Mit takar az adatvezérelt marketing, és hogyan működik a gyakorlatban?

forrás: Prím Online, 2022. december 13. 09:35

Gyakran hallani az adatvezérelt marketingről, de vajon mitől válik egy technika adatvezéreltté? A kulcs a látogatók viselkedésének mérésében, és annak üzleti szempontból történő elemzésében rejlik. Ez azonban még kevés. Tudj meg többet az A/B tesztelésről és szegmentációról!

Az adatvezérelt marketing eszköze

 

Segítségre lenne szükséged? Egy profi online marketing ügynökség révén szakértői csapat által történik hirdetéseid nyomonkövetése, és az A/B tesztelés. Például a 7Blog performance marketing szolgáltatásának keretein belül senior szakemberek által folyamatos mérés és optimalizáció zajlik. 

 

Búcsút mondhatsz a pénzégető kampányoknak, és helyette jelentős versenyelőnyre tehetsz szert, miközben fejlődhet, és növekedhet vállalkozásod. 

 

Maga az adatvezérelt működés a legtöbb folyamatnál alkalmazható a marketing tölcsér egészében, tehát már a hirdetéseknél jelentős a szerepe. Az adatvezérelt hirdetések alapvető technikájaként a szegmentációt tekinthetjük. Ez a piac szétdarabolásán alapul, ezután az egyes szegmensek vizsgálata következik, amelyből kiderül, melyik hogyan teljesít. 

 

Ez nem újkeletű módszer, hiszen a multik már évtizedek óta felméréseket végeznek, hogy részletesebb képet kaphassanak annak tekintetében, hogy kik reagálnak jobban az üzenetekre. Persze a korszerű online marketing ennél sokrétűbb, és összetettebb megoldásokat, módszereket alkalmaz. 

 

Közvélemény-kutatás vs. A/B tesztelés

 

A közvélemény-kutatás egy lassabb és költségesebb megoldás, ezért leginkább közép -és nagyvállalatok alkalmazzák. A másik baj vele, hogy ugyebár véleményt mér, az A/B tesztelés viszont viselkedést, ezáltal mélyebb piacismeretet biztosít. 

 

A piac szempontjából beszélhetünk szegmentációról, a hirdetések, és a landing page-ek tekintetében viszont A/B tesztelésről. Ez esetben a hirdetés, vagy a landoló oldal két verziójának tesztelése zajlik. A közönség ugyanaz, és párhuzamosan futnak a tesztelendő variációk. 

 

Ez lehetőséget teremt az éles környezetben történő tesztelésre, objektív módon. Így megtudható, hogy melyik variáció teljesít jobban, hogy aztán a teljes célcsoporton alkalmazható legyen. 

 

Az A/B tesztelés módszere kiaknázható a hirdetési kreatívoknál, a landing oldalaknál, email kampányoknál egyaránt.

 

Az adatvezéreltség legfőbb előnye

 

Ez a módszertan lehetőséget nyújt arra, hogy a tények alapján végezzük az optimalizációt, ne pedig impulzusjellegű tevékenységekre fordítsuk az időt és energiát. Ehhez azonban adatok szükségesek. Egyedül így garantálhatók az egyre jobb eredmények. 

 

A tesztek megkezdése előtt fontos a konkrét stratégia összeállítása, a tesztelés menetével kapcsolatban, illetve annak tekintetében, hogy mit várunk tőle. Mindenképp olyan területet érdemes javítani, ahol a teszt által valóban a legmagasabb profit nyerhető. 

 

A legjobb út, ha igénybe vesszük egy profi ügynökség segítségét!

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59