Nem mindenkinek való a robotizáció, de nem lehet megkerülni

forrás: Prím Online, 2023. február 28. 09:56

Világszerte, így itthon is emelkedik a robotizált munkafolyamatok száma az üzemekben, elsősorban a gyártási és csomagolási feladatoknál. Mindez jelentős lelkesedést és keresletet generál mindazok körében, akik szeretnék ilyen módon is leszorítani működési költségeiket, növelni hatékonyságukat. Mégis, a vállalkozások jelentős része a folyamatok vizsgálata után kénytelen lemondani az automatizálási elképzeléseiről ‒ hívta fel a figyelmet Neubauer Tamás, az automatizálással és robotikával foglalkozó NTcom Kft. ügyvezetője.

A robotika valóban a termelés jelene és jövője, és tényleg a leggyorsabban megtérülő beruházások közé tartozik, ahogy arról évek óta mindenütt olvasni. Alkalmazásával az állandó működési költségek valóban csökkennek, ahogy a selejtráta is, miközben azonos idő alatt a termelékenység növekszik, a gyártás kiszámíthatóbb lesz, a robot pedig adott esetben akár több ember munkáját is kiválthatja.

 

Azt már ritkábban teszik hozzá, hogy ugyanakkor jelentős kezdeti befektetést igényel, mire egy folyamatot sikerül maradéktalanul vagy legalább jelentősen automatizálni, ezért az ilyen beruházásoknak vannak észszerű megtérülési korlátjaik, amelyekkel legalább nagy vonalakban érdemes tisztában lenni.

 

 

Mire való az ipari robot és mire nem?

 

Fontos, hogy a robot nem ember, még akkor sem, ha olyan munkát végez, amit korábban egy vagy több személy látott el. Nem gondolkodik, nem old meg problémákat és csak nagyon korlátozottan alkalmazkodik. Legjobban azokban a feladatokban teljesít, ahol nagy ismétlésszámban kell ugyanazokat az akár bonyolult mozdulatokat elvégezni, ahol egy-egy munkafázis hosszú időn át ismétlődik. Ilyen lehet alkatrészek elhelyezése, beépítése, csomagolása, tesztelés, kiszedés, tálcázás, palettázás, csavarozási és ragasztási feladatok, komponensek vagy burkolatok rögzítőcsavarjainak meghúzása, netán anyagfelhordás. Legyen az festék, ragasztó, kenőanyag, általában jól robotizálható, ahogy a vizuális ellenőrzés is. A robot kamerát is mozgathat, de végezhet méréseket is, de gyakran jól robotizálható munkafázis a hegesztés, köszörülés, polírozás, vágás, fúrás és marás. Lényegében ‒ mutatott rá a szakember ‒ egy robotra szinte bármilyen meglévő eszköz illeszthető, vagy gyártható hozzá egyedi megfogó/szerszám amivel elvégzi a feladatot, így az alkalmazások listája elméletileg végtelen hosszú. Mindez ígéretes és számtalan ilyen bevezetés zajlik a világon, minden percben.

 

Ugyanígy kellő ok lehet, ha a munkát nehéz és egészségkárosító körülmények között kell végezni, pl. extrém hidegben vagy melegben, esetleg folyamatosan védőfelszerelésben, mérgező gőzök-gázok között.

 

Általában nem érdemes ugyanakkor robotot beállítani oda, ahol az elvégzendő feladat néhány havonta vagy ennél sűrűbben változik, ahol mérlegelni kell, hogy mi a teendő, vagy az adott folyamat, munka végzése nem folyamatos. Ráadásul a robot másképp is működik, mint egy ember, például a szükséges alkatrészt csak ugyanonnan tudja felvenni. Emiatt szükség van jól pozícionált, masszív, szabványosított tálcákra, dobozokra. Ezeket be kell juttatni a robot munkaterületére és kihordani onnan, tehát nem elég a robot, a megfelelő és biztonságos környezetre is figyelni kell.

 

Annak megítélése tehát, hogy egy adott gyártóbázis, vagy csak munkafolyamat milyen mértékben robotizálható, jelentős részben szakfeladat. Ugyanakkor a tulajdonosnak a fentiek alapján lehet elképzelése, hogy hol tudná a tevékenységet automatizálni, és ha csak jó esélyt lát erre, már érdemes felkérni egy automatizációs szakembert ennek pontos megítélésére, mert könnyen lehet, hogy komoly lehetőséget talált.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59