Az AI a fejlesztői szakmába is betört, kínzó kérdés, hogy hol lesz helye az embernek?

forrás: Prím Online, 2023. május 6. 10:02

Mára a régió legnagyobb nemzetközi, szoftverfejlesztéssel és technológiai trendekkel foglalkozó szakmai fesztiváljává nőtte ki magát a Craft Konferencia, melyet a CraftHub magyar csapata szervez. 

A rendezvénynek idén újra a budapesti Vasúttörténeti Park ad otthont. A fesztiválra mintegy 2.000 résztvevőt várnak a szervezők, az értékes tudást pedig többek között az Apple, a Microsoft, a Spotify és a Tesla nagyágyúi hozzák. A rendezvény a munkaerő utánpótlás-toborzás szempontjából kimagasló értéket nyújt a hazai techcégeknek, hiszen a fesztiválhoz kapcsolódó CraftHack hackermaratonon 200 fiatal, akár pályakezdő technológiai szakember vesz majd részt, akiket konkrét állásajánlattal is meg lehet keresni.

 

Május 18-19-én rendezik meg ismét a méltán népszerű Craft Konferencia techfesztivált, amely most már hagyományosan a budapesti Vasúttörténeti Parkban várja azokat a szakembereket, akik akár fejlesztőként, projektmenedzserként vagy éppen a technológiai területen dolgozó vezetőként szeretnének tájékozódni a legfontosabb globális trendekről, miközben értékes kapcsolatokkal bővítenék szakmai hálójukat. A szervező CraftHub célja a közösségépítés mellett az, hogy a program a lehető legtöbb oldalról járja körül a szoftverfejlesztés minden aspektusát. „Idén a legforróbb globális téma, az AI és a gépi tanulás mellett fókuszba kerül a Platform Engineering és a Team Topologies módszertan, vagyis azok a megoldások, melyek a hatékony csapatmunkát támogatják. Több előadás foglalkozik majd a felhőalapú fejlesztésekkel is, valamint azzal, hogyan lehet biztonságosan Cloud alkalmazásokat építeni” – mondja Hodicska Gergely, a szervező CraftHub társalapítója. A konferenciát online is lehet majd követni, azoknak viszont, akik személyesen szeretnének részt venni, érdemes minél előbb a jegyeket megváltani. 

 

 

Tesla, Meta, Microsoft: friss megoldások a legnagyobb techcégektől

 

A program nagy hangsúlyt fektet az alapokra – a hatékony architektúra tervezésre, a kódolás alapvető fogásaira gyakorlati tippekkel –, ugyanakkor olyan területeket is érintenek az elismert nemzetközi szakemberek, melyek akár más irányba is fordíthatják a fejlesztők karrierjét vagy éppen új üzleti lehetőségek kiaknázására sarkallhatják a résztvevő menedzsereket. Colin Breck arról beszél majd előadásában, hogy a Tesla hogyan képes kezelni azt a rengeteg adatot, ami a járművek és a központi szerverek között vándorol, és hogy ebben milyen szerepe van a WebAssembly technológiának. Manuel Pais, a korábban említett Team Topologies nevű keretrendszer egyik megalkotója bemutatja, hogy a módszertan pontosan hogyan segít a szervezeteknek optimalizálni a csapatok közötti együttműködést és kommunikációt. 

 

A közönség hallhat még arról is, hogyan érdemes hozzáfogni a mikroszolgáltatás-alapú rendszerek építéséhez (Sam Newman), de olyan világhírű, szervezetfejlesztéssel foglalkozó szakemberek is érkeznek, mint Joseph Pelrine agilis pszichológus és Linda Rising tanácsadó, aki a változásmenedzsment témakörében tart előadást. A Craft Konferencia programjában idén is középpontban lesz az önfejlesztés: a legváltozatosabb témákból összeállított workshop-sorozat lehetőséget ad arra, hogy a jelentkezők mélyebben is megismerhessenek egy-egy a fejlesztéshez kapcsolódó területet. Patrick Kua világhírű Tech Lead coach mesterkurzusa arról fog szólni, hogy milyen tudásra, eszközökre és szemléletre van szükség ahhoz, hogy egy vezető kiemelkedő teljesítményt tudjon nyújtani és érdemben tudja segíteni a csapatát, Adam Tornhill pedig egészen egyedi módon, egyfajta bűnügyi helyszínelésként közelíti meg a kódolást.

 

 

Elképesztő karriereket indíthat be a CraftHack – hackathonra fel! 

 

Idén először a konferenciával egy időben, azonos helyszínen tartják a nagysikerű CraftHack hackathont is, így a többnyire pályakezdő kódolók lehetőséget kapnak arra, hogy meghallgathassák a programban szereplő előadásokat, részt vegyenek a networking eseményeken és a kiállítói arénában, valamint az élő pitchek során olyan cégeknek mutatkozhassanak be, mint a Tesco Technology, a Continental, az EPAM, vagy a Bosch. „A hackathon már korábban is fontos eleme volt a Craft márkának, ugyanakkor most először olvad szinte teljesen egybe a két esemény, így a fiatal indulók potenciális befektetőket, üzleti partnereket, jövőbeli munkaadókat is találhatnak a verseny során. Habár a formátum itt is hibrid, közel 200 főre számítunk a Vasúttörténeti Parkban, az indulóknak pedig az AI/ML, szoftverfejlesztés és egészségügy területén kell majd elnyerniük a zsűri tetszését fejlesztéseikkel” – teszi hozzá Varga Károly, a szervező CraftHub társalapítója, ügyvezetője.

 

Indulóként május 16-ig lehet jelentkezni a megmérettetésre, és a kiváló lehetőségek mellett jelentős pénzdíjjal is távozhatnak a nyertesek: minden egyes kihívás győztese 1500 eurót, a fődíjas pedig további 3000 eurót vihet haza. 

 

Kiváló terep a kapcsolatépítésre

 

A konferencia idén 2 diverzitást segítő programot is indított az SAP és Google közreműködésével, egyet kifejezetten a tech világban dolgozó nőknek, egy másikat pedig hátrányos helyzetű és alulreprezentált csoportoknak, hogy ők is részesei lehessenek ennek a tudásmegosztásra épülő nemzetközi közösségnek. A Craft ezúttal is készül látványosságokkal és érdekes kapcsolatépítő programokkal, az egyik színpad például egy hatalmas cirkuszi sátorban várja majd az érdeklődőket, valamint érkezik egy jó hangulatú networking night is – vagyis idén is kihagyhatatlan élményekkel gazdagodhatnak a résztvevők.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50