A Valeo MiR robotokkal optimalizálja belső logisztikáját

forrás: Prím Online, 2023. február 22. 14:07

A MiR autonóm mobil robotjai támogatják a szállítást a vállalat ablaktörlőket gyártó üzemében a lengyelországi Skawinában. A telepítést a krakkói ASTOR bonyolította le.

A Valeo két MiR robotot helyezett üzembe újonnan a skawinai ablaktörlő-gyárában. A belső szállítás optimalizálása jelentősen javította a folyamatok hatékonyságát, és lehetővé tette, hogy nagyobb rugalmasságot teremthessenek meg a munka során.

 

A Valeo egy franciaországi székhelyű autóalkatrész-gyártó vállalat, világszerte rendelkezik telephelyekkel, köztük négy gyártóüzemmel Lengyelországban. A Valeo ablaktörlő rendszereket gyártó üzeme 2001-ben nyitotta meg kapuit Skawinában. Ez a Valeo legnagyobb, és a világ egyik legjelentősebb ablaktörlőket gyártó üzeme.

 

 

Az üzem aktívan kereste azokat a lehetőségeket, amelyekkel a belső szállítási folyamatokat hatékonyabbá tudná tenni. További motivációt jelentettek az ezen a területen felmerülő munkaerő-piaci kihívások és a járvány idején tapasztalt magasabb hiányzási arány.

 

Specifikus szükségletek és megoldások

 

A kihívás a használt raklapok különbözőségében rejlett. „Minden ügyfél a saját, egyedi raklapjával dolgozik. Olyan gyártóvállalat vagyunk, amelyiknek alkalmazkodnia kell az ügyfelekhez, és ez azt jelenti, hogy minden egyes sorról más-más módon kerülnek le az áruk. Ráadásul a gyárterületen belül különböző szélességű üzemi folyosók vannak” – magyarázza Dominik Wąsiel, a Valeo skawinai ablaktörlő-gyárának helyszíni ellátási lánc vezetője, regionális ellátási lánc mérnöke és fejlesztési vezetője.

 

Mindezekre a kihívásokra a MiR robotok szolgáltatták a megoldást. Az első mobil robotot 2020-ban telepítették, hogy kisméretű alkatrészeket szállítson az összeszerelő csarnokon belül. Jelenleg összesen már négy robot üzemel a Valeo ablaktörlőket gyártó skawinai üzemében, beleértve két új MiR250 modellt is. A mobil robotok az apró alkatrészeket tartalmazó ládákat speciálisan kialakított, állványos kocsik segítségével szállítják, egy horog segítségével vontatva.

 

 

A robotok kezelése

 

A feladatok dinamikusan kerülnek a robotokhoz az aktuális helyüktől és a küldetés terhelésétől függően. A feladatsor kezelését flottaszoftver felügyeli. A MiR robotok körülbelül 18 raklapot szállítanak óránként. A flottakezelő rendszer lehetővé teszi a robotok alkalmazásának nyomon követését és a biztonsági készletek szinten tartását a fokozott termelés vagy új megoldások tesztelése idején.

 

„Eredménykimutatásunk jelentős részét teszik ki a logisztikai költségek, azaz az ügyfeleknek történő időben történő kiszállítással járó kiadások. Az automatizálás valamennyi lehetősége kulcsfontosságú jelentőségű gyárunk jövedelmezősége szempontjából” – mondja Michal Odyniec, a Valeo skawinai ablaktörlő-gyárának igazgatója.

 

 

„A skawinai ablaktörlő üzem intralogisztikájának robotizálása jelentősen javította folyamataink hatékonyságát. Becsléseink szerint a beruházás körülbelül 12 hónap alatt megtérül” – teszi hozzá Dominik Wąsiel.

 

„A biztonság növelése, a károk kiküszöbölése és az idő csökkentése csak néhány példa arra, hogy a mobil robotok telepítése rengeteg előnnyel járt számunkra” – mondja Michal Kanarek, a Valeo skawinai ablaktörlő-gyárának raktárvezetője.

 

A Valeonál mindennek megvalósítását a krakkói ASTOR támogatta, amely a MiR lengyelországi forgalmazója. Az ASTOR a projektet koncepcionálisan és a beruházás jövedelmezőségének biztosítása érdekében dolgozta ki.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

2024. május 26. 15:37

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17