Így látja a mesterséges intelligencia a magyar népbetegséget

forrás: Prím Online, 2023. április 18. 19:20

Bár a legtöbben nem beszélünk róla, mégis sokunkat érint: a közelmúltban egy országos kutatásból* kiderült, hogy a hazai lakosság közel felének van vagy volt valaha aranyérbetegséggel összefüggő tapasztalata, ehhez képest a téma továbbra is tabunak számít. A betegséggel kapcsolatos problémák azonban folyamatosan megnehezíthetik az érintettek mindennapjait.

De hogyan válhatna láthatóvá ez a népbetegség a mindennapi életben, és így a művészetekben?

 

Azt persze erős túlzás lenne állítani, hogy Mona Lisa mosolya az órákig tartó ücsörgés, és az ebből eredő aranyérbetegség miatt lenne kevésbé őszinte. Azonban érdekes kérdés lehet, hogy a művészet segítségével lehet-e ábrázolni, a diskurzus részévé tenni ezt a betegséget. Az áprilisban zajló aranyér edukációs hónap alkalmából az Egis Gyógyszergyár Zrt. most a mesterséges intelligencia**  segítségével mutatja meg, hogyan jelenhetne meg ismert alkotók stílusában készült művészeti alkotásokban, illetve versbe szedve ez titokként kezelt, de gyakori egészségügyi probléma. 

 

Vincent Van Gogh stílusában ábrázolt hölgy Csillagos éj helyett csillagokat lát:

 

 

Salvador Dalí képén a lány utolsó reményében egy rózsához imádkozik:

 

 

A mesterséges intelligencia szerint Rembrandt Harmeszoon van Rijn férfialakjai sem járnak örömtáncot:

 

 

A Pablo Picasso-t mímelő alkotáson a hölgy minden avantgárd módszert bevet:

 

 

Claude Monet stílusában alkotott úr sem tudja a gyönyörű tájképet élvezni:

 

 

A Dall-e szerint Gustav Klimt által ábrázolt hölgy eszében sem a csók jár:

 

 

Johannes Vermeer stílusában festett asszony sem a holland festészet aranykoráról elmélkedik:

 

 

 Az irodalom vizeire evezve sem kell félteni a mesterséges intelligenciát: a ChatGPT az alábbi versben mutatja be, hogy milyen tudással rendelkezik a költészet és az aranyérbetegség terén.

 

 

______________________

*Az Opinio az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásával végzett online felmérést, több mint 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók mintája nemre, életkorra, iskolai végzettségre és lakhelyre (településtípus, régió) reprezentatív.

**A képeket a DALL-E platform generálta.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Így használjuk biztonságosan a kijelzőket

A jó idővel jön a napsütés is, amitől gyakran nehezebb látni a kijelzőnket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk felhúzni a fényerőt, ami azonban hosszútávon káros lehet szemünknek. A HONOR összeszedett pár általános tippet arról, hogy – az időjárástól függetlenül – miként óvjuk érzékszervünket, főleg úgy, hogy egyre többet használunk kijelzőket, képernyőket.

2024. április 21. 10:29

ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

2024. április 20. 19:07

Külföldi nyitásban és az online kereskedelmi fejlődésben segítik a hazai kkv-ket

Partnerségi megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az eMAG Magyarország, amelynek célja az e-kereskedelmi know-how fejlesztése,  és a magyar  kis- és középvállalatok online értékesítési csatornáinak fejlesztése a régióban.

2024. április 20. 18:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50