Még egy hétig jelentkezhetnek a fiatalok a Samsung és az EdisonKids idei versenyére

forrás: Prím Online, 2023. február 14. 18:45

Február 20-ig jelentkezhetnek a csapatok a Samsung és az EdisonKids harmadik alkalommal induló Megoldások a holnapért kihívására. A diákok és tanáraik fenntarthatóság, a jövő oktatása és közösség kategóriában hozhatnak előremutató ötleteket, amellyel a 21. század problémáit orvosolnák. A program kiemelt célja, hogy a jelentkezők neves szakemberekkel közösen gondolkodjanak, dolgozzanak és fejlődjenek egy igazán inspiráló alkotóműhelyben. A leginkább előremutató ötletet prezentáló diákok, valamint tanáraik és iskolájuk 6 millió forint összértékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

Miként változik az oktatás az elkövetkező évtizedekben, hogyan marad élhető a környezetünk és mit jelent a gyakorlatban a megújuló energiafelhasználás? Hogyan használhatjuk ki a sokszínűség erejét és miért létfontosságú egymás elfogadása? Az EdisonKids és a Samsung idén ismét azon fiatalok jelentkezését várja, akik a 21. század égető problémáira válaszul nemcsak egyedi, hanem egyben kivitelezhető ötleteken gondolkoznak. A kihívásra 12 és 18 év közötti diákok 2-6 fős csapatot alkotva egy tanáruk bevonásával február 20-ig jelentkezhetnek. A nevezéshez nincs másra szükség, mint az EdisonKids weboldalán kitölteni a jelentkezési űrlapot, valamint egy 2 perces bemutatkozó videóban kifejteni a jövőformáló javaslatot. A részletes információk mellett hasznos tanácsok is elérhetők a program weboldalán, ahhoz, hogy a diákok igazán meggyőző videót készítsenek. A jövő feltalálói a Megoldások a holnapért program keretében többek között fenntarthatósági szakértővel és befektetővel is együtt gondolkodhatnak az álomprojektjük megvalósításán.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján továbbfejlesztett programban a zsűri által kiválasztott ötven csapat egy online közösségi tanulási platformon csatlakozhat az innovatív workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. Rendkívül fontos a csapatokat kísérő EdisonTanárok szerepe, ők mentorációs és facilitációs képzéseken is részt vehetnek a verseny ideje alatt. Az ötven csapatból nyolc juthat majd a középdöntőbe, ők újabb képzéseken dolgozhatnak szakmai és Samsung mentorok támogatásával.

 

 

A nevezőket Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is segíti abban, hogy elinduljanak a jövőtervezés útján. A kihívás fővédnöke és a zsűri elnöke Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. Mellette olyan szakemberek vesznek részt a programban, mint Balogh Petya startupper, Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Dóczi Attila kommunikációs szakértő, Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyermekekért megálmodója, Hódsági János, a Milestone Institute termékfejlesztési igazgatója, Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány üzletfejlesztési vezetője, Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület társalapítója, Tomaj Zsófia, a Future Potato alapítója és Wettstein Albert a Munch társalapítója. Az Edisonplatform vezetője, Veres Rita és Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke idén is csatlakozik a zsűrihez.

 

A jelentkezéshez sokat segíthet a tavalyi nyertesek ötleteinek megismerése is. 2022-ben a GITegylet, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumból ért fel a dobogó legfelső fokára, a használt tárgyak újrahasznosítását elősegítő piactér koncepciójával. Mellettük az Amper és Éta, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium csapatának komposztáláskor keletkező hő és energiafelhasználási terve, valamint a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Gimnázium BOND csapatának szexuális edukációt reformáló ötlete nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

 

A jelentkezés és a pályázat részletes leírása a www.edisonkids.org, további információ a https://www.samsung.com/hu/solvefortomorrow/ weboldalon érhető el.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52