Friss kutatással jelentkezik a Dell

forrás: Prím Online, 2022. november 26. 15:29

A Dell Technologies új felmérése szerint, két évnyi gyors digitális átalakulás tapasztalatai alapján, az informatikai vezetők fele úgy gondolja, a cége tisztában van azzal, hogy mire van szükség a munkaerő digitális átalakításához. Azonban sok alkalmazottnak nehezére esik lépést tartani a gyors változással. A kutatás több mint 40 országban zajlott 10 500 válaszadó bevonásával. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a cégek az átalakulásra irányuló projektek megtervezésekor nem vonják be kellően az alkalmazottakat. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyors átalakulás miatt a vállalatoknak és a kollégáknak időre van szükségük, hogy alkalmazkodjanak, átgondolják az új helyzetet és finomítsák azt, mielőtt elindítanának egy új projektet vagy egy korábbi projekt új szakaszába lépnének. A kutatás rávilágít, hogy az elmúlt évek jelentős mértékű fejlődése és erőfeszítései ellenére továbbra is fennáll az esélye, hogy az átalakulás megreked. Ennek oka, hogy a válaszadók 64 százaléka szerint az alkalmazottak változással szembeni ellenállása kudarchoz vezethet. A megkérdezettek több mint a fele (52%) pedig aggódik, hogy a vállalatuk lemarad, olyan vezetői elképzelés hiányában, amely megragadhatná a kézenfekvő lehetőségeket.

 

„A különösen nehéz körülmények ellenére a munkahelyi átalakulások lenyűgöző képet mutatnak. Az üzleti és informatikai vezetők megfelelően navigáltak a lehetőségek között, és olyan megoldásokat biztosítottak az alkalmazottaknak, amelyek segítenek fenntartani a hatékonyságot a változó igények és elvárások figyelembevételével. Bár a gyors átalakulás nagyrészt szükségből ment végbe, a vállalatoknak most tovább kell haladniuk a fejlődés útján. Ez szélesebb iparágon belüli együttműködést igényel, hogy előtérbe kerülhessen a dolgozói elégedettség és az üzleti célok technológiával való elérésnek módjai is” – mondta Dermot O’Connell, a Dell Technologies EMEA régióbeli szolgáltatásokért felelős vezető alelnöke. 

 

A cégeknek fel kell mérniük a helyzetüket, mielőtt új digitális átalakulásra irányuló projektekbe kezdenének, hogy a munkavállalók megkapják a megfelelő támogatást, és tisztában legyenek a következő szakasz megvalósulásának részleteivel.

 

 

A digitális átalakulásra való hajlandóság kiértékelése

 

A Dell független viselkedési szakértők közreműködésével megvizsgálta a felmérés válaszadóinak hajlandóságát a digitális átalakulásra. Azt állapították meg, hogy a munkaerő 10 százaléka – a felső vezetőktől az informatikai döntéshozókon át az alkalmazottakig – törekszik a modernizálási projektek megvalósítására. Majdnem a felük azonban (42%) lassan vagy vonakodva fogadja el a változást. 

 

Jelenleg így épül fel globálisan a munkavállalók csapata:

 

 

A tanulmány további lépéseket is felvázol. Lehetőségeket mutat a vállalatok számára, amelyek segítségével tarthatják az átalakulás ütemét, és áttörést érhetnek el az emberek és a technológia találkozásánál. Három területet jelöltek meg:

 

1. Kapcsolódás

A vállalatok hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a világjárvány alatt online is tudjanak kapcsolatot tartani, együttműködni és üzleti tevékenységet végezni. 

 

A válaszadók közel háromnegyede (72%) szerint a cégüknek biztosítania kell számukra a munkavégzéshez szükséges eszközöket és infrastruktúrát (emellett autonómiára is szükségük van, hogy kiválaszthassák az általuk előnyben részesített munkavégzési módot). Továbbá aggódnak amiatt, hogy munkavállalóik lemaradnak, mert nem áll rendelkezésükre a megfelelő technológia egy nagy mértékben hibrid modellre való áttéréshez (ahol a munka nincsen egy központi helyhez kötve, hanem bárhol elvégezhető).

 

A technológia önmagában nem elegendő. A vállalatoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy a munkavégzés méltányos és megfelelő legyen a különböző igényű és érdeklődésű, valamint más-más felelősségi körben dolgozó alkalmazottak számára, beleértve a válaszadók azon 76% százalékát, akik a következőket várják a cégüktől:

• A rugalmas munkahelyi berendezkedésekre irányuló elköteleződés és a gyakorlati megvalósítás részleteinek egyértelmű meghatározása

• A vezetők legyenek képesek a csapatok hatékony távoli irányítására

• Az alkalmazottak támogatása a számukra megfelelő munkavégzési mód kiválasztásában; ellátásuk a szükséges eszközökkel vagy infrastruktúrával

 

2. Hatékonyság

Kevés idő áll a munkavállalók rendelkezésére és a nyitott pozíciókra túl kevés a képzett jelölt. Ezen nehézség leküzdésére a vállalatok automatizált folyamatokra bízhatják az ismétlődő feladatokat, így az alkalmazottak a fontosabb teendőkre koncentrálhatnak. 

 

A válaszadók csupán 37 százaléka állította azt, hogy a munkája ösztönző és nem ismétlődő. Ha az ismétlődő jellegű feladatok automatizálva lennének, a válaszadók 69 százaléka keresett készségek és technológiák elsajátítására fordítaná az idejét, például a vezetői készségei fejlesztésére vagy gépi tanulási tanfolyamok elvégzésére. Esetleg megragadná a stratégiailag fontosabb lehetőségeket, hogy magasabb pozícióba kerülhessen.

 

A korlátozott költségkerettel rendelkező vállalatok azonban attól tartanak, hogy nem lesznek képesek fejleszteni a kollégáikat, így lemaradnak a versenyben. A válaszadók körülbelül fele (48%) fél, hogy kimarad a nagy mértékben hibrid világból, mert nincs elegendő forrás a megfelelő technológiába való befektetéshez – az as-a-Service modell épp ezen vállalatok számára jelent kedvező megoldást.  

 

3. Empátia

A vállalatoknak az alkalmazottakat a kreativitás és a vállalati értékteremtés elsődleges forrásának tekintő belső kultúrát kell létrehozniuk, amelyeknek empatikus vezetők állnak az élére.

 

A kutatás rávilágít, hogy ezen a téren még van mit fejleszteni, és az empátiának a döntéshozatal részévé kell válnia. Ennek során le kell egyszerűsíteni a technológiai megoldásokat a válaszadók azon fele (49%) számára, akik nem tudnak lépést tartani az összetett technológiákkal, az átalakulási programokat pedig az egyének készségeihez kell igazítani (az alkalmazottak 41 százaléka gondolja úgy, hogy ezt a vezetői meg is teszik). 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lemaradunk, ha nem tanuljuk meg használni a mesterséges intelligenciát

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen használja a technológiát, amely tízből kilenc pedagógus szerint 2-3 éven belül át fogja alakítani az oktatást. 

2024. június 21. 16:18

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion. A magyar fintech cég 2023-ban összesen 6.8 millió eurós árbevételt ért el a bel- és külpiacokon, mely a jelenlegi makrogazdasági környezetben szinte ritkaságszámba megy a szektorban. 

2024. június 21. 14:40

A Continental élesben teszteli szuperszámítógépét

A Continental első alkalommal építette be tesztjárműbe, nagy teljesítményű számítógépét (HPC). Ezzel lehetővé vált számos funkciónak, mint például a vezetésbiztonsági rendszerek, az automatizált parkolás, vagy a holisztikus mozgásvezérlés egy járműalkalmazásban történő elhelyezése. 

2024. június 21. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02