyen preventív módszerekkel mérhető, illetve csökkenthető egy helyszín baleseti kockázata.

 

A konferencia résztvevői a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épülete előtt. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Nagyon sikeres programot tudhatunk magunk mögött. A konferenciára csaknem hetvenen érkeztek Európa szinte minden országából, de a világ számos más pontjáról – például Afrikából, Észak-Amerikából, Indiából – is. A kétnapos tanfolyam szintén jelentős érdeklődés mellett zajlott, hiszen a korábbi képzések részvételét jóval meghaladva, húszan regisztráltak” – fogalmazott a szervezésben oroszlánrészt vállaló dr. Borsos Attila egyetemi docens, az intézmény Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának tudományos dékánhelyettese. Hozzátette, mindkét rendezvényről rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek: a résztvevőket lenyűgözte a győri kampusz, a laboratóriumokban folyó kutatások, de maga Győr is elnyerte a tetszésüket.

 

„Az, hogy mi rendeztük ezt a nívós eseményt, több hozadékkal is jár. Nemcsak tovább növeli egyetemünk rangját, de hozzájárul doktorjelöltjeink felkészültségéhez is. PhD-hallgatóink ugyanis aktív résztvevői voltak ennek a négy napnak, hiszen többen prezentálták kutatásukat, illetve részt vettek a képzésen is” – mondta el a dékánhelyettes. Kiemelte, számukra kiváló lehetőséget jelentett, hogy hazai pályán, de mégis nemzetközi porondon, egy valóban magas színvonalú konferencián szerepelhettek, és olyan vitákban vehettek részt, amely rengeteg tapasztalatot ad nekik tudományos munkásságukhoz.

 

A győri szervezéssel, a Széchenyi István Egyetemen zajló munkával nemcsak a résztvevők, de maga az ITCTC is elégedett volt, amit mutat, hogy a zárónapon megtartott irányító testületi ülésükön a szervezet tagjai közé és felügyelőbizottságába is beválasztották dr. Borsos Attilát.

 

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese – aki az intézmény vezetése nevében megnyitotta a konferenciát – elmondta: a rendezvény jelentősen erősítette az egyetem globális láthatóságát. Megjegyezte: kiemelten fontos, hogy a konferencia révén születő legszínvonalasabb publikációk a szakterülethez kapcsolódó egyik legrangosabb, Q1-es besorolású folyóiratban jelennek majd meg, tovább növelve a győri universitas tudományos rangját, teljesítményét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50