Az ABB és a tudományos élet együttműködik az energiahatékonyság terén

forrás: Prím Online, 2023. április 17. 10:02

Március végén az ABB tizenkét neves professzort hívott meg a svédországi Västeråsba, a tervezett négy szimpózium közül az elsőre, amelyen az energiahatékonysági megoldások éghajlatváltozással összefüggő szerepével foglalkoztak. A vendégek az ABB Corporate Research vezető kutatóival együtt két napon át vitatták meg az ipari, a közlekedési és az épületenergetikai területek energiahatékonysággal kapcsolatos kutatási kihívásait, megvizsgálva a technológiai és tervezési folyamatokat, valamint az üzleti modelleket is.

 

• Az ABB a folyamatoptimalizálás, az elektrotechnika, az energiatárolás és a villamosenergia-rendszerek vezető kutatóit hívta össze, hogy egy egyedülálló méretű szimpózium keretében megvitassák az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdéseket. 

• A meghívottak és az ABB vezető kutatói közötti eszmecserék fókuszában az ipar, a közlekedés és az épületenergetika álltak. 

• Az együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük az energiahatékonyság fontosságát az éghajlatváltozás mérséklése és az energiaköltségek csökkentése terén. Emellett a kutatásfinanszírozók és az EU kutatási programja számára is előnyös. 

 

„Ez az első alkalom, hogy sor kerül egy ilyen méretű és horderejű szimpóziumra. Az energiahatékonysággal kapcsolatos munka kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés szempontjából és közösen gondolkodva meg tudtuk határozni a kihívásokat és a lehetőségeket. Az ABB Motion számára fontos, hogy elősegítse az ipar és a tudományos élet közötti együttműködést” – mondta Matti Laitinen, az ABB Motion Business Research vezetője.  

 

„Ahhoz, hogy megszabaduljunk a fosszilis energiahordozóktól való függőségünktől, rendkívül fontos az energiafelhasználás társadalmi léptékű villamosítása. Vagy homokba dugjuk a fejünket, vagy befektetünk abba, hogy az elektrifikáció élvonalába kerüljünk. Az iparba való beruházással, valamint a kutatásra és az oktatásra történő összpontosítással Svédország előnyre tehet szert a világ többi részével szemben” – hangsúlyozta Hans-Peter Nee, a KTH professzora. 

 

 

Az éghajlati célok elérésének lehetőségei több területen is adottak. A megújuló energiaforrások fokozott használatával, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyamatokba történő beruházásokkal és a körkörös üzleti modellek fejlesztésével párhuzamosan az ipar számára az energiahatékonyság tűnik a legígéretesebbnek, segítségével azonnal mérsékelhetők az üvegházhatású gázok emissziója és a leggyorsabban csökkenthetők az energiaköltségek is. A hatalmas lehetőségek ellenére azonban kevés dolog történik.

 

„Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a lehetőségekre. Azonban csalódásra ad okot, amikor elutasítják az energiahatékony technológiákat, holott azok alacsonyabb költségeket eredményeznének. Mérlegelik a beruházási költségeket, de figyelmen kívül hagyják az üzemeltetési költségeket. Remélem, hogy a jövőben hatékonyabb párbeszéd alakul ki a technológiai szállítók és az ügyfeleik között és ez a párbeszéd kedvezőbb beszerzési eredményekhez vezet” – mondja Tomas Kåberger, aki a Chalmers Műszaki Egyetem ipari energiapolitikával foglalkozó professzora.

 

„Az energiahatékonyság az egyik legfontosabb stratégiai terület, amellyel az energetikai rendszerek megreformálása során foglalkozni kell. A szimpóziumon azon dolgoztunk, hogy megtaláljuk azokat az előremutató megoldásokat, melyekkel közösen hozzájárulhatunk a társadalom fejlődéséhez. E tekintetben ez a kétnapos rendezvény igazán eredményes volt” – tette hozzá Cathy Yao Chen, az ABB Energetika üzletágának kutatási vezetője.  

 

A tizenkét vezető kutató az Aalto Egyetem, a Chalmers Műszaki Egyetem, az Imperial College, a KTH Királyi Technológiai Intézet, a Lund Egyetem, a Mälardalen Egyetem, a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem és a Nottingham Egyetem kutatói közül érkezett.

 

„A két nap alatt hasznos és fontos megbeszéléseket folytattunk, amelyek során minden résztvevő hozzájárult egymás ötleteinek építéséhez és továbbfejlesztéséhez. Együtt fel tudjuk hívni a figyelmet az energiahatékonysággal kapcsolatos munka fontosságára, megtalálhatjuk a közös kutatási projekteket és befolyásolhatjuk mind a nemzeti kutatásfinanszírozást, mind az EU kutatási programját annak érdekében, hogy többet fektessenek be abba területbe, amellyel versenyképessé válhatunk és elérhetjük az éghajlatváltozással kapcsolatos célokat” – mondta Mikael Dahlgren, az ABB svédországi vállalatának kutatási vezetője. 

 

A szimpózium illeszkedik az Energiahatékonysági Mozgalomhoz, az ABB által 2021-ben indított globális fórumhoz, amely világszerte több mint 350 résztvevőt tömörít különböző iparágakból. Célja, hogy a résztvevők megosszák egymással ötleteiket és felhívják a figyelmet a jobb energiahatékonyságban rejlő lehetőségekre. Az elkövetkező hónapokban hasonló rendezvényekre kerül sor az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban is. A rendezvények lebonyolítása után a szimpóziumok eredményeit összegyűjtik; az eredmények felhasználásával a kutatásfinanszírozó szervezetek munkáját és az EU kutatási programját kívánják segíteni. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50