Nagy sikerük volt az épületfenntartóknál a takarító robotoknak

forrás: Prím Online, 2023. április 10. 15:10

Nem várt sikere volt a minap a tényleg hét nyelven beszélő, elképesztő tudással és hatásfokkal dolgozó takarítórobotokat forgalmazó PrexRobot CEE Kft. hazai bemutatkozásának. A gondolkodni képes, okos gépek lenyűgözték az ország minden részéről összegyűlt takarító cégek vezetőit is. A következő bemutatót már a LEO Szövetség épületfenntartó szakemberei részére szervezték, a siker az előző találkozóét is felülmúlta.

„A bemutatók célja az volt, hogy a potenciális partnereink lássák: a legújabb generációs gépeink már nem a távoli jövőt jelentik, hanem a jelent – magyarázta Bökönyi Zsolt, a PrexRobot CEE Kft. ügyvezetője. – A jövő már az ajtónkon kopogtat, felköszönt a születésnapunkon, felszolgálja az ünnepi tortát és feltakarítja a földről a leesett maradékot.”

 

Így folytatta: „Az ipari takarító robotcsaládok rendszere megbízhatóbb munkavégzést eredményez, melynek jellemzője a 80 százalék vízmegtakarítás, édesvíz védelem, ÖKO lábnyom csökkentése az épületekben."

 

Az tény, hogy némelyik robot a hasznos akkumulátorfeltöltés mellett óránként 3000 négyzetméter felületet képes megtisztítani. Ha kell, önállóan visszamegy a dokkolóhoz, miközben leengedi a szennyvizet, feltölti magát árammal és tiszta vízzel. 

 

 

Külföldön már számos helyen ezek a robotok végzik a takarítást. Európai hiper,-és szupermarketekben, üzletekben, repülőtereken, autógyárban, vasútállomáson stadionokban, raktárakban és még hosszasan sorolhatnánk a felhasználási területeit. Csendben, gyorsan, megbízhatóan dolgoznak, és ha váratlan akadály kerül az útjukba, gyors gondolkodás után megoldják a problémát. 

 

Hogy mekkora most itthon az érdeklődés rájuk, azt az is jól jelzi, hogy számtalan partner vásárolt, vagy rendelt már belőlük, és a legkülönfélébb helyszíneken be is vetették őket. 

 

Bökönyi Zsolt állítja: ahogy az ipari forradalom idején, úgy most sem veszik el a gépek az az emberek munkáját. Az emberi munkaerőre mindig szükség lesz, azonban az okos robotokkal időt, pénzt és energiát spórolhat meg a tulajdonos.

 

„Nagyszerű segédeszköz ez az emberek számára, mert sokkal hatékonyabban végzik el a munkát. Persze, az is igaz, hogy átalakítják majd az életünket. Minél több döntéshozó, cégvezető ismeri ezt fel, annál bátrabban alkalmazza majd a robotokat. A bemutató után érkezett visszajelzésekből az derült ki, hogy az érdeklődők mindezeket az információkat sikeresen megértették."

 

 

Bökönyi Zsolt elárulta: személyre szabott pénzügyi konstrukciókkal segítik partnereiket a takarító robotokhoz. Lehetőség van vásárlásra, lízingre és hosszútávú bérlésre is. Bár rendkívül megbízható gépekről beszélünk, a tapasztalt mérnökcsapat felhő alapú karbantartási és frissítési rendszerrel dolgozik. Ráadásul a szerviz idején a szállítás és a cserekészülék biztosítása is megoldott, a szállítást pedig a PrexRobot végzi.

 

A Facility managment (FM) szektor egyedülálló jellegzetessége, hogy nagyon sokféle szakmatípust ölel fel és dolgoztat. A teljesség igénye nélkül az ipari gépésztől a kertészen át a takarító személyzetig több mint 990 betöltendő állást tartanak nyilván. Ezekből a legégetőbb hiány Budapesten, az agglomerációban és Nyugat-Magyarországon van. 

 

Hogy a szakmai support a legmagasabb minőségi képzést és hatékony munkavégzést biztosítsa, a PrexRobot szorosan együttműködik az FM-Unity cégcsoporttal, ami a Leo Szövetség tagja. Magától adódott, hogy Bökönyi Zsolték a takarító robotok nyújtotta lehetőségeket megismertetik a szövetség szakembereivel is.

 

A digitalizáció és a globalizáció a létesítményüzemeltetési szektort is állandó fejlődésre, változásra ösztönzi, befogadó az egyre növekvő igényeket kielégítő új megoldásokra, termékekre. Sokan azt gondolják, a szövetség tagjai konkurenciát jelentenek egymásnak. De ez nem igaz. Miközben a felek megosztják a tudásukat, újdonságaikat, támogatják is egymást.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

1 millió eurós befektetést kapott egy magyar fenntarthatósági startup

Jelentős összegű befektetést kapott a denxpert EHS&S software nevű magyar startup, amely környezet- és munkavédelmi, illetve fenntarthatósági adatok gyűjtésében, kezelésében és auditbiztos reportolásában segíti a vállalatokat. A régióban piacvezető cég skálázásra és nemzetközi terjeszkedésre használja majd az Óbuda Uni Venture Capital (ÓUVC) és a Sofia Angel Ventures (SAV) közös befektetését. 

2024. június 22. 12:10

K&H: példaszerű szövetség a mesterséges intelligencia-fejlesztés terén

A természetes emberi beszéd működésének alaposabb megértését célozza az a kutatási együttműködési megállapodás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a K&H Csoport képviselői írtak alá. A kutatási együttműködés célja a természetes nyelvi megértés finomítása és integrációja olyan, minden K&H-ügyfél számára elérhető digitális asszisztens számára, amelynek a működése mesterséges intelligencián (AI) alapul.

2024. június 22. 10:29

Lemaradunk, ha nem tanuljuk meg használni a mesterséges intelligenciát

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen használja a technológiát, amely tízből kilenc pedagógus szerint 2-3 éven belül át fogja alakítani az oktatást. 

2024. június 21. 16:18

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion. A magyar fintech cég 2023-ban összesen 6.8 millió eurós árbevételt ért el a bel- és külpiacokon, mely a jelenlegi makrogazdasági környezetben szinte ritkaságszámba megy a szektorban. 

2024. június 21. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02