Már a hálószobában is jelen lehet a mesterséges intelligencia

forrás: Prím Online, 2023. március 3. 13:59

Hetek óta óriási figyelem övezi világszerte a Chat GPT-t, amely már-már félelmetes gyorsasággal képes folyamatos kommunikációra. A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot miatt ugyan sokan aggódnak, hamarosan az otthonainkban, sőt a saját hálószobánkban is általánossá válhat hasonló technológiák alkalmazása. Az alvásfigyelőktől az okos párnákon és a szenzoros matracokon át a mesterséges intelligenciával ellátott légkondicionálókkal bezárólag számos olyan futurisztikus eszköz van már piacon, melyek néhány éven belül meghódíthatják a háztartásokat.

A mesterséges intelligenciáról (AI) sokáig csak a legélénkebb fantáziájú sci-fi filmekben lehetett hallani, majd az átlagemberek számára úgy is tűnhetett, mintha egyik napról a másikra valósággá vált volna az egész.

 

A Microsoft definíciója szerint a mesterséges intelligencia a matematika és a logika használatával a számítógépes rendszer szimulálni képes azt az érvelési eljárást, amelyet az emberek is használnak, amikor új információk alapján tanulnak és hoznak döntéseket.

 

A technológiai forradalom kellős közepén túl sok ideje nem volt hozzá az emberiségnek, hogy megbarátkozzon a mesterséges intelligencia gondolatával, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ez nem egy ördögtől való dolog, hanem egy szükséges jó, mely az élet számtalan területén a hasznunkra válhat.

 

A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot képes termékleírásokat, blogposztokat, szövegeket generálni gyakorlatilag szempillantás alatt.

 

Ezektől az eszközöktől már csak azért sem kell félni, mert ott kopogtatnak minden család ajtaján, és az életminőségünk javítása érdekében egyre több mesterséges intelligencia alapú berendezés lesz ott szinte észrevétlenül az otthonainkban, hovatovább a hálószobáinkban.

 

 

Az AI technológia felhasználói szokásokon alapuló stratégiát dolgoz ki számunkra

 

Rengeteg embernek keseríti meg az életét az éjszakai álmatlanság, de az okosórákba beépített alvásfigyelő funkciók segítségével ma már relatíve könnyen rá lehet jönni a probléma okára. Ugyan ezen már senkinek nem kerekedik ki a szeme, a csuklónkon hordott eszközök is mesterséges intelligenciával működnek, ennek segítségével tudja monitorozni az alvási ciklusunkat.

 

Hamarosan forgalomba kerülhet majd egy okos párna is, amelyet a gyártó zajszűrő technológiával szerelt fel, a mesterséges intelligencia közreműködésével pedig érzékeli, ha valaki horkolni kezd, és a mellette fekvő ember legnagyobb örömére képes semlegesíteni ezeket a hanghullámokat.

 

Már Magyarországon is kapható a világújdonságnak számító, mesterséges intelligenciával működtetett légkondicionáló is, amely a környezetet és a felhasználói szokásokat elemezve segít bennünket.

 

Amíg egy hagyományos klíma rögzített szabályozási paramétereket használ, figyelmen kívül hagyva a régiót, az éghajlatot, a helyiség méretét, a helyiség tájolását, a Gree Smart R modellje figyeli a külső hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy milyen beállításokat használunk előszeretettel, és ezekhez igazodva választja ki a környezetnek megfelelő leghatékonyabb energiagazdálkodási stratégiát.

 

Az algoritmus offline állapotban is interaktívan tanul, hatalmas online adatforgalom nélkül, ezáltal kényelmes környezetet eredményez. Minél hosszabb az öntanulási idő, annál eredményesebbé válik a légkondicionáló vezérlési stratégiája és folyamatosan növekszik a felhasználó komfortérzete is.

 

A Gree fejlesztésének köszönhetően egy energiabesorolás szempontjából átlagosnak mondható termék a tanulási folyamat során elérhető minimum 10% hatékonyság-növekedéssel akár a legmagasabb energiaosztályú termékekkel egyenlő hatékonyságot ér el. Teszi ezt úgy, hogy a termék ára nem tér el a kategóriájától. Ezzel a technológia már önmagában a berendezés megvásárlásakor akár százezreket spórol a felhasználóknak.

 

Ha azt vesszük alapul, hogy a kormányzati kommunikáció szerint ma Magyarországon egy átlagos háztartás évente közel 200 ezer forintot költ fűtésre, a minimum 10% hatékonyság-növekedés minimum évi 20.000 Ft megtakarítást eredményez egy átlagos háztartásban. Ez jelentősen csökkenti a beruházás megtérülésének idejét is.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17