Még egy hétig jelentkezhetnek a fiatalok a Samsung és az EdisonKids idei versenyére

forrás: Prím Online, 2023. február 14. 18:45

Február 20-ig jelentkezhetnek a csapatok a Samsung és az EdisonKids harmadik alkalommal induló Megoldások a holnapért kihívására. A diákok és tanáraik fenntarthatóság, a jövő oktatása és közösség kategóriában hozhatnak előremutató ötleteket, amellyel a 21. század problémáit orvosolnák. A program kiemelt célja, hogy a jelentkezők neves szakemberekkel közösen gondolkodjanak, dolgozzanak és fejlődjenek egy igazán inspiráló alkotóműhelyben. A leginkább előremutató ötletet prezentáló diákok, valamint tanáraik és iskolájuk 6 millió forint összértékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

Miként változik az oktatás az elkövetkező évtizedekben, hogyan marad élhető a környezetünk és mit jelent a gyakorlatban a megújuló energiafelhasználás? Hogyan használhatjuk ki a sokszínűség erejét és miért létfontosságú egymás elfogadása? Az EdisonKids és a Samsung idén ismét azon fiatalok jelentkezését várja, akik a 21. század égető problémáira válaszul nemcsak egyedi, hanem egyben kivitelezhető ötleteken gondolkoznak. A kihívásra 12 és 18 év közötti diákok 2-6 fős csapatot alkotva egy tanáruk bevonásával február 20-ig jelentkezhetnek. A nevezéshez nincs másra szükség, mint az EdisonKids weboldalán kitölteni a jelentkezési űrlapot, valamint egy 2 perces bemutatkozó videóban kifejteni a jövőformáló javaslatot. A részletes információk mellett hasznos tanácsok is elérhetők a program weboldalán, ahhoz, hogy a diákok igazán meggyőző videót készítsenek. A jövő feltalálói a Megoldások a holnapért program keretében többek között fenntarthatósági szakértővel és befektetővel is együtt gondolkodhatnak az álomprojektjük megvalósításán.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján továbbfejlesztett programban a zsűri által kiválasztott ötven csapat egy online közösségi tanulási platformon csatlakozhat az innovatív workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. Rendkívül fontos a csapatokat kísérő EdisonTanárok szerepe, ők mentorációs és facilitációs képzéseken is részt vehetnek a verseny ideje alatt. Az ötven csapatból nyolc juthat majd a középdöntőbe, ők újabb képzéseken dolgozhatnak szakmai és Samsung mentorok támogatásával.

 

 

A nevezőket Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is segíti abban, hogy elinduljanak a jövőtervezés útján. A kihívás fővédnöke és a zsűri elnöke Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. Mellette olyan szakemberek vesznek részt a programban, mint Balogh Petya startupper, Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Dóczi Attila kommunikációs szakértő, Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyermekekért megálmodója, Hódsági János, a Milestone Institute termékfejlesztési igazgatója, Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány üzletfejlesztési vezetője, Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület társalapítója, Tomaj Zsófia, a Future Potato alapítója és Wettstein Albert a Munch társalapítója. Az Edisonplatform vezetője, Veres Rita és Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke idén is csatlakozik a zsűrihez.

 

A jelentkezéshez sokat segíthet a tavalyi nyertesek ötleteinek megismerése is. 2022-ben a GITegylet, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumból ért fel a dobogó legfelső fokára, a használt tárgyak újrahasznosítását elősegítő piactér koncepciójával. Mellettük az Amper és Éta, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium csapatának komposztáláskor keletkező hő és energiafelhasználási terve, valamint a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Gimnázium BOND csapatának szexuális edukációt reformáló ötlete nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

 

A jelentkezés és a pályázat részletes leírása a www.edisonkids.org, további információ a https://www.samsung.com/hu/solvefortomorrow/ weboldalon érhető el.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH

Március 20-án délután második alkalommal adták át az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett gálán négy kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy olyan különdíjat is átadott, amellyel minden évben egy, a szakterületén kiemelkedően teljesítő pedagógus munkáját ismerik el.

2024. március 21. 17:55

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

2024. február 22. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09