A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

forrás: Prím Online, 2023. február 2. 13:55

Környezetvédelmi szervezetek, kutatóintézetek és a Siemens közösen dolgoznak azon, hogy a Föld legnagyobb és mindennapos veszélyben lévő korallzátonyairól digitális másolat készülhessen. Ennek több előnye is van: a virtuális ikerpár adatbankként, szimulációs térként és valós idejű információszolgáltatóként is funkcionálhat.

Ehhez viszont nemcsak ipari tapasztalatokra van szükség, hanem a korallzátonyok világát jól ismerő szervezetek szakmai támogatására is. Ezért jött létre az a nemzetközi összefogás, ami a világ mintegy egymilliárd lakosának megélhetését biztosító korallzátonyok védelmére szerződött. Ennek keretében a Siemens szakértői egy olyan digitális ikermodell létrehozásán dolgoznak a még élő korallzátonyokról, amit a fenntarthatósági és környezetvédő szervezetek, valamint a kutatóintézetek használhatnak szimulációk futtatására. Vagyis az ipari világban megszokott alkalmazáshoz hasonlóan anélkül tesztelhetnek lehetséges forgatókönyveket, hogy azok végrehajtása befolyásolná az élővilág működését. Ezzel pedig nemcsak a pusztulás ütemét vizsgálhatják, hanem kipróbálhatnak lehetséges megoldásokat is a korallzátonyok védelmére.

 

 

A zátonyok feltérképezése után 2023 második felére készülhet el az átfogó globális modell első változata. Az első területeket azonban már leképezték, így az amerikai Palmyra Atoll partszakasz digitális mása mostanra a szakértők rendelkezésére áll. Ezen próbálhatják ki majd először akár azt is, hogyan nézne ki a korallzátony 2050-ben a jelenleg is érvényesülő hatások következtében.

 

A globális korallállomány felmérése és digitalizálása után a Digital Reefs ikermodellek adatokat tárolnak majd, amik frissülhetnek a mérési eredmények alapján és felhasználhatók kutatásokban, szimulációkban és becslésekben. A pontos adatok ismerete teremti meg a lehetőséget arra, hogy a tudósok részletes szimulációkat futtassanak a várható hatásokról és a beavatkozások lehetséges következményeiről. Beavatkozásokra pedig mindenképpen szükség van a zátonyok megmentése érdekében, hiszen embertömegek megélhetése, és élőhelyek biztonsága függ attól, hogy egészségesek maradjanak ezek a komplex ökoszisztémák. Szakértők szerint még pont időben van a világ ahhoz, hogy megmentse a korallzátonyok egy – igaz, csak csekély – részét, de ehhez minden segítségre szükség van: szerencsére a digitális ikrekre ezen a területen is számíthatunk, nem csak egy gyártósor optimalizálásának során.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Július 7-től nagy változás jön az újautópiacon

2024 júliusától csak olyan újonnan gyártott jármű helyezhető forgalomba Európában, ami rendelkezik az előírt, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel. Az EU-s jogszabály értelmében így minden új autónál a kötelező alapfelszereltség része kell legyen az intelligens sebességszabályozó, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszer, a vészfékjelzés, a tolatóradar, valamint az eseményadat-rögzítő, és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelését is lehetővé kell tenni. 

2024. június 20. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02