Hogyan válasszunk légtisztítót a pollenszezonra?

forrás: Prím Online, 2023. május 4. 18:56

A pollenszezon általában már az év második hónapjában elkezdődik és bár a legtöbben a parlagfűre allergiások, már tavasszal is okozhatnak kellemetlenségeket bizonyos növényfélék az arra érzékenyeknél. Ilyenkor jól jöhet, ha van a háztartásban egy légtisztító, amellyel csökkenthető az otthoni pollenterhelés. A Sencor most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan kell légtisztítót választani.

„Fontos megjegyezni, hogy egy légtisztító nemcsak a pollenszezonban bizonyulhat hasznosnak, hanem akkor is, amikor a közösségekben jobban terjednek a légúti betegségeket okozó vírusok. Ennek köszönhetően csökkenthető az őszi-téli időszakban a meghűléses megbetegedések száma” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA divíziójának vezetője. Hozzátette: a vírusok és a baktériumok a levegőben terjednek, éppen ezért a fejlett és modern légtisztítók képesek azok egy részét kiszűrni a levegőből. 

 

Szűrő

 

Az egyik legfontosabb kérdés egy légtisztítónál, hogy milyen szűrővel van felszerelve. Ezen halad át ugyanis annak a helyiségnek, vagy lakásnak a levegője, amelyet tisztítani kívánunk. A szűrők elsősorban abban különböznek egymástól, hogy más-más szennyeződéseket képesek eltávolítani. Bár a legtöbb képes a finom por kivonására, de a kellemetlen szagokat csak bizonyos típusú szűrők képesek kiszűrni. 

 

„Legideálisabb megoldás, ha egy légtisztító egyszerre több szűrőtípussal üzemel, mivel ez növeli a készülék hatékonyságát, illetve többféle káros részecskét képes eltávolítani a levegőből, így érdemes inkább ilyen légtisztítót választani” – hangsúlyozta Lucza András. Egy ilyen készüléknél már alapból megtalálható egy bemeneti szűrő, amely felfogja a levegőben szálló durva porszennyeződéseket, allergéneket, hajszálakat és szöszöket. 

 

Ez fontos szerepet játszik a HEPA H13-as szűrő védelmében is, mivel óvja a jelentősebb szennyeződésektől. A HEPA szűrőt kifejezetten a mikroméretű porszemcsék, allergének, pollenek és atkák összegyűjtésére fejlesztették ki. Ezután ugyanakkor általában egy szénszűrő is rendelkezésre áll a légtisztítóban, amely hatékonyan távolítja el a szagképző molekulákat és a méreganyagokat a beszívott levegőből. 

 

 

Fertőtlenítés és párásítás

 

A levegőben keringő vírusok és baktériumok fertőtlenítésére szintén hasznos lehet, ha a légtisztító fel van szerelve UV-C lámpával. Ezt, a 254 nm hullámhosszon működő fényforrást az egészségügyben is használják. Egyik legfontosabb ismérve, hogy elpusztítja a levegőben keringő különböző mikroorganizmusok, így például a baktériumok, vírusok és gombák 99,92 százalékát. Egyes típusok pedig ionizáló funkcióval is el vannak látva, így képesek egészségvédő negatív ionokkal dúsítani a levegőt. 

 

Érdekesség, hogy megtalálható a boltok polcain már olyan légtisztító is, amely nemcsak a levegő tisztítására, hanem a párásításra is bevethető. Ily módon a készülék működtetése közben növelhetjük a helyiség vagy lakás páratartalmát. Mindez a szárazabb, forró nyári hónapokban jöhet különösen jól. 

 

 

Egyszerű kezelés, csendes működés 

 

Egy légtisztítónál fontos, hogy időzíteni lehessen, hiszen nem kell folyamatosan működnie ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. A felhasználók így általában néhány, vagy többórás időzítést állíthatnak be a készülék kikapcsolására. Fontos szempont továbbá, hogy ne csak a kikapcsolás, hanem a tisztítási sebesség is állítható legyen. Ennek leginkább akkor van jelentősége, ha éjszaka is használatban van a légtisztító, ebben az esetben ugyanis a lehető legkisebb fokozatot kell igénybe venni. Szerencsére ilyenkor meglehetősen alacsony, mindössze 28-30 dB működési zaj mellett használhatók. 

 

„Egy légtisztító kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy mekkora helyiségben szeretnénk használni. Egy belépő szintű készülék már egy 25 m2 -res szobában is jó szolgálatot tehet, de a fejlettebb típusok akár 42-50 m2 -res lakásokban, vagy irodákban is képesek a levegő fertőtlenítésére és tisztítására. Hozzátette: ha valaki szeretne egy igazán fejlett készüléket beszerezni, akkor érdemes olyat választani, amely már a helyiség levegőjének minőségét is kijelzi. Ebben az esetben a felhasználó látni fogja, mennyi munkát kell még elvégeznie a készüléknek ahhoz, hogy igazán friss, oxigéndús levegő uralkodjon környezetünkben, vagy az irodában.

Kulcsszavak: légtisztító Sencor

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09