Ismét lehet indulni a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

forrás: Prím Online, 2022. december 7. 18:50

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2022-ben is meghirdeti a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, a Magyar Innovációs Alapítvány által, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával. A megmérettetés keretében immár 31. alkalommal fogják elismerni a legkiválóbb hazai innovációs teljesítményeket. Nevezni 2023. február 3-ig lehet. 

A Magyar Innovációs Szövetség felkérésére a 25 tudósból, vállalatvezető szakemberből álló zsűri 1993 óta minden évben odaítéli az Innovációs Nagydíjat. A szövetség idén 31. alkalommal hirdeti meg a pályázatot. Az elmúlt harminc pályázati felhívásra összesen beérkezett 1379 pályaműből 1204 volt megvalósult, sikeres innováció. A legjobbak közül 233 kapott különböző innovációs díjat, ők alkotják a hazai innováció „elitjét”, a Magyar Innovációs Klubot.

 

Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke kifejtette, hogy az innováció egy gondolkodási mód, egy vezetői magatartás, amely lehetőséget ad a kreativitás kibontakozására. Az innováció a kreativitás és a tőke találkozása. A kreativitás a gondolat és a cselekvés találkozása. A Magyar Innovációs Szövetség harminckét éve alapult, az volt a misszió, hogy az innováció a gazdaság alapnövekedésének legfontosabb alapfeltétele. Az innováció gyorsulása a gazdaság gyorsulása is. A harmincegy éve indult Magyar Innovációs Nagydíj komplex értékelés alapján a legnagyobb innovációs teljesítményt keresi. Pakucs János azt is hozzátette, hogy a pályázaton olyan Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek vehetnek részt, amelyek új termékkel, eljárással vagy szolgáltatással értek el kiemelkedő innovációs teljesítményt és jelentős üzleti sikert.

 

 

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a pályázat meghirdetése kapcsán kiemelte, hogy miért is olyan nehéz a társelnöki pozíció, hiszen versengő vállalkozások komoly gazdálkodási eredményét kell sorba állítaniuk. Az elmúlt három évtized díjazottjai kivétel nélkül gazdasági súlyra tettek szert. Ténylegesen igaz, hogy aki díjazott a Magyar Innovációs Nagydíjon, az a későbbiekben bizonyítja a piacon az életképességét is. Az NKFIH elnöke hangsúlyozta, hogy hatalmas kitartás kell civil szervezetként, hogy harmincegy éve menedzselje és újra meghirdesse ezt a díjat. Innovációs hivatalként kötelességük a Magyar Innovációs Szövetség mellé állni, hogy kedvet csináljanak az innovációnak. Évente hét-nyolc díjat osztanak ki az innovatív vállalkozásoknak. „Csillagok ők, nekünk meg a kezünket a csillagok felé kell kinyújtani.” – zárta gondolatait Dr. Birkner Zoltán.

 

Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár a pályázat jelentőségéről és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásáról tartott előadást. Az innovációnak két jelentése van, az invenció, valami új feltalálása, valamint az eredménynek a piacosítása. Kettő között szorzás jel van, ha valamelyik nulla, akkor nincs innováció. Ez a díj pontosan arra mutat rá, hogy az innováció lényege az árbevétel termelése mellett a hozzáadott érték teremtése. Az egyetemeken, akadémián egyre több kutatást végeznek, ezt is próbálják a hasznosítás irányába eltolni, melyek azok az ügyek, amiből piaci eredmény jöhet ki, hogy a magyar társadalom számára hasznosítható eredmények jöjjenek létre. Mi magyarok ne csak a találmányok területén legyünk jók, hanem hogy megteremtsük az önfenntartó gazdasági hasznot.

 

Az innováció agráriumban betöltött szerepéről Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt. Kiemelte, hogy az agrárium vonatkozásában az innováció elválaszthatatlan a társadalmi hasznosulástól. Az agrárágazatnak az utóbbi időben számos, rendkívüli kihívással kell megküzdenie, a klímaváltozástól egészen az energiaválságig. A mezőgazdaság, mint nemzetstratégiai ágazat, mindenkinek az életében jelen van valamilyen módon: legyünk akár termelők, akár fogyasztók. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy nem csak uniós, hanem hazai szinten is kiemelt szereppel bír az innováció. Az agárgazdasági innovációk, a tudásmegosztás, a tudásalapú gazdálkodás közös társadalmi érdek, mely igényli a tagállami és az uniós szintű együttműködéseket, tapasztalatcseréket. A 2023 és 2027 közötti időszakban, ami a Közös Agrárpolitika hazai stratégiájának megvalósításának időszaka, megnyílnak az uniós források az agrárinnovációk élénkítéséhez is. Az agrárágazat egyre hangsúlyosabban jelen van a hazai innovációk világában, hiszen a jövő mezőgazdaságához elengedhetetlen a tudás és a folytonos innováció. 

 

Az eseményen bemutatkozott a 2021. évi Innovációs Nagydíj győztes CYCLOLAB Kft., illetve a 2021. évi Ipari Innovációs Díj győztese, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. is.

 

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj nyertese az elismerést jelképező bronz kisplasztika mellé 2 millió forint pénzjutalmat is kap, a további innovációs díjazottak pedig pénzjutalomban, illetve tárgyjutalmakban részesülnek. Az Innovációs Nagydíj mellett ugyanis kiosztják az Ipari Innovációs Díjat, az Informatikai Innovációs Díjat, az NKFIH „Alapkutatástól a piacig˝ Innovációs Díját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját és Környezetvédelmi Innovációs Díját, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját, illetve a MISZ Startup Innovációs Díját is. 

 

A díjak átadására 2023. március végén, sajtónyilvános ünnepélyen kerül sor az Országház Felsőházi Termében.

 

A 2022. évi kiírás részletei megtalálhatók a Magyar Innovációs Szövetség honlapján: www.innovacio.hu/nagydij

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17