Így látja a mesterséges intelligencia a magyar népbetegséget

forrás: Prím Online, 2023. április 18. 19:20

Bár a legtöbben nem beszélünk róla, mégis sokunkat érint: a közelmúltban egy országos kutatásból* kiderült, hogy a hazai lakosság közel felének van vagy volt valaha aranyérbetegséggel összefüggő tapasztalata, ehhez képest a téma továbbra is tabunak számít. A betegséggel kapcsolatos problémák azonban folyamatosan megnehezíthetik az érintettek mindennapjait.

De hogyan válhatna láthatóvá ez a népbetegség a mindennapi életben, és így a művészetekben?

 

Azt persze erős túlzás lenne állítani, hogy Mona Lisa mosolya az órákig tartó ücsörgés, és az ebből eredő aranyérbetegség miatt lenne kevésbé őszinte. Azonban érdekes kérdés lehet, hogy a művészet segítségével lehet-e ábrázolni, a diskurzus részévé tenni ezt a betegséget. Az áprilisban zajló aranyér edukációs hónap alkalmából az Egis Gyógyszergyár Zrt. most a mesterséges intelligencia**  segítségével mutatja meg, hogyan jelenhetne meg ismert alkotók stílusában készült művészeti alkotásokban, illetve versbe szedve ez titokként kezelt, de gyakori egészségügyi probléma. 

 

Vincent Van Gogh stílusában ábrázolt hölgy Csillagos éj helyett csillagokat lát:

 

 

Salvador Dalí képén a lány utolsó reményében egy rózsához imádkozik:

 

 

A mesterséges intelligencia szerint Rembrandt Harmeszoon van Rijn férfialakjai sem járnak örömtáncot:

 

 

A Pablo Picasso-t mímelő alkotáson a hölgy minden avantgárd módszert bevet:

 

 

Claude Monet stílusában alkotott úr sem tudja a gyönyörű tájképet élvezni:

 

 

A Dall-e szerint Gustav Klimt által ábrázolt hölgy eszében sem a csók jár:

 

 

Johannes Vermeer stílusában festett asszony sem a holland festészet aranykoráról elmélkedik:

 

 

 Az irodalom vizeire evezve sem kell félteni a mesterséges intelligenciát: a ChatGPT az alábbi versben mutatja be, hogy milyen tudással rendelkezik a költészet és az aranyérbetegség terén.

 

 

______________________

*Az Opinio az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásával végzett online felmérést, több mint 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók mintája nemre, életkorra, iskolai végzettségre és lakhelyre (településtípus, régió) reprezentatív.

**A képeket a DALL-E platform generálta.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17