Bizalom, átláthatóság, edukáció: ezek a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének iparági irányelvei

forrás: Prím Online, 2023. február 21. 14:04

A felhasználók védelme, az átláthatóság növelése, a szabályozókkal való együttműködés, megfelelő biztosítékok és edukáció. Ezeket az alapelveket fektette le kiemelt prioritásként a világ legnagyobb kriptőzsdéje nemrég nyilvánosságra hozott iránymutatásában, amit az iparág szereplői, leginkább a centralizált tőzsdék (CEX-ek) számára fogalmazott meg. 

„A felhasználók védelme az iparág minden szereplőjének kötelessége. Bízunk az együttműködésben annak érdekében, hogy megoszthassák egymással a véleményüket, és együttes erővel szigorú alapelveket fektessenek le. A közelmúlt eseményeinek fényében a Binance kiemelt fontosságúnak tartja ezen közös irányelvek megfogalmazását” – erről beszélt Changpeng Zhao (CZ), a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének alapítója egy tavaly évi végi G20-as konferencián.

 

Akkor úgy fogalmazott: az iparág valamennyi szereplőjének növelnie kell az átláthatóságot, szorosan együtt kell működnie a szabályozókkal, ezáltal is megerősítve az ágazatot. 

 

Első lépések a Binance-től

 

A Binance közös iparági alapelvek lefektetését sürgető első lépései nem várattak sokáig magukra: a közelmúltban részletesen beszámoltak az általuk javasolt irányokról. Mint fogalmaztak, tanulmányuk részletes és megvalósítható iránymutatási keretrendszert ajánl minden centralizált tőzsde (CEX), számára. Szerintük ezáltal növelhető a bizalom és a biztonság szintje az iparágban. Mint kifejtették, a tanulmány a Binance kötelezettségvállalásai iránti elszántságát is tükrözi. 

 

pexels.com

 

A felhasználók pénzeszközeinek kezelése

 

A felhasználók pénzeszközeit érintő jogosulatlan használat megakadályozása

A kriptotőzsdéknek minimalizálniuk kell a felhasználók pénzeszközeit veszélyeztethető kockázatokat. A felhasználók eszközeit soha nem szabad más módon felhasználni, mint amihez a felhasználó hozzájárult.

 

Tárca-infrastruktúra és biztonság 

A centralizált tőzsdéknek lehetővé kell tenniük, hogy a felhasználók szabadon választhassák meg digitális pénzeszközeik tárolási helyét egyedi igényeik, kereskedési szokásaik és a különböző megoldásokat illető önálló kockázatértékelésük alapján. A kriptoeszközök kereskedési célú tőzsdei befizetéseinek és kivételeinek egyszerű, költséghatékony és zökkenőmentes folyamatnak kell lennie. A kibertámadások elhárítása céljából a CEX-eknek a legmagasabb szintű biztonsági megoldásokat kell alkalmazniuk a felhasználók pénzeszközeinek tárolására. 

 

Átláthatóság és nyilvánosság

 

A CEX-eknek átláthatóan kell működniük

A felhasználóknak joguk van ellenőrizni a központi tőzsdéknél tárolt pénzeszközeik megőrzésének biztonságát, PoR (proof of reserves) segítségével vagy más megoldásokkal.  

 

Az adatközzététel módszere és menete

Az alkalmazott közzétételi módszernek technikailag megfelelőnek, rendszeresen frissítettnek és megbízható, hamisíthatatlan technológián alapulónak kell lennie (ilyen például a zk-SNARK).

 

Kockázatkezelés

 

Konzervatív finanszírozási stratégia

A tőke hatékony felhasználása kritikus szempontja a centralizált tőzsdéknek. A kriptoeszközök volatilitása tovább fokozza a növekedés adósságból történő finanszírozásának kockázatát, így a vállalatok a konzervatív finanszírozási stratégia fenntartását sürgetik. 

 

Megfelelő biztosítékkal fedezett csomagolt tokenek (wrapped token)

A CEX-ek által egy másik blokkláncon történő használatra kínált csomagolt tokeneket mindig 1:1 arányban kell fedezni a natív blokkláncon. A fedezett tartalékoknak a közösség számára nyilvánosan elérhetőeknek és ellenőrizhetőeknek kell lenniük.

 

A tokenek listázásának szabályozása

A CEX-ek kiemelt felelőssége, hogy platformjaikon szigorúan felügyeljék a kriptoeszközök beengedését a kereskedésbe, ezzel védve a felhasználókat a kétes hitelességű projektektől.

 

Felhasználóvédelmi alapok

A centralizált tőzsdéknek tartalékokkal kell rendelkezniük, amelyek kibertámadások esetén is biztonsági hálóként szolgálhatnak.

 

Edukáció

Minden tőzsdének jelentős erőforrásokat kell fordítania arra, hogy a felhasználók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek termékeikről, szolgáltatásaikról és az iparágról magáról. Az oktatóanyagoknak tájékoztatniuk kell a felhasználót a kockázatokról, ezáltal elősegítve a megalapozott döntéshozatalt. 

 

Kölcsönök megfelelő fedezése

A kölcsönöket és egyéb termékeket kínáló centralizált tőzsdéknek biztosítaniuk kell ezek megfelelő biztosítékkal való fedezését.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17