Az elektronikai szektor az ipari robotika növekedésének mozgatórugója

forrás: Prím Online, 2023. január 20. 18:55

Számos iparágban rendkívül gyorsan megy végbe a digitális átalakulás, ám sehol sem gyorsabban, mint az elektronikai iparban. Az egyre rövidülő innovációs ciklusokhoz rugalmas, gyorsan telepíthető és lehetőleg alacsony költséggel üzemeltethető rendszerekre van szükség, annak érdekében, hogy az elektronikai termékek és félvezetők gyártói versenyképesek maradhassanak.

Jelentős fellendülésnek lehettünk tanúi a robotok használatát illetően az elektronikai iparban az elmúlt években, sőt a 2020-as év történelmi jelentőségűnek is bizonyult a robotika történetében, mivel az autóipar elvesztette pozícióját az elektronikai iparral szemben, mint az ipari robotok legnagyobb ügyfele, vagyis az elektromos/elektronikai ipar lett az ipari robotok fő vásárlója. (World Robotics Report 2022)

 

Ennek az átállásnak az egyik fő oka a robotok által elvégzendő feladatok bővülésében keresendő. A robotikai automatizálás egyre életképesebb gazdasági ajánlatot jelent a rendkívül szűk haszonkulcs mellett dolgozó elektronikai gyártók számára. A robotokat a teljes értéklánc és gyártási ciklus mentén alkalmazzák – a fémforgácsolástól a miniatűr alkatrészek összeszerelésén és minőségellenőrzésen keresztül a késztermékek csomagolásáig és raklapozásáig, valamint az alkatrészek és áruk az üzem különböző pontjaira való szállításáig. 

 

 

Hogyan segítenek az AMR-ek az elektronikai gyártóknak versenyképességük megőrzésében?

 

Annak ellenére, hogy az automatizálás már jól bevált az elektronikai és félvezetőiparban, az ágazat vállalatai továbbra is profitálhatnak az ezen a területen véghezvitt folyamatos fejlesztésekből. Az autonóm mobil robotok vonzó lehetőségeket kínálnak a belső logisztika és az anyagmozgatás automatizálására az elektronikai iparban, alkalmazások széles körében.

 

Autonóm tájékozódásuknak köszönhetően az AMR-ek menet közben alkalmazkodnak a dinamikus körülményekhez, és elkerülik a költséges torlódásokat. Teljes műszakban dolgoznak és automatikusan töltik magukat, így az AMR-ek szinte folyamatosan használhatók. Ezenkívül az agilis AMR-ek ugyanabban a térben dolgozhatnak, mint emberi kollégáik, és mivel nincs szükségük külső irányításra, nem foglalnak el feleslegesen helyet a gyár területén. És mivel az áruk A-ból B-be történő szállítása nem termel értéket, az AMR-ek az alkalmazottak nagyobb értékű feladatokra történő átcsoportosítását is lehetővé teszik a termelékenység növelése és az anyagmozgatási költségek megtakarítása érdekében.

 

 

ifm electronic GmbH: rugalmasság az AMR-eknek köszönhetően

 

A német ifm electronic GmbH a Boden-tó melletti Tettnangban található gyártó- és fejlesztő létesítményében autonóm mobil szállítórobotokat helyezett üzembe az alkalmazottaira nehezedő nyomás enyhítése és a lean termelés megvalósítása érdekében. A dán Mobile Industrial Robots (MiR) gyártóvállalat hat robotja szolgálja ki a gyártósorokat nyersanyaggal. A legfontosabb előny az, hogy az ifm maga is képes programozni a MiR robotokat, így saját szenzortechnológiájával is bővítheti képességeiket.

 

“Fontos számunkra, hogy munkatársaink az értéknövelő folyamatokra tudjanak koncentrálni. Ezen túlmenően csökkenteni szerettük volna a gyártósorokon lévő anyagok mennyiségét, és biztosítani a „just-in-time” ellátást. Ennek megfelelően az intralogisztika automatizálása volt a logikus lépés” – mondja Ulrich Beller, az ifm electronic GmbH AMR telepítésért felelős lean- és projektmenedzsere. A vállalat számára az is kulcsfontosságú volt, hogy rugalmas tudjon maradni dinamikus termelési környezetben. A hagyományos automatizált önvezető járműrendszerekkel ellentétben a Mobile Industrial Robots AMR-jei indukciós hurkok vagy a padlón elhelyezett jelölések nélkül működnek. Számos biztonsági funkciónak, például szenzoroknak, lézerszkennereknek és kameráknak köszönhetően képesek megbízhatóan észlelni az álló és mozgó akadályokat, és lelassítani vagy kitérő lépéseket tenni. Ez azt jelenti, hogy az AMR-eket akkor is gyorsan új utakra lehet küldeni, ha a gyártótér elrendezése megváltozik.

 

 

A vállalat 2018-ban egy AMR-rel, egy MiR100 modellel kezdte meg az automatizálási projektjét, és miután a kezdeti használat alatt a robot jó eredményeket mutatott, az ifm úgy döntött, hogy további egységeket helyez üzembe. Jelenleg hat MiR100 mobil robot összesen 14 gyártósort szolgál ki anyaggal három műszakban. Több mint 1000 küldetést teljesítenek naponta, mialatt az egyes robotok több mint 30 kilométert tesznek meg. 

 

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots A/S (MiR) közép- és kelet-európai területi értékesítési igazgatója

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59