A Lenovo vállalta a nettó nulla kibocsátás elérését 2050-ig

forrás: Prím Online, 2023. január 23. 09:52

A Lenovo bejelentette, hogy 2050-re nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást (ÜHG) kíván elérni, amelyet az ENSZ Global Compact, a CDP és a World Wide Fund for Nature közötti partnerség, a Science Based Targets kezdeményezés (SBTi) is hitelesített és jóváhagyott – ezzel a Lenovo egyike a világon azon 139 vállalatnak, amelyeknek nettó nulla kibocsátási célját az SBTi hitelesítette. 

Az SBTi-vel való együttműködéssel és az SBTi Net-Zero szabványához való igazodással (a világon elsőként) a Lenovo tudományos, együttműködő és elszámoltatható megközelítést alkalmaz a kibocsátás csökkentésére. 

 

“Globális technológiai vezetőként a Lenovo már több mint egy évtizede elkötelezett a kibocsátás csökkentése mellett" – mondta Yuanqing Yang, a Lenovo elnöke. "Abban hiszünk, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem során az együttműködés és az elszámoltathatóság a két kritikus elem, ami a közös sikerhez szükséges. Továbbra is elkötelezettek vagyunk az éghajlati tudományok követése, méréseink szabványosítása, valamint céljaink és előrehaladásunk folyamatos visszaigazolása mellett." 

 

A célok összehangolása az SBTI-vel segít a vállalatokat elszámoltathatóvá tenni a kibocsátáscsökkentésükkel kapcsolatban. Az SBTi-hez való igazodás nélkül nehéz a célokat érvényesíteni vagy tudni, hogy a nettó nulla kibocsátási célt mikor éri el az adott vállalat. Ennek okai a következőek:

1) Szabványosítás: A SBTi az első olyan testület, amely szabványosítja, hogy mit jelent a nettó nulla, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására irányuló erőfeszítések függvényében.

2) Alkalmazhatóság: Az SBTi szabványa dinamikusan reagál a vállalatok közös erőfeszítéseire és a bolygó változó hőmérsékletére. 

3) Elszámoltathatóság: 2050 sokak számára távolinak tűnik, és sok vezető, aki ma ezeket a kötelezettségeket vállalja, 27 év múlva talán már nem lesz a pozíciójában. Az éghajlatváltozás csökkentésére irányuló célok külső szervhez való igazítása azonban elszámoltathatóságot és folyamatosságot biztosít.

 

"Az éghajlati tudomány azt mondja, hogy gyors és mélyreható kibocsátáscsökkentésre van szükségünk, ha el akarjuk érni a globális nettó nulla kibocsátást, és meg akarjuk előzni az éghajlatváltozás legkárosabb hatásait" – mondta Luiz Amaral, a Tudományos Célkitűzések Kezdeményezés vezérigazgatója. "A Lenovo nettó nullás célkitűzései megfelelnek az éghajlati válság sürgősségének, és egyértelmű példát mutatnak, amelyet versenytársainknak is követniük kell."

 

 

A Lenovo hosszú távú, 2050-ig szóló céljai egybeesnek a rövid távú, SBTi által hitelesített 2030-as kibocsátáscsökkentési céljaival, amelyek mindegyike az alábbiakban kerül ismertetésre:

 

Átfogó nettó-nulla cél

 

A Lenovo vállalja, hogy a 2049/2050-es pénzügyi évekre a teljes értékláncban eléri a nettó nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

 

Közeli célok

 

A Lenovo vállalja, hogy a 2018/2019-es bázisévhez képest 50%-kal csökkenti az abszolút 1. és 2. hatókörű üvegházhatásúgáz-kibocsátást a 2029/2030-as pénzügyi évekre. A Lenovo vállalja továbbá, hogy ugyanezen időszakon belül 35%-kal csökkenti az értékesített termékek használatából származó, 3. hatókörbe tartozó üvegházhatásúgáz-kibocsátást az összehasonlítható termékek átlagában. A Lenovo vállalja, hogy ugyanezen időszakon belül a vásárolt árukból és szolgáltatásokból származó, 3. hatókörű üvegházhatásúgáz-kibocsátást millió USD bruttó nyereségenként 66,5%-kal csökkenti. A Lenovo vállalja továbbá, hogy ugyanezen időszakon belül 25%-kal csökkenti a szállított termék tonnakilométerenkénti szállításából és forgalmazásból származó 3. szintű üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

 

 

Hosszú távú célok

 

A Lenovo vállalja, hogy a 2018/19-es bázisévhez képest a 2049/50-es pénzügyi évekre 90%-kal csökkenti az abszolút 1., 2. és 3. szintű üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

 

A Lenovo a tudományos alapú kibocsátáscsökkentési megközelítés korai alkalmazója. 2020-ban megkapta a jóváhagyást a 2030-ra vonatkozó közeli kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez, és segített az első ilyen jellegű Net-Zero szabvány tesztelésében.

 

"A nettó zéró elérésének sikere egy átlátható, tudományosan megalapozott és együttműködő kerettől függ, amely hosszú távon felelősségre vonja a szervezeteket. Az SBTi létrehozta ezt a keretet, és képessé teszi a vállalatokat a kibocsátáscsökkentés felgyorsítására" – nyilatkozta Carolina Milanesi, a The Heart of Tech, egy ESG-fókuszú tanácsadó cég alapítója.

 

A Lenovo kibocsátásainak csökkentésére irányuló elsődleges stratégiái közé tartozik a termékek környezeti hatásának csökkentése, az innováció kihasználása a gyártás fenntarthatóságának növelése érdekében, valamint a kibocsátások csökkentése a működés és az értéklánc egészében. Ezeket a stratégiákat a vállalat Journey to Net-Zero videósorozatában ismertette, amely bemutatja, hogy a Lenovo szakértői hogyan változtatják meg az üzleti folyamatokat a nettó nulla kibocsátási célok elérése érdekében. 

 

A Lenovo kibocsátásmérései szélesebb körben biztosítanak adatokat az éghajlatváltozás megértését és korlátozását célzó együttműködéshez, összhangban a Párizsi Egyezmény azon célkitűzésével, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet. Világszerte több mint 4000 vállalat dolgozik azon, hogy kibocsátáscsökkentési céljait az SBTi tudományosan megalapozott módszertanához és hitelesítési folyamataihoz igazítsa.

 

A kibocsátáscsökkentés érdekében végzett munkája mellett a Lenovo bekerült a Gartner Top 25 Global Supply Chain, a Fortune World's Most Admired Companies (A világ legelismertebb vállalatai) listájára, valamint a CDP által az éghajlatváltozás és a vízbiztonság terén elismert vezető vállalatok közé. A Lenovo erőfeszítéseiről, amelyek célja egy intelligensebb, fenntarthatóbb jövő megteremtése mindenki számára, bővebben a vállalat 2021-22-es pénzügyi évre vonatkozó ESG jelentésében olvashat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már Magyarországon is elérhető az eMAG Genius hűségprogram

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 19:05

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Sebészeti robot segíti a Széchenyi-egyetem kutatásait és a győri kórház gyógyító munkáját

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja a győri Széchenyi István Egyetem által a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt, hivatalosan május 25-én bemutatott sebészeti robot. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük pedig gyorsabbá vált.

2024. május 27. 12:59

Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

Az észak-európai faházakról elsőre egy fjord partján álló színes halászkunyhó vagy egy tóra néző erdei faház juthat az ember eszébe. A svédországi Skellefteå-ban épült Sara Kulturális Központ egy hipermodern technológiával felszerelt, 20 emeletes felhőkarcoló, amely új fenntarthatósági szinteket megcélzó, innovatív megoldásokra épít, ugyanakkor alapjaiban egy faszerkezetes toronyház.

2024. május 27. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52